Róla (2008-2010)

Armenia

Civil Hírnök

Debreceni Egyetem

Húsz év

Index-Kelet

Jegyző és Közigazgatás

Kelet Magyarország

KKH, a megyei könyvtárak lapja

Műsorkalauz

Nyíregyházi Napló

Nyírségi Gondolat

Pesti Est

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle

Tudományos Hírlevél

Új Könyvek

Dr. Sipos László PhD megyei főügyész-helyettes, karunk docense 2008. nyarán felvételt nyert a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületébe.

Tudományos Hírlevél, 2008. szeptember

Környezetvédelmi ankétot tartottak október 3. napján, pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Magánjogi és Közigazgatási Jogi Szakága szervezésében, melyen a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek (egyesületek és alapítványok) képviselői (egyesületi elnökök, kuratóriumi titkárok) vettek részt. (…) dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes a környezet- és természetvédelmi tárgyú ügyészi keresetekről, a perek eredményeiről, továbbá a környezet- és természetkárosítás miatti büntető eljárásokról adott tájékoztatást.

Kelet-Magyarország, 2008. október 4.
Nyíregyházi Napló, 2008/34. 14. p.

Az Egészségügyi Kari Jegyzetek sorozat 13. köteteként jelent meg október közepén Dr. Sipos László „Az alapítványok joga” című könyve, amely részletes áttekintést ad az alapítványok, közalapítványok és a közhasznú szervezetek működéséről, szabályozásáról. A jegyzetet mindenki számára ajánljuk, aki érdeklődik a civil szervezetek iránt, vagy aktív tevékenységet kíván folytatni a non-profit szférában.

Tudományos Hírlevél, 2008. október

Nyíribrony nevezetességei - Református templom: román kori eredetű, de késő barokk stílusban átépítették. Hajója déli falán 14. századi gótikus falképek láthatók… A templom freskóiról: Dr. Sipos László cikke (Örökség, 2008. november).

Nyíribrony a Wikipédiából

Dr. Sipos László novemberben a Bécsi Egyetemen tartott műemlékvédelmi tanácskozáson „Die Zivilorganisationen und der Denkmalschutz in Ungarn” címmel tartott korreferátumot.

Tudományos Hírlevél, 2008. december

Ankét a környezetvédelemről – Környezetvédelmi ankétot tartottak október 3. napján, pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Magánjogi és Közigazgatási Jogi Szakága szervezésében, melyen a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek (egyesületek és alapítványok képviselői (egyesületi elnökök és kuratóriumi titkárok) vettek részt. (…) Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes pedig a környezet- és természetvédelmi tárgyú ügyészi keresetekről, s a perek eredményéről, továbbá a környezet- és természetkárosítás miatti büntető eljárásokról adott tájékoztatást. Ezt követően az alapítványok és egyesületek képviselői tettek fel kérdéseket, majd az ügyészség és a civil szervezetek kapcsolattartásának lehetőségeit beszélték meg, a hatékony környezet- és természetvédelem elősegítése érdekében.

Civil Hírnök, 2008. december-2009. január 8. p.
Nyírlevél 2008/2009.

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, karunk docense 2009. januárjától a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Állam- és Jogtudományi Bizottságának lett a tagja.

Tudományos Hírlevél, 2009. február

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával a civil szférát bemutató hétrészes filmsorozat készült „Vili? – Világosan a civilekről” címmel. A DVD-n forgalmazott film több epizódjában szerepelt karunk két oktatója: Huszti Éva tanársegéd és Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes. („Vili? – Világosan a civilekről” DVD, 1-7. rész, Nemzeti Civil Alapprogram – Mediart, 2008.) A filmből egy részlet már megtekinthető a YouTube internetes oldalán.

Tudományos Hírlevél, 2009. március

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség elmúlt évi – büntetőjogon kívüli – tevékenységéről kérdeztük Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettest. (…)
Életút: Dr. Sipos László 1992-től vezeti a Főügyészség Magánjogi és Közigazgatási szakágát. 2003-tól a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának docense. 2009. januárjától a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja.

Kelet-Magyarország, 2009. március 27.
Borsod Online, Hajdú Online, Szabolcs Online, Erdély Online
www.boon.hu, www.haon.hu, www.szon.hu, www.erdon.ro

Az ügyészség védi a jogainkat - (…) - Névjegy: Dr. Sipos László 1992-től vezeti a Főügyészség Magánjogi és Közigazgatási szakágát. 2003-ban lett a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának docense. Tavaly februárban summa cum laude eredménnyel védte meg PhD-disszertációját, 2009. januárjától a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja.

Index-Kelet, www.indexkelet.hu
Magyar Online, www.mon.hu

Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes „Az álmok és a valóság – avagy az iskolai alapítványok céljai és tényleges tevékenységük” című tanulmánya a Debreceni Egyetem professzorának, az MTA Neveléstudományi Bizottsága elnökének, a 70 éves Dr. Kozma Tamásnak tiszteletére Debrecenben „Professori salutem” címmel megjelentetett tanulmánykötetben látott napvilágot.

Tudományos Hírlevél, 2009. április-május

Dr. Sipos László docens, mint a párizsi székhelyű Conseil International des Monuments et des Sites / International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) tagja május 8. napján Esztergomban, a várban részt vett az ICOMOS Nemzeti Bizottságának ülésén. Civiljogi felszólalásának szövegét az ICOMOS-titkárság írásban is bekérte.

Tudományos Hírlevél, 2009. április-május

Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes idén nyáron már másodszor vett részt az Ausztriában – a Bécsi Egyetemen (Universität Wien) – megrendezett műemlékvédelmi konferencián.

Tudományos Hírlevél, 2009. szeptember

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, docens, mint állandó tag vett részt az Észak- és a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Kollégium együttes ülésén szeptember 21. napján, Szolnokon. Karunk Tudományos Tanácsadó Bizottsága szeptember végén megtartott ülésén döntött új tagjainak felvételéről is, akik Dr. Kiss János és Dr. Sipos László docensek lettek. A TTB többek között döntött egy kari acta sorozat megalapításáról is, illetve a TDT és a DETEP kari képviseletének átalakításáról.

Tudományos Hírlevél, 2009. október

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara tisztelettel meghívja Önt 2009. november 10-én 11 órára a Kar Toronyépületének első emeleti előadótermébe a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezett kitüntetés átadó rendezvényére. Megnyitó: Dr. Kalapos István, dékán; Köszöntő: Dr. Molnár Péter, egyetemi tanár, kuratóriumi elnök; Előadás: Dr. Sipos László, docens: A gyermekbűnözés és kutatásának problémái. Az átadásra kerülő kitüntetés: a Kar történetében harmadik alkalommal odaítélt Dr. Kövér András díj, a magas szintű kutatói, kutatásszervezői és tudományos munka, valamint a hallgatóknak nyújtott példaértékű oktatói-kutatói magatartás elismeréseként. A díjazott: Dr. Sipos László, docens.

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Meghívója, 2009. november

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának Kari Tanácsa Dr. Sipos László részére a magas szintű kutatói, kutatásszervezői és tudományos munkája, valamint a hallgatóknak nyújtott példaértékű oktatói-kutatói magatartás elismeréseképpen Dr. Kövér András díjat adományoz. (…) Dr. Kalapos István, a Kari Tanács elnöke

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Adománylevele

A tudománynak jelentős szerepe van a fejlődésben. A tudomány megfelelő szintje nélkül oktatni sem lehet kellő színvonalon. Ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét dr. Kalapos István a Debreceni Egyetem Egészségügyi karának dékánja kedden, Nyíregyházán a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott ünnepségen. Az esemény keretében – a kar történetében immár harmadik alkalommal – adták át a dr. Kövér András-díjat a magas szintű kutatói, kutatásszervezői és tudományos munka, valamint a példaértékű oktatói magatartás elismeréseként. A díjazott most dr. Sipos László főiskolai docens, akinek a magas elismerést a kuratórium elnöke adta át.

Index-Kelet, www.indexkelet.hu

A Magyar Tudomány Ünnepe - A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán megtartott ünnepségen a kar történetében már harmadik alkalommal adták át a Dr. Kövér András-díjat. Az idén a magas szintű kutatói, kutatásszervezői és tudományos munkáért, valamint a példaértékű oktatói-kutatói magatartás elismeréseképpen Dr. Sipos László docens kapta meg az elismerést, aki a rendezvényen előadást is tartott a gyermekbűnözésről.

Nyíregyházi Napló, 2009. november 12.
www.index.szabolcs.net, www.campusradio.hu, www.kölcseytv.hu, www.retrofm.hu

Kitüntették a megyei főügyész-helyettest - A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából adták át a 2006-ban alapított Dr. Kövér András díjat.
A díj kuratóriuma és a Kari Tanács döntése szerint az idei kitüntetést dr. Sipos László PhD, docens, Szabolcs megyei főügyész-helyettes vehette át, az indoklás szerint magas szintű tudományos munkája, valamint a hallgatóknak nyújtott példaértékű oktatói-kutatói magatartás elismeréseképpen. A díjátadást követően dr. Sipos László „A gyermekbűnözés és kutatásának problémái” címmel tartott előadást.

Kelet-Magyarország, 2009. november 14.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül került átadásra karunkon – immár harmadik alkalommal – a Dr. Kövér András-díj, november 10-én, melynek idei kitüntetettje Dr. Sipos László főiskolai docens. A résztvevőket elsőként Dr. Kalapos István dékán köszöntötte, aki megemlékezett a névadó szakmai munkásságáról és professzori kiválóságáról. A díjazott szakmai és tudományos munkásságát Prof. Dr. Molnár Péter, a kuratórium elnöke ismertette, majd sor került Dr. Sipos László előadására „A gyermekbűnözés és kutatásának problémái” címmel. (…) Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes, „A gyermek mint áldozat – avagy a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények alakulása” című tanulmánya az Új Pedagógiai Szemle 2009. évi 8-9. számában jelent meg.

Tudományos Hírlevél, 2009. november-december

Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes novemberben Budapesten, Ausztriában (Bécsben) és Szlovákiában (Révkomáromban) vett részt műemlékvédelmi tanácskozásokon, majd egy jogtörténeti jogászkonferencián Balassagyarmaton, az Igazságügyi Palotában.

Tudományos Hírlevél, 2009. november-december

Korszerű ifjúságvédelem a 2000-es években – ifjúsági orvosoknak, iskolában dolgozó védőnőknek szóló továbbképzés a SE EFK Családgondozási Módszertani Tanszék szakmai felügyelete mellett. Program: 2010. február 1. Gyermekbűnözés és kutatásának problémái. Előadó: Dr. Sipos László PhD, docens, SZ-SZ-B. megyei főügyész-helyettes. (…) Az előadások helye: ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete Budapest, XIII. Váci út 174. Nagyterem. Kezdete 9 óra 15 perc.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet, www.ogyei.hu

Névjegy - Dr. Sipos László 1992 óta vezeti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Magánjogi és Közigazgatási Szakágát. 2003 óta docens a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, kapcsolt közalkalmazotti jogviszony keretében. A jogi szakvizsgabizottság cenzoraként 2004-től vizsgáztatja a leendő bírókat, ügyészeket és ügyvédeket. Hét könyv és több tucat publikáció szerzője. Az alapítványokról írt PhD-disszertációját két éve summa cum laude eredménnyel védte meg. Dr. Sipos László 2008 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. 2009 januárjától pedig az MTA Álla- és Jogtudományi Bizottságának.

Jegyző és Közigazgatás, 2010/1. 54. p.

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, karunk docense részt vett az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Kollégium ünnepi ülésén, az European Heritage Days hazai és szlovákiai programjáról írt kétoldalas tudósítása pedig – a szerző műemlékfotóival – az Értékmentő 2009/4-5. számában jelent meg.

Húsz év – a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar jubileumi lapja, 2010. február

„Ősi örmény templomok – Ecsmiadzin, Geghard, Gosavank, Noravankh, Zvartnoc” Sipos László fotografika kiállítása – Megnyitó: 2010. március 12. Vikár Sándor Zeneiskola, Nyíregyháza. (…) Sipos László jó két évtizede foglalkozik fotózással, filmezéssel. Öt földrész közel nyolcvan országában tizenötezer fotót készített, több mint kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Több tucatnyi színes és fekete-fehér fotója jelent meg az Armenia, az Értékmentő, a Falu Város Régió, a Műemlékvédelem, az Örökség, a Polonia Węgierska, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle és a megyei Könyvtárak Lapja 1999-2010. évi számaiban. 2008-ban a kulturális és oktatási miniszter – az indokolás szerint a műemlékvédelem ügyét előmozdító kiemelkedő publikációs tevékenységéért – a „Magyar Műemlékvédelemért – Forster Gyula-Emlékéremmel” tüntette ki. Első fotókiállítását – közép-ázsiai képeiből – Hilda Putschögl rendezte, Breitenfurt bei Wienben. Legújabb kiállítása – jemeni fotografikáiból – 2010. április 8. napján nyílik Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Könyvtár kiállítótermében, „Sába földjén” címmel.

Meghívó

„Ősi örmény templomok” – Ezzel a címmel nyílt 2010. március 12. napján fotografika-kiállítás Nyíregyházán, a Vikár Sándor Zeneiskola aulájában. Sipos László képeivel Ecsmiadzin, Geghard, Gosavank, Noravankh és Zvartnoc csodás templomainak és kolostorainak misztikus üzenetét hozta el, a tárlókban pedig örmény szakrális tárgyaiból állított ki néhányat, de látható volt itt az Armenia 2010. évi első száma is, melyben az „Örmények Perzsiában” című cikke és kilenc fotója jelent meg…

Dr. Gál József: Ősi örmény templomok
Armenia, 2010/3. 28. p.

Regionális tanácskozás Nyíregyházán a civil szervezetek működéséről Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága, a Megyei - Városi Könyvtár, a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesülete, az Első Nyírségi Fejlesztési Társasággal, nyírségi Civilházzal, az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodával, az Európa Egyesülettel, a Nyíregyházi Görög Katolikus Ifjúsági Egyesülettel és az Esélyek Háza Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Esélyegyenlőségi Irodával együttműködve regionális tanácskozást szervez. A rendezvényre meghívjuk a civil és az ifjúsági szervezetek, klubok elnökeit, gazdasági és pénzügyi vezetőit és minden érdeklődőt. A rendezvény ideje: 2010. március 17. (szerda) 9:00 óra. A rendezvény helyszíne: Megyei - Városi Könyvtár konferenciaterme, Nyíregyháza, Kossuth tér. (…) 10:00 A civil szervezetek működésének törvényességi tapasztalatai – Dr. Sipos László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ügyészség főügyész-helyettesének előadása.

Civil Hírnök, 2010/1. 15-16. p.
www.infocentrum.info, www.nonprofit.hu, www.prohalo.hu, www.retrofm.hu

Nyíregyházi Művészeti Hetek 2010 – április 8. 16.00 Sába földjén Sipos László fotografika kiállítása. A kiállítást megnyitja: Székhelyi Edith grafikusművész. Közreműködik: Illyés Péter előadóművész. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - kamaraterem. A kiállítás április 08-tól április 29-ig tekinthető meg.

Nyíregyházi Művészeti Hetek 2010 Programfüzet, 20. p.
Index-Kelet, Műsorkalauz, Nyíregyházi Est, Pesti Est, Programajánló 2010. április
www.erikanet.hu, www.index.szabolcs.net, www.infocentrum.info, www.kelethir.hu,
www.nyiregyhaza.eu, www.nyiregyhazinaplo.hu, www.nyirport.hu, www.sunshinefm.hu,
www.vacimuv.hu, www.satu-mare.ro

Art Weeks in Nyíregyháza 2010 – 8th April 4 p. m. On Sheba’s Land László Sipos’s Photo-Graphic Art Exhibition. The exhibition is opened by Edith Székhelyi, graphic artist. With the contribution of Péter Illyés, perfomer. Place: Móricz Zsigmond County and Town Library – Chamber Gallery. The exhibition can be visited from 8th to 29th April.

Art Weeks in Nyíregyháza 2010, 17-19. p.

Fényképezőgéppel járja a nagyvilágot húsz éve - Sipos László fotografikai kiállítása nyílik csütörtökön 16 órakor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében. A fotográfus közel két évtizede járja a világot, gépével elsősorban a tájak szépségeit, a környezet és műemlékvédelemmel kapcsolatos témákat keresi és örökíti meg. A kiállítást – amely a hónap végéig tekinthető meg – Székhelyi Edith festőművész nyitja meg.

Kelet-Magyarország, 2010. április 8.

…Mint képzőművész, jó látnom, hogy Sipos László tudatosan és érzékenyen él a kiemelés, az alárendelés művészi eszköztárával. Sokszor feszíti be a képtérbe az architekturális elemeket, melyek így monumentálissá válnak, szellemiségükkel uralkodnak. Máskor arányaival, elhelyezésével emeli ki a fotó legfontosabb elemét… Szereti a tömörítést, de csak lényegkiemelés érdekében. Nem mond le a fontos részletekről a divatos „minimal art” kedvéért Amúgy sem divatos, Sipos László az örökérvényűt keresi, találja, s közvetíti. (…).

Sipos László gazdag ember. Megkapta a lehetőséget, a kíváncsiságot, az érzékenységet, a felelősségérzetet, a tehetséget és ki tudja még, mennyi szép dolgot. És ezzel jól gazdálkodik, jóra és jól használja. Köszönjük neki!

Székhelyi Edith: Sipos László kiállítása elé
Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2010/2. 271-272. p.
Nyírségi Gondolat, 2010/6. 31. p.

Augusztus végén ismét VIDOR! (…) A színházi versenyben hét nagyszínpadi produkció és hét kamaraelőadás verseng a díjakért, többek között itt lesz a Vígszínház, az Új Színház, a Thália, a budapesti Katona József Színház, valamint Pintér Béla és Társulata – mondta Tasnádi István fesztiváligazgató. Olyan művészek lépnek színpadra esténként, mint Csákányi Eszter, Kováts Adél, Szirtes Ági, Bánsági Ildikó, Hámori Gabriella, Bán János, Máté Gábor, Kern András, Reviczky Gábor, Eperjes Károly, Fenyő Iván. (…) A színházi zsűri: Makk Károly filmrendező (elnök), Szántó Judit szakíró, fordító,…. Dr. Sipos László docens.

Kelet-Magyarország, 2010. augusztus 6.
Szabolcs Online, www.szon.hu
Pesti Est, VIDOR Fesztivál 2010.

Sipos László (…) világutazóként szívesen osztja meg mindazon élményeit a könyvtárlátogatókkal, könyvtárosokkal, melyek az egyetemes kultúra és irodalom részét alkotják, közelebb hozva a távoli világot, annak értékeit. Kreativitása, a művészet és a művelődéstörténet iránti érzékenysége nyilvánul meg azokban az alkotásokban: fotókban, filmekben, melyek világbarangolása során születtek, s melyeknek egy állomása az a nem mindennapi fotografikai kiállít&aacut ;s, mely tartalmának, hangulatának bemutatására, de inkább csak érzékeltetésére az alábbiakban kísérletet teszünk. (…) 2010. április 8. napján nyílt meg kiállítótermünkben a Nyíregyházi Művészeti Hetek kétségkívül legsikeresebb kiállítása, a 37 jemeni képből összeállított, az arábiai hangulatot jemeni tárgyakkal is szolgáló igényes tárlat. (…) Az április 29-ig látogatható fotografika-kiállítás meglehetősen nagy média-visszhangot váltott ki: az Internet kéttucat hazai és két erdélyi hírportálja (és honlapja) számolt be róla, a Kelet-Magyarország, majd a Nyírségi Gondolat egy-egy újabb képet közölt a kiállított fotografikákból. A Nyíregyházi Televízió a kiállításon, annak képeit felhasználva egy csaknem tízperces interjút készített Sipos Lászlóval, amit az Esti Gyorsban, majd az Alkotás utcában többször levetítettek. Ebből tudjuk, hogy Sipos László májusban a Világ tetejére, Tibetbe utazott. Várjuk az ott készült fotókat…

Dr. Gál Józsefné – Zselinszky Lászlóné: Sába földjén… Sipos László fotografika-kiállítása
KKH, a megyei könyvtárak lapja, 2010./1-3, 62-63. p.

Érdekes világba kalauzolja el az olvasót, a Sába földjén című kötet lapozgatóját a Nyíregyházán élő Sipos László, aki a fél világot körbeutazta. A közelmúltban Sába földjén, azaz Jemenben járt, és számtalan fotón, majd ezt követően egy látványos albumban örökítette meg élményeit. A kötet érdekessége, hogy színes képekből az időtlenséget sugárzó fekete-fehérré varázsolt fotóanyagának felhasználásával készült. Sipos László gazdag ember, mert a kíváncsiság, az utazás vágya gyermekkorától kísérője életének. Könyvében pedig megosztja velünk élményeit. (…) Sipos László Sába földjén című albumának bemutatója szeptember 21-én 17 órától lesz Nyíregyházán a Líra Könyváruházban.

Bodnár István: Sába földjén
Műsorkalauz, 2010/9, 27. p.

A világ több mint nyolcvan országában járt művész kötete a Nyíregyházi Művészeti Hetek keretében, 2010 áprilisában megrendezett azonos című kiállítás eredeti, színesből az időtlenséget sugárzó fekete-fehérré varázsolt fotóanyagának felhasználásával készült; ám tizenhárom olyan fotót is tartalmaz, mely nem szerepelt az akkori kiállításon. A képek között leggyakrabban a szerző kedvelt témájával, a műemlékek megörökítésével találkozhatunk. (…) A kötet azonban az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger találkozásánál fekvő ország lakóiról, mindennapjairól is életszerű felvételeket tartalmaz. Minden, a Kelet irányt érdeklődő olvasó számára ajánlott kötet.

Sába földjén (Könyvajánló)
Új Könyvek, 2010/17, 32-33. p
Könyvtárellátó, Budapest

„Arcok és sorsok” – ezzel a címmel nyílt meg 2010. szeptember 27-én Sipos László legújabb fotografika-kiállítása a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, a Püspöki Palota kistermében. A kiállítást Dr. Duffek Mihály, az Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja nyitotta meg és méltatta. Korábbi számainkban már mi is hírt adtunk a fotóművész ez évi tárlatairól: 2010. márciusában nyílt meg „Ősi örmény templomok” című kiállítása, áprilisban pedig – a Nyíregyházi Művészeti Hetek keretében – a „Sába földjén” című. Azt a kiállítást Székhelyi Edith festőművész nyitotta meg, aki szerint: „Sipos László az örökérvényűt keresi, találja, s közvetíti.” Fotóalbuma 2010. nyarán az Örökségünk Könyvkiadónál látott napvilágot. Mostani, az egykori Püspöki Palotában megrendezett kamara-kiállítására Sipos László jemeni és tibeti fotógrafikáiból azokat válogatta ki, melyeken – hite szerint – fölsejlik valami az Ember és a Sors egyetemes viszonyából. A huszonegy nagyméretű, fekete-fehér fotografika elé a fotós a híres filozófustól, Ancsel Évától választott mottót: „Nézz hosszan egy gyermekarcra, és látni fogod: ha van sors, hát nagyon korán elkezdődik. Dehogyis kovácsa az ember a sorsának! Bár ez a tévedés is kifecseg az igazságból annyit, hogy a sors vasból van – legalább vasból.”

Nyírségi Gondolat, 2010/10, 32. p.

Az Örökségünk Könyvkiadó gondozásában a napokban látott napvilágot Sipos László második fotóalbuma. A művészetek és az egyetemes értékek iránt elkötelezett fotós ezúttal az Ararát tövébe, Örményországba, az ősi kolostorok misztikus világába vezet el bennünket. Teszi ezt művészi, fekete-fehérré átalakított fotók segítségével…

Index-Kelet, 2010. december 1; www.indexkelet.hu
Nyírségi Gondolat, 2010/12, 15. p.

Az ázsiai tájak szerelmese, Sipos László második albuma az ősi örmény templomokat mutatja be.(…) Jelen kötetbe bekerültek a korábbi kiállítás képein kívül továbbiak is. Az eredetileg színes, ám később fekete-fehérített harminc fotó érzékletesen mutatja be a helyek hangulatát, az örmény szakrális építészet lényegét, a templomok és kolostorok időtlenségét. (…) A magyar, német és angol nyelvű kiadvány minden, a térség és annak kultúrája iránt érdeklődő olvasó számára ajánlott.

Ősi örmény templomok (Könyvajánló)
Új Könyvek, 2010/25, 65. p
Könyvtárellátó, Budapest

Vissza a menühöz