Róla (2018-2020)

Bessenyei Almanach

DAB Híradó

Debreceni Egyetem

Debreceni Korzó

DE-EK Hírlevél

Értéktár

Hajdú-Bihari Napló

Kelet-Magyarország

Magyar Kodály Társaság Hírei

Magyarország Sikeres Személyiségei

Nagyar Tudományos Akadémia Eseménynaptár

Meghívók, plakátok

Nyíregyházi Napló

Nyírségi Gondolat

Nyírségi Műsorfüzet

Új Könyvek

Wikipédia

Wikiwand

www.kelet.hu

www.nyiregyhaza.hu

www.szon.hu

stb.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2012. évi XXX. törvény 3. § (2) bekezdése alapján, 2013. november 28-i ülésén a 253/2013. (XI.28.) számú határozatával létrehozta a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottságot. A Bizottság feladatát képezi Nyíregyháza város természeti, épített, a néphagyományból eredő, kulturális, gazdasági, gazdálkodási és történelmi értékeinek megőrzése, valamint az itt született, vagy életük során, Nyíregyházán élt személyek szellemi örökségének feltérképezése. Örömmel tájékoztatom, hogy a 2018. november 20-án tartott ülésén a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság felvette a nemzeti értékek közé az Ön műemlékvédő és műemlékfotózáshoz kapcsolódó munkásságát. Az emléklap átvételére a 2019. évi Városnapon kerül sor.

Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság
Ikt.sz.: 46/2018.

Az év utolsó hónapjában is színes programokkal várja az érdeklődőket a Városmajori Művelődési Ház: lesznek koncertek és előadások, de az ünnepre hangolódásre is lesz hely és idő. Ez utóbbi jegyében (...) folytatódik a 80 nap alatt a Föld körül című sorozat: Sipos László ezúttal a szentföldi kalandozásainak élményeit és fotóit osztja meg a hallgatósággal...

Városmajor: élménydús lesz a december is
Szabolcs Online 2018. november 20.
www.szon.hu

A Városmajori Művelődési Ház 2018. decemberi műsorai: 2018. december 5. 17:00 80 nap alatt a Föld körül: Szentföldi kalandozások (Sipos László fotótárlatának megnyitója és útibeszámolója)

Nyíregyházi Napló, 2018. november 30.
www.nyiregyhaza.hu, stb.

Sipos László (Nyíregyháza, 1960. június 14. –) magyar fotóművész, Forster-emlékérmes műemlékfotós, akinek műemlékvédő és műemlékfotózással kapcsolatos munkásságát 2018-ban felvette a nemzeti értékek közé a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság.(...)

Sipos László (fotóművész)
Wikipédia, Wikiwand

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (...) 2018. december 5. szerda 17 óra: 80 nap alatt a Föld körül rendezvénysorozat: Szentföldi kalandozások, Sipos László fotókiállítása és úti beszámolója, Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza.

Kelet-Magyarország, 2018. december 3., 4.
www.kelet.hu

Sába földjén – angolul... (Fotóval) A napokban jelent meg Sipos László 15. fotóalbuma „On Sheba’s Land” címmel, mely a több kiadást is megélt jemeni fotóalbum angol nyelvű verziója.

Nyírségi Gondolat 2018/11-12.

A világ mindenütt gyönyörű. Keleten misztikus, nyugaton izgalmas, északon fenséges, délen egzotikus. Jemen pedig egyszerre misztikus, izgalmas, fenséges és egzotikus. A legendás Arabia Felix, a Boldog Arábia. A Salamon szívét meghódító Sába királynőjének országa. A mesék birodalma. Azigazi Ezeregyéjszaka. Az arany, a tömjén és a mirha földje. No és innen jöttek a kis Jézushoz a Három Királyok... - írta most angol nyelven megjelenő, korábban magyarul már kibocsátott albuma elején Sipos László fotográfus. (...) A képek között leggyakrabban a szerző kedvelt témájával, a műemlékek megörökítésével találkozhatunk, így láthatjuk Marib kísértetvárosát, Kawkaban ősi mecsetét, Thula erődvárosát, Wadi Dharh mesés sziklapalotáját, Al-Hajjarah magasházait, a zabidi citadellát, Jiblah óvárosát és természetesen a főváros, Sana’a látnivalóit is. A kötet azonban az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger találkozásánál fekvő ország lakóiról, mindennapjairól is életszerű felvételeket tartalmaz. Minden, a Kelet iránt érdeklődő olvasó számára ajánlott kötet.

On Sheba’s land
Új Könyvek 2018/23.

Váci Mihály Kulturális Központ 2018. december havi programja - Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor utca, 3.) 2018. december 5. 17:00: 80 nap alatt a Föld körül - Szentföldi kalandozások.

Sipos László fotótárlatának megnyitója és úti beszámolója
Nyírségi Műsorfüzet 2018. december

Fotókiállítás Sipos László képeiből - Szentföldi kalandozások címmel előadással egybekötött tárlat nyílt a Városmajori Művelődési Házban, Sipos László fotóiból. (Fotó: Pusztai Sándor)

Kelet-Magyarország, 2018. december 7.
www.kelet.hu

Sipos László „A Betlehemi Királyok nyomában” c. fotografika-kiállítása a Szent Imre Katolikus Gimnázium aulájában... Megnyitó: 2018. december 11. (kedd) 09.30...

Meghívó, plakát
Szent Imre Katolikus Gimnázium, 2018.

Programok – 2018. december 18. kedd 16.30: A három királyok földjén – Sipos László fotókiállítása, Sipeki Fotóstúdió kiállítóterme, Nyírpláza, Nyíregyháza.

Kelet-Magyarország, 2018. december 18.
www.kelet.hu, stb.

...A társaság létszáma jelentősen megnövekedett, jelenleg közel 600 fő. Elnökünk folytatja az elődök által rendszeresített programokat, és mindenre elszánt a tekintetben, hogy „össze kell fogni a város és a megye szellemi erejét”. Néhány példa a sokakat vonzó előadások közül: Freund Tamás: Agyhullámok–memória–kreativitás, belső világunk és az információrobbanás hatásai. Földes Imre: Psalmus Hungaricus. Dr. S. Szabó Márta: Schubert és Goethe kapcsolata. Szabó Soma: Liszt – Les préludes. Dr. Sipos László: Zenés utazás a Föld körül...

40 éves a Magyar Kodály Társaság
Magyar Kodály Társaság, 2018.
(ISSN 0230-3639)

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság 2018. november 20. napján megtartott ülésén felvette a nemzeti értékek közé Sipos László műemlékvédő és műemlékfotózáshoz kapcsolódó munkásságát. Ebből az alkalomból Sipos László a nyíregyházi nemzeti értékeket bemutató Értékes Esték programsorozat keretében 2019. január 09-én 16:00 órától tart vetítéssel egybekötött előadást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében. (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Immár az Értéktárban
Nyírségi Gondolat, 2019/1-2. (A hátsó borítón, fotóval)

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság tisztelettel meghívja Önt a nyíregyházi nemzeti értékeket bemutató Értékes Esték programsorozatra. 2019. január 09-én 16:00 órától Sipos László műemlékvédő és műemlékfotós munkásságát, mint nemzeti értékünket egy vetítéssel egybekötött előadás keretében ismerhetik meg az érdeklődők. Előadó: Sipos László fotóművész, Forster-emlékérmes fotográfus. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaraterme, Nyíregyháza, Szabadság tér 2. A részvétel ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó, plakát
Értéktár, 2019.
www.nyiregyhaza.hu

Az elmúlt esztendőben is szinte az utolsó pillanatig bővült a nemzeti értékeink „tárháza”, amely értékmentő tevékenységnek az év vége közeledtén újabb megyei gyümölcse termett. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság november 20-án megtartott ülésén úgy döntött: Sipos László Forster-emlékérmes fotográfus műemlékvédő és műemlékfotózáshoz kapcsolódó munkásságát ugyancsak a nemzeti értékeink sorába emeli. S hogy mindezt mennyire megérdemelten, arra páratlan bizonyítékul szolgált a kitüntetett január 9-én megtartott vetített képes előadása, ahol nem csupán elhivatottságáról, de páratlan művészettörténeti jártasságáról is újabb megerősítést kaphattunk...

Matyasovszki József: Fotográfus az eltűnt idő nyomában
Kelet-Magyarország, 2019. január 23.
www.kelet.hu, www.szon.hu, www.frisshirek.hu, stb.

Sipos László Forster-érmes fotográfus tart vetített képes előadást – Jézus Krisztus nyomában, Kalandozások a Szentföldön címmel – Debrecenben, a Thomas Mann utca 49. alatti MTA DAB-székházban február 13-án, 16 óra 30 perctől. (Fotón az előadó: Sipos László)

Hajdú-Bihari Napló, 2019. február 11.
www.naplo.hu, www.haon.hu, stb.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2019. március havi programjai: Utazók a könyvtárban - A Turisztikai Klub találkozója. Téma: A világ végén a Tűzföldön. Időpont: 2019. márcus 11. 16:30. Előadó: Sipos László magyar fotóművész, Forster-emlékérmes műemlékfotós. Helyszín: Konferenciaterem.

Nyírségi Műsorfüzet, 2019. március

Március 11-én, hétfőn 16.30 órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében a természeti és kulturális örökségvédelem újabb különös példáival ismerkedhetünk meg. Ismét vetített képes úti élménybeszámolóval várja az érdeklődőket Sipos László Forster-érmes fotográfus, aki ezúttal a világ végére, Tűzföldre kalauzolja el hallgatóságát. (Fotó Sipos Lászlóról)

Kelet-Magyarország, 2019. március 8.
www.kelet.hu, stb.

A DAB Klub: Sipos László „A világ végén: Tűzföldön” című előadása. Előadás, időpont 2019. március 27. 15.00-16.00 óra között. Helyszín MTA DAB-SZÉKHÁZ 4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49. (...) Köszöntőt mond: Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke, előadó: Sipos László Forster-érmes fotográfus. Szervezők: MTA DAB Klub, MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB)

Eseménynaptár, Magyar Tudományos Akadémia
DAB Híradó, MTA DAB

Dr. Sipos László, karunk docense 2019. április 9. napján 13 órától tartott kétórás előadást, a családjog kérdései címmel egy Budapesten rendezett szakmai tanácskozáson, az Igazságügyi Palota Konferenciatermében.

DE-EK Hírlevél, 2019/5.

...Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes elmondta: ezen a szakterületen 19 ezer ügy érkezett az ügyészségre, ami a harmadik legtöbb az országban. Elhangzott: a megyei főügyészség kiemelten kezeli a környezetvédelmet, a fogyasztóvédelmet és a magánjogi jellegű feladatokat, ezeken kívül jelentős munkát ad a büntetés-végrehajtás ügyészségi felügyelete is – 177 olyan kártalanítási ügy elbírálásában működött közre a megyei főügyészség, amelyet a fogva tartás körülményei miatt indítottak elítéltek az állam ellen. Dr. Lajtár István legfőbb­ügyész-helyettes a megye valamennyi ügyészének megköszönte a tavaly végzett munkát...

Határidőn belül, eredményesen
Kelet-Magyarország, 2019. április 4.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – Sipos László a Húsvét- szigetről tart előadást – április 17. szerda 17 óra: 80 nap alatt a Föld körül: ha húsvét, akkor Húsvét-sziget! Sipos László fotográfus előadása, Városmajori Művelődési Ház Nyíregyháza (fotó: Pusztai Sándor)

Kelet-Magyarország, 2019. április 17.
www.kelet.hu, stb.

Büszkék vagyunk arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igen gazdag középkori templomokban, falképekben. Szeretnénk megmutatni értékeinket a Magyar Kodály Társaság tagjainak, ezért szeretettel várjuk az érdeklődőket 2019. augusztus 9-11-én egy tartalmas kirándulásra. (...) Dr. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós szakmai vezetésével.

Belinszky Etelka: Meghívó Szatmárba
Magyar Kodály Társaság Hírei, 2019/1.

A világhírű perzsiai világörökség, Perszepolisz csodái elevenednek meg Sipos László most megjelenő 16. albumának lapjain. A fotóalbum alcíme: Az időtlenség oszlopai. (Borítófotóval)

Perszepolisz
Nyírségi Gondolat 2019/03-04.

A DAB Klub (Debrecen) soron következő eseményén „A végzet hatalma” címmel beszélgetett Sipos László Mohos Nagy Éva Liszt-díjas opera-énekesnővel csütörtökön a DAB-székházban. A művésznő híres drámai operák főszerepeit énekelte nagy sikerrel a debreceni teátrumban és az ország egyéb operaszínpadain.(Fotók: Kiss A.)

Beszélgetés a végzet hatalmáról
Hajdú-Bihari Napló, 2019. április 26.
www.haon.hu, stb.

Az ügyészség sokrétű tevékenységének kevésbé ismert, de annál nagyobb jelentőségű területe a környezetünk megóvása érdekében kifejtett ügyészi munka. Ezek tapasztalatairól kérdeztük Dr. Sipos Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közjogi főügyészhelyettesét...

Kiemelt feladatként kezelik a környezetvédelem ügyét
Kelet-Magyarország, 2019. május 6.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet „Az Oktatáskutató – Kozma Tamás 80 éves” Ünnepi tudományos konferencia. Időpont: 2019. május 8. 13.00-17.00. Helyszín: Debreceni Egyetem, Főépület, II. emelet Díszterem (Aula). Levezető elnök: prof. Dr. Pusztai Gabriella, intézetigazgató egyetemi tanár. Plenáris előadások a debreceni oktatáskutató közösség különböző színtereiről (...) 14.45: Dr. Sipos László: „Álom és valóság” – alapítványok az iskolákban.

Meghívó, plakát
Debreceni Egyetem

Büszkék vagyunk azokra az értékes emberekre, személyiségekre, akik sokat tettek Nyíregyházáért. Ezt szeretnénk most jelképesen meghálálni – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, majd emléklapot adott át a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, értékgondnokainak, és a javaslattevőket is ünnepélyes keretek között köszöntötte a napokban a városházán. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt esztendőben a meglévő harminckilenc mellé további hét nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba, ezek a következők: a Nyírvíz-palota épülete, Benczi Gyula, a híres nyíregyházi cigányprímás zeneművészeti tevékenysége, a nyíregyházi református templom, a Nyíregyháza Spartacus aranycsapata, a Nyíregyházi Női Röplabda Klub kiemelkedő sporttevékenysége, Szabó Tünde olimpikon úszó kiemelkedő sporttevékenysége, valamint Sipos László műemlékvédő és műemlékfotós munkássága.

A bizottságban az érték a mérték
Kelet-Magyarország, 2019. május 21.
www.kelet.hu, www.news.glonaabot.com, www.pressreader.com, www.szon.hu

Elődeink számtalan szellemi és tárgyi értéket hagytak ránk. Jelentős személyiségek, kiváló emberek, tudósok, művészek, sportolók dolgoztak Nyíregyházán. Mindez erősítette a város hírnevét. - Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Települési Értéktár ünnepi rendezvényét. Olimpiai érmes, műemlékfotós, épület és sportklub is került az értéktárba. Az Értéktár Bizottság hét jelölést tartott méltónak arra, hogy nemzeti érték legyen: Nyírvíz-palota épülete; Benczi Gyula, a híres nyíregyházi cigányprímás zeneművészeti tevékenysége; Nyíregyháza-Városi Református templom; Nyíregyházi Spartacus Aranycsapata; Nyíregyházi Női Röplabda Club kiemelkedő sporttevékenysége; Szabó Tünde olimpikon úszó kiemelkedő sporttevékenysége; Sipos László műemlékvédő és műemlékfotós munkássága. Az erről szóló emléklapokat a városházán adták át.

Hét új taggal bővült az Értéktár
Nyíregyházi Napló, 2019. május 24.
www.nyiregyhaza.hu

Megyénk könyvtárosai élménydús kiránduláson ismerkedtek meg a térség kultúr- és egyháztörténeti emlékeivel... Csengerben megtekintettük a város országos hírű büszkeségét, a kora gótikus református templomot, Sipos László, Forster-érmes fotográfus kalauzolásával...

Nyírség és Szatmár kincseinek nyomában
Kelet-Magyarország, 2019. június 7.

A Váci Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Önt és Barátait Erdős Attila „Tokiói pillanatok” című fotókiállításának a megnyitójára. Időpont/Helyszín: 2019. június 7. (péntek) 15.00 óra Pál Gyula Terem (4400 Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18.) A kiállítást megnyitja: Sipos László Forster-érmes fotográfus. A megnyitó ünnepség ingyenes és nyilvános. A kiállítás megtekinthető: 2019. július 20-ig (keddtől szombatig, 9.00 – 17.00 óra között.

Meghívó, plakát
www.nyiregyhaza.huwww.vacimuv.hu, stb.

A mai Irán területén az i. e. 6. században jött létre az Óperzsa Birodalom. Első fõvárosa Paszargadai volt, majd Dareiosz i. e. 518 körül kezdett Perszepolisz építésébe. (...) Perszepolisz virágzása alig két évszázadig tartott. A pompás város i. e. 330-ban lett a lángok martaléka, mikor Nagy Sándor meg hódította. Elhagyott épületei később tovább pusztultak, ám mai romos állapotában is fenséges látvány. (...) A tudományos igényű feltárások 1878-ban indultak meg, s az elsők között, 1979-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára. Itt készített fotóit adja közre legújabb albumában Sipos László Forster-érmes fotográfus. Hatvan, a romterületen készített, fekete-fehér felvétel szerepel a kiadványban, középpontjában Perszepolisz pompás oszlopaival, épen maradt kapuival, bika- és oroszlánszobraival, gárdistákat ábrázoló dombormûveivel, s a végén a Perszepoliszt meglátogató perzsa iskoláslányok képei is helyet kaptak. A kötetet a szerzõ életrajza és forrásjegyzék zárja.

Perszepolisz - Az időtlenség oszlopai
Új Könyvek 2019/07.

Sipos László (1960–) Persepolis : The columns of timelessness. Nyíregyháza: Örökségünk Kvk; cop. 2019; 76 p.; 30 cm; ISBN 978–615–5788–20–8; fűzött: 3990,– Ft. (Helyismeret – régészet – 21. század – Persepolis – fényképalbum.) Az Óperzsa Birodalom szakrális fõvárosa, Perszepolisz romjait mutatja be Sipos László angol nyelvû fotóalbuma, melyet a magyar nyelvű kiadás kapcsán ismertettünk bővebben a 201907074-es tételszámon. (A szerzőről ld.: 201017048. Legutóbb ismertetett műve: Perszepolisz)

Persepolis - The columns of timelessness
Új Könyvek 2019/07.

A 90. Ünnepi Könyvhét – június 15. (szombat) Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér 17:30 Sipos László: Perszepolisz – az időtlenség oszlopai c. könyvének bemutatója. Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész

90. Ünnepi Könyvhét, Nyíregyházi Napló, 2019. május 31.
Ünnepi Könyvhét meghívó, plakát, program, hirdetés
www.mzsk.hu, www.nyiregyhaza.hu,stb.

Sipos LászlóDr., PhD megyei főügyész helyettes, címzetes fellebbviteli főügyész; Nyíregyháza, 1960. 06. 14. Édesapja Dr. Sipos Sándor filozófus tanszékvezető. Édesanyja Vincze Anna magyar-történelem szakos tanár. (...) 1978–1983 József Attila Tudományegyetem Szeged, Állam- és Jogtudományi Kar, Doktori diploma (summa cum laude). 1985 Jogi szakvizsga (jeles). 1998 Szupervíziós tanúsítvány 1999–2000 Európai uniós tanulmányok 2003–2004. Európai Számítógép-használói Tanúsítvány (ECDL). 2006–2008 Debreceni Egyetem Interdiszciplináris Társadalom- és Bölcsészettudományi Doktori Iskola PhD (summa cum laude). (...) 1992 óta vezeti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közjogi (magánjogi- és közigazgatási jogi) szakágát. Az igazságügy-miniszter felkérésére 2003-tól - a jogi szakvizsgabizottság cenzoraként – polgári és családi jogból vizsgáztatja a leendő bírákat, ügyészeket és ügyvédeket. 2004-ben címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyészi címet kapott. A belgiumi Baudouin-alapítvány támogatásával és az OMVH-ICOMOS szervezésében számos tanulmányúton vehetett részt. Tíz éven át óraadó tanár – 2003 márciusától pedig docens – a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A gyermekvédelem, a nonprofit szervezetek joga és az egészségügy határtudományai tárgyakat tanítja, nappali és levelező tagozaton egyaránt. 2012-től a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Záróvizsga-bizottsági elnök (polgári jogból). (...) Számos tudományos pályázaton nyert díjat, negyven magánjogi tudományos konferencia előadója, elnöke volt, nyolcvan – a civil szférát, a környezet- és műemlékvédelmet, továbbá a jogharmonizációt érintő – szakmai publikációja jelent meg. Hét kari jegyzete látott napvilágot, a gyermekbűnözéssel, valamint a közalapítványokkal és a civil szervezetek legújabb szabályozásával kapcsolatos tanulmányait pedig külön kari kötetekben jelentették meg. (...) Számos elismerést kapott: 1989 Legfőbb Ügyészi Dicséret; 2001 Kozma Sándor-díj; 2004 Címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyészi cím; 2008 Magyar Műemlékvédelemért, Forster Gyula Emlékérem; 2009 Dr. Kövér András-díj; 2015 Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Jubileumi Ezüstérme; 2015 Magyar Érdemrend Tisztikeresztje. Tagja a Debreceni Egyetem Kari Tudományos Tanácsadó Bizottságának. A Magyar Tudományos Akadémia Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testületének 2006 februárjától, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületének 2008 nyarától, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának pedig 2009 januárjától a tagja; Hobby: Forster-emlékérmes műemlékfotós, fotóművész, akinek műemlékvédő és műemlékfotózással kapcsolatos munkásságát 2018-ban felvette a nemzeti értékek közé a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság. Harminc éve foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész százhét országában több mint húszezer – nem digitális - műemlékfotót készített, kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Legújabb albumainak középpontjában azonban már az ember áll. Eddig tizenhét fotóalbuma és hét – saját műemlékfotóit tartalmazó – tanulmánykötete látott napvilágot. Külföldön és Magyarországon több mint ötven egyéni fotókiállításán mutatta be képeit és fotógrafikáit...

Magyarország sikeres személyiségei (3. kiadás)
British Publishing House Ltd.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete lelkes tagjainak első útja a Nyírség szívébe, Kállósemjénbe vezetett... Csengerben megtekintettük a város országos hírű büszkeségét, a kora gótikus református templomot, Sipos László, Forster-érmes fotográfus kalauzolásával.

Nyírség és Szatmár kincseinek nyomában
Kelet-Magyarország, 2019. június 7.
Könyvet lehetne írni róla...
Turisztika Magazin 2019. június

90. Ünnepi Könyvhét – június 15. (szombat) Nyíregyháza, Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér 17:30 Sipos László: Perszepolisz – az időtlenség oszlopai c. könyvének bemutatója. Beszélgetőpartner: Gerliczki András irodalomtörténész.

90. Ünnepi Könyvhét meghívó, plakát, program, hirdetés
www.mzsk.hu, stb.

Június 13. és 17. között 90. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – csatlakozva a legnemesebb könyves hagyományhoz, az irodalom, a könyvek és az olvasók ünnepéhez - idén is gazdag programokat kínál a Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren. (...) Találkozhatnak a térre látogatók Böszörményi Gyula íróval, Iancu Laura költővel, Hidas Judit íróval, Fábián Janka íróval, Bauer Barbara íróval, de helyi írók is bemutatkoznak legújabb köteteikkel, Nagy Zsuka költő, Karádi Zsolt, Leda D’Rasi, a Boszorkánydinasztia-sorozat írónője, Gyuris Tibor, Sipos László, a Jósa András Múzeum legújabb köteteit is ajánlják a múzeum munkatársai. A meghívott vendégekkel helyi, megyebeli írók, költők, irodalomtörténészek beszélgetnek majd...

Jubileumi Ünnepi Könyvhét a Szabadság téren
Nyíregyházi Napló, 2019. június 7.

Hősök villanófényben. A Sorsfotókat készítő utazó fotóin. Vakuszinkronidő. Jelen és múlt. Az utazó isteni gépezetében. Ez az ő Végzete. Ezt rótta rá az ő istene. Mindennapi hősökről fotóeposzokat. Fényképeposzokat készíteni. A szamaras emberről. A fogadósról. A borbélyról. A kereskedőről. A szerzetesről. Az őrről. A csónakosról. A varázslóról. A zenészről. Az anyáról. A gyermekről. A vándorról. A katonáról. A barátról… És jönnek egy régi világ túlélői. Egy új világ vesztes örökösei. Az imamalmok mögül. A barlangtemplomokból. Szent források mellől. A gerillák földjéről. Szentélyekből. A teaültetvényekről. Az aranyfüstkészítő-műhelyekből… Sorsok és Emberek. Jönnek. A tibetiek. A malájok. A kecsua indiánok. A bennszülöttek. A zsiráfnyakú nők. Az ajmarák. Maják. Khmerek. Zuluk. Ibánok. Tjapukák… És megannyi ember. Megannyi népség. Olyanok mint mi. A hétköznapok túlélői. Elsüllyedt világok vesztes örökösei. Jönnek. Kikről nem is tudjuk. Léteznek egyáltalán. Emelkedjünk fel köznapjainkból és exponáljunk Sipos László harmadik szemével, a világ több mint negyven országába. És lássuk ahogy az alkotó mondja: Az esendők méltóságával és nagyszerűségével. Hogy nincs más mérce csak. Az ember maga.

Nagy Zsuka: Isteni - avagy eposzok villanófényben - exponálások Sipos László fotói mögé
Nagy Zsuka: Tornacipők a stégen (versbeszédek, tárlatnyitók)
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyíregyháza 2019. (ISBN 978-963-7281-74-7)

Képtelenségek szállodája a világ csak a tárgyak fegyelmezettek az ember mindig megszökik maga elől a tűzlépcsőn… Tibet Kalkutta Niagara képek és képtelenségek zaj derű káosz és tajték ösztön és csoda az ember képtelenségek zaj derű káosz és tajték ösztön és csoda az ember képtelenségek képtelensége az egész világ szmog és szivárvány utazz utazó tovább ha nincs út nincs tovább ha nincs vágy nincs ember tovább.

Nagy Zsuka: Szivárvány - az utazóhoz
Feljegyzések egy újság hátlapjára Sipos László fotói közé
Nagy Zsuka: Tornacipők a stégen (versbeszédek, tárlatnyitók)
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyíregyháza 2019. (ISBN 978-963-7281-74-7)

Programok – Június 15. szombat 14 órától – 90. Ünnepi Könyvhétés 18. Gyermekkönyvnapok: író-olvasó találkozók, beszélgetések... (Bauer Barbara, Sipos László), a 4 For Dance fellépése, a Váci Mihály Művelődési Központ előtti tér, Nyíregyháza.

Programok Szabolcs Szatmár-Bereg megyében
Kelet-Magyarország, 2019. június 12, 13, 14,15.

Meghívó – Sipos László Forster-érmes fotográfus „A Három Királyok nyomában” c. fotografika kiállítása. Megnyitó a Múzeumok Éjszakája keretében 2019. június 22-én (szombaton) 17 óra 30 perckor. A kiállítást megnyitja: Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény igazgatója.

Meghívó, plakát
Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, Vaja

Június 22-én, szombaton este országszerte több száz helyszínen telik meg az éjszaka élettel. A közel 16 éve töretlen népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakája programsorozat a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény kiállítótermét sem kerüli el, ahol 17 órától szeretettel várnak minden érdeklődőt. A műsort a Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola mazsorett csoportjának bemutatója nyitja meg, majd Sipos László Forster-díjas fotográfus Háromkirályok nyomában című kiállítását tekinthetik meg a résztvevők, majd a Szegedi Látványszínház A herceg három próbája című mesét adja elő. Az előadás után a táncosoké lesz a főszerep, hiszen fellép a Debreceni Honvéd Táncegyüttes, valamint a Szatmár Kamara Táncegyüttes csapata is. A legbátrabbak pedig 21.15-kor Szent Iván-éji tűzugráson is kipróbálhatják magukat.

Élettel teli lesz az este Vaján is
Kelet-Magyarország, 2019. június 22.

A Múzeumok éjszakája keretében nyílt meg dr. Sipos László „A Háromkirályok nyomában” című fotókiállítása a vajai várkastély földszintjén, a tárlat július közepéig látogatható. (Fotó: Múzeum)

Fotókiállítás a kastélyban
Kelet-Magyarország, 2019. július 3.

Meghívó a Városmajori Művelődési Házba (Nyíregyháza, Városmajor utca 5.) 2019. augusztus 21-én (szerdán) 18.00 órára. Program: „A titokzatos Perzsia” Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása.

Meghívó, plakát
Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza

… a Városmajori Művelődési Ház összeállította augusztusi programját, hogy a jövő hónapi szabadság tervezésekor már tudjuk, milyen programot érdemes beilleszteni a pihenés időszakába. Augusztus 7-én, szerdán 17 óra 30 perckor Perszepolisz – Az időtlenség oszlopai címmel Sipos László Forster-érmes fotográfus tárlatmegnyitójára várják az érdeklődőket... Augusztus 22-én, csütörtökön pedig 80 nap alatt a Föld körül: A titokzatos Perzsia címmel hallgathatják meg Sipos László előadását 18 órától a Városmajor utca 5. szám alatt.

A fölösleges fájdalmak kora – Koncert és Perzsia
Kelet-Magyarország, 2019. július 6.
www.kelet.hu, stb.

A júliusi szünet után augusztusban ismét várja a közönséget a nyíregyházi Városmajori Művelődési Ház, érdekes programokkal, tartalmas előadásokkal, kiállítással, koncertekkel. Augusztus 7-én, szerdán, 17.30-tól nyílik meg Sipos László legújabb kiállítása Perszepolisz – az időtlenség oszlopai címmel. A Forster-emlékérmes fotográfus tárlatának anyaga kötetben is megtalálható. (Fotóval)

Kiállítás, koncertek a Városmajoriban
Kelet-Magyarország, 2019. július 26.

Sipos László Forster-érmes fotográfus Perszepolisz, avagy az időtlenség oszlopai című fotókiállítása nyílt meg a Városmajori Művelődési Házban.(Fotó: Dodó Ferenc)

Kelet-Magyarország, 2019. augusztus 8.
www.kelet.hu, stb.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kodály Társaság 2019/2020 évi tervezett programja - Templomtúra 2019. augusztus 9-11. Előadássorozat és koncertek: Mohos Nagy Éva és tanítványai: Beszélgetés az operai pályáról - Moderátor: Sipos László...

Cantemus Magazin 2018/2019-es évad 2. szám

A Magyar Kodály Társaság (…) templomtúrájára szombaton reggel került sor. A túra szakmai idegenvezetője Dr. Sipos László volt, aki tudásával, élvezetes előadásmódjával mindenkit lenyűgözött…. A túra útvonala: Nyíregyháza – Csenger – Szamosújlak – Gyügye – Nagyszekeres – Túristvándi. A vízimalom melletti panzióban volt az ízletes finom ebéd. Majd folytatódott az út: Sonkád és Kisszekeres templomaihoz.

Nyíregyházi meghívás
A Magyar Kodály Társaság Hírei 2019/3.

Alkotás utca:A műsor tartalmából: Béres József szerepében Gáspár Tibor. A Települési Értéktár tagjai között Sipos László. Színpadon a CarPEDIGnem, illetve Tamás Attila.Egy kedves nyíregyházi vendégművész, a Móricz Zsigmond Színház új zenei vezetője, és a társulathoz közeli zenekar is helyet kapott a Bencs Villa pódiumán. Sipos László műemlékfotós pedig a hagyományok szerint az Értékes Esték programjában mutatkozott be a Móricz Zsigmond könyvtárban.  Ma ismét az elmúlt fél év kulturális magazinjából válogattunk az Önök kedvére.Vetítések: hétfő 18.30, kedd 7.00 és 19.30, szerda 8.00 és 21.30, csütörtök 9.30, péntek  21.30, szombat 9.30 és 22.30, vasárnap 20.30...

Nyíregyházi Televízió 2019. augusztus
http://www.nyiregyhazitv.hu/alkotas-utca

A Városmajori Művelődési Ház augusztusi programjait Sipos László vetítéssel egybekötött, 80 nap alatt a Föld körül: A titokzatos Perzsia című előadása zárja ma 18 órától. A Forster-emlékérmes fotóművész visszatérő vendég úgy a megyei könyvtárban, mint a Városmajor utcai intézményben, interaktív elő­adásai a világ legegzotikusabb helyeire repítik a ­hallgatókat. (Fotó: Sipeki Péter)

Interaktív utazás Sipos Lászlóval
Kelet-Magyarország, 2019. augusztus 22.

Azt hittem, hogy az élményt nem lehet már fokozni, de dr. Sipos László erre mindig rácáfolt, ő vezetett ugyanis bennünket. Nagyon nagy tudású ember, ugyanakkor úgy tud beszélni, hogy egy percig nem unalmas. Ittuk a szavait, s közben azon merengtünk, hogy ennek a régiónak miért nincs vajon nagyobb hírverése. Valahogy sokkal jobban kellene propagálni ezeket az értékeket. Bár rossz utakon zötykölődtünk, de kárpótoltak bennünket a csodák, amelyekre sokkal jobban oda kellene figyelni. Sok szép kulturális eseményt is lehetne felfűzni ezekre a templomokra. Az embernek a lelke szárnyalt a templomokban.

Szárnyalt a lelke a templomokban - Interjú: Sebestyén Márta előadóművésszel
Kelet-Magyarország, 2019. augusztus 24, www.kelet.hu
Szabolcs Online, www.szon.hu

Meghívó az „Utazók a könyvtárban” szeptemberi rendezvényére, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermébe (Nyíregyháza, Szabadsg tér 2.) 2019. szeptember 16-án (hétfőn) 17 órára. Program: Rapa Nui (Húsvét-sziget) – egy aprócska pont a Csendes-óceánban; Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása.

Meghívó, plakát
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Nyíregyháza

Utazók a könyvtárban – Húsvét-szigetek – szeptember 16-án 16.30-tól a Móricz Zsigmond könyvtárban. Előadó: dr. Sipos László, Forster-érmes fotográfus.

Programok
Nyíregyházi Napló, 2019. szeptember 13.

A Húsvét-szigetekre utazhattak a megyei könyvtár vendégei. Érdekes előadással szórakoztatta virtuális utazás keretében az érdeklődőket a könyvtárban Sipos László Forster-érmes fotográfus. Az úticél a Húsvét-szigetek volt, amely a hatalmas kőszobrairól híres. A tatárjárás és a török hódoltság közti időszakban felállított 900 szobor egy részét a túlnépesedés miatt kirobban törzsi harcokban megrongálták, a szemüket kivájták, mindet földre döntötték – Thor Heyerdal norvég régész állította talpra az első szobrokat.... (Fotó: Pusztai Sándor)

Utazás a kőszobrok körül
Kelet-Magyarország, 2019. szeptember 18.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Szeptember 26. 16.30 - A Bessenyei Társaság programjaként Sipos László Forster-emlékdíjas fotográfus Költőkkel a világ körül címmel tart vetítettképes előadást. Megyei könyvtár, Nyíregyháza.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Kelet-Magyarország, 2019. szeptember 24., 25.

A Bessenyei Társaság szeptember 26-án Sipos László műemlékfotóst látja vendégül, aki Költőkkel a világ körül címmel tart vetítettképes előadást 16.30-tól a megyei könyvtár konferenciatermében.

Költőkkel a világ körül
Kelet-Magyarország, 2019. szeptember 25.

Vetítettképes előadás. Sipos László műemlékfotóst látja vendégül a Bessenyei Társaság, aki Költőkkel a világ körül címmel tart vetítettképes előadást szeptember 29-én 16.30-tól a Móricz Zsigmond könyvtárban.

Nyíregyházi Napló, 2019. szeptember 27.

A Debrecen University Press kiadásában jelent meg Dr. Sipos László "A gyermek védelmében. A gyermeki jogoktól a hatósági intézkedésig" című új jegyzete, amely a gyermekvédelem minden bizonnyal legneuralgikusabb fejezeteivel foglalkozik. Egyben lehetőséget ad arra, hogy a legújabb törvénymódosításokat is figyelembe véve foglalja össze a gyermeki jogokat, továbbá a gyermekvédelmi gondoskodás hatósági intézkedéseit. A jegyzet elsősorban az ápolás és betegellátás, az egészségügyi gondozás és prevenció, valamint a szociális munkás és az egészségügyi tanár szakos hallgatóknak készült, de haszonnal forgathatják a gyakorlatban dolgozó szakemberek is. A könyv első részében a szerző a gyermekvédelem alapfogalmait tekinti át, elsődlegesen a gyermekvédelmi törvény definíciói alapján. A második részben a gyermeki jogok bemutatására és elemzésére kerül sor, ideértve a gyermek saját családi környezethez való jogának garanciális szabályait, a helyettesítő védelem intézményét. A fejezet tárgyalja a családból kikerült, nevelésbe vett gyermeket megillető különleges jogokat, továbbá a speciális gyermekotthonban elhelyezett gyermek fokozott védelmét is. A harmadik rész „A gyermeki jogok védelme” címet viseli. A törvényekben is rögzített gyermeki jogok is csak akkor érnek valamit, ha azok megfelelően biztosítottak, ezért nagyon fontos áttekinteni a gyermeki jogérvényesítés garanciáit, valamint azon intézményeket, melyek fő kötelessége a gyermeki jogok védelme. A jegyzet külön foglalkozik a gyermekjogi képviselő jogaival és kötelezettségeivel. A negyedik részben a gyermekvédelmi rendszer alappilléreit mutatja be a szerző. Ehhez kapcsolódóan vázolja a gyermekvédelmi jelzőrendszer legfontosabb szabályait. Az ötödik rész tárgyalja a gyermekvédelmi gondoskodás hatósági intézkedéseit, azaz a hátrányos (és halmozottan hátrányos) helyzet fennállásának megállapítását, a védelembe vételt, a megelőző pártfogás elrendelését, a családba fogadást, az ideiglenes hatályú elhelyezést, a nevelésbe vételt, a nevelési felügyelet elrendelését, az utógondozást, végül pedig az utógondozói ellátás elrendelését.

Új jegyzet Karunkon
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar
http://foh.unideb.hu/node/550

A Városmajori Művelődési Ház 2019 októberi műsorai - Október 16. 17.00 – 80 nap alatt a Föld körül Sipos Lászlóval – Erdély titkos kincsei.

Nyíregyházi Napló, 2019. szeptember 27.

A Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagcsoportja a következő rendezvényét október 7-én hétfőn 17 órakor tartja Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár konferenciatermében. A meghívott vendég Mohos Nagy Éva Liszt-díjas operaénekesnő, Professor Emerita lesz, akivel Sipos László beszélget. A rendezvényen közreműködnek a művésznő tanítványai.

Találkozás az operaénekessel
Kelet-Magyarország, 2019. október 2.

Napjainkban egyre hangsúlyosabban jelenik meg a mindennapjainkban a környezetvédelem, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben fontos feladata van az ügyészségnek is. Az elmúlt három évben tucatnyi környezet- és természetvédelmi kérelem érkezett a megyei főügyészséghez. Ezek szennyvíztisztító telep és baromfivágóhíd működési problémáiról, hulladékkal feltöltött horgásztóról éppúgy szóltak, mint a gyommentesítés elmulasztásáról – tájékoztatta lapunkat dr. Sipos László...

Kérelmek az ügyészségen
Kelet-Magyarország, 2019. október 2.
Szabolcs Online (www.szon.hu)

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - Október 16. szerda 17 óra: 80 nap alatt a Föld körül Sipos László fotográfussal: Erdély titkos kincsei, Városmajor Művelődési Ház, Nyíregyháza

Kelet-Magyarország, 2019. október 9, 10, 11, 14, 15, 16.

A Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagcsoportja a napokban Nyíregyházán a megyei könyvtárban látta vendégül Mohos Nagy Éva Liszt-díjas opera-énekesnőt, professor emeritát, a Csokonai Színház örökös tagját. A rendezvényen Sipos László beszélgetett a művésznővel...

A hallgató szívéhez kell eljutni a dallal
Kelet-Magyarország, 2019. október 18.
Szabolcs Online (www.szon.hu)
A Végzet hatalma
Kodály Társaság Hírei 2019/4.

Az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként felügyeletet gyakorol a büntetés-végrehajtás törvényessége felett is. Ezek tapasztalatairól kérdeztük Dr. Sipos Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közjogi főügyész-helyettesét...

Kelet-Magyarország, 2019. november 7.
Szabolcs Online, www.szon.hu

Könyvtári teadélután. December 3-án 16.30-tól a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárában (Sóstói út 31/B, „B” tanulmányi épület) folytatódik a Könyvtári teadélután című programsorozat, melynek keretében Adventi kalandozások a Szentföldön avagy egy vetítettképes rendhagyó földrajzóra címmel dr. Sipos László PhD, docens tart előadást.

Nyíregyházi Napló 2019. november 29.

Teadélután a Nyíregyházi Egyetem könyvtárában 2019. december 03. 16.30: Sipos László PhD docens Adventi kalandozások a Szentföldön, avagy egy vetítettképes rendhagyó földrajzóra. Szeretettel várjuk Önt teázással egybekötött ismeretterjesztő előadássorozatunkra a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárába, kéthetente kedden 16.30 órától a könyvtár Rendezvénytermébe ("B" épület, bejárat a Mozaik terem felől). (2019. december 4-től a Nyíregyházi Egyetem fotóival dokumentálva...)

Nyíregyházi Egyetem, 2019. december 1-től
http://www.nye.hu/konyvtar/sites/www.nye.hu.konyvtar/files/rendezvenyek/teadelutan/tea_2019_12_03.pdf.

Megrendezték a VI. THALIA KEDVENCE című vetélkedőt a Városmajori Művelődési Házban. A színjátszó szakkörös gimnazistáknak szervezett rögtönzős megmérettetésen négy nyíregyházi és két határon túli magyar intézmény csapata volt jelen. (...) A diákokat olyan színészek irányították, mint Kuthy Patrícia, Dézsi Darinka, Fridrik Noémi, Tóth Zolka, Gulácsi Tamás és Kosik Anita. A zsűrizés feladatát Sz. Kántor Éva, dr. Sipos László és Tamás Attila látta el...

Váci Mihály Művelődési Központ honlapja, www.vacimuv.hu

Február 5., szerda 16.30 A titokzatos Perzsia. Sipos László Forster-díjas fotóművész előadása a DAB-székházban.

Programok időrendben
Debreceni Korzó 2019. dec.6. – 2020. február 6.

I recommend this book to all who would like to get to know the work, opinion and working method of an untiring, dedicated person. I recommend this book to the inquiring civil organisations: based on this book they can take courage and draw strength to their work to preserve their heritage and traditions. Last but not least I recommend the studies and the example of László Sipos to the marked attention of people, working professionally in the protection of ancient and historic monuments: they should trust in the possibility of the cooperation of different specialised areas and the increase of national support!

Dr. Erzsébet Kovács: Recommendation
Once upon a time (Örökségünk Könyvkiadó 2019)

Egyszer volt, hol nem volt ezt jelenti Sipos László napokban megjelent angol nyelvű könyvének címe. - A kötetet egy nemzetközi műemlékvédelmi szervezet kérésére állítottam össze, az eddig megjelent angol nyelvű publikációim felhasználásával. A könyvbe csaknem hetven műemlékfotó is került. Azok válogatása külön élményt jelentett, hisz újra átélhettem, illetve feleleveníthettem az egykorvolt utazások élményeit. – mondta el a szerző.

Egyszer volt, hol nem volt
Nyírségi Gondolat, 2020/1-2. szám

Vádat emelt az ügyészség a férfi ellen, aki úgy rabolt ki egy dohányboltot, hogy súlyosan bántalmazta az eladót. Ezután a rabolt pénz elrejtésében a férfi élettársa segített, így ő is vádlott lett. (...) A letartóztatásban lévő férfivel szemben az ügyészség börtönbüntetés, illetve közügyektől eltiltás mellékbüntetés, míg élettársával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. – tájáékoztatta lapunkatDr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes.

Többször is megütötte...
Kelet-Magyarország, 2020. január 4.
...vádemelés a dohánybolti rablás miatt
www.szon.hu, stb.

A napokban jelent meg a Debreceni Egyetemi Kiadó (Debrecen University Press) gondozásában dr. Sipos László PhD, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának docense tollából „A gyermek védelmében” című, „A gyermeki jogoktól a hatósági intézkedésig” alcímű kötete, amely már a szerző tizedik egyetemi kari jegyzete. - Tagadhatatlan, hogy hallgatóknak íródott, de haszonnal forgathatják a szociális szférában dolgozók és a gyermekvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is. – mondta a szerző.

Megjelent a docens tizedik kari jegyzete
Kelet-Magyarország, 2020. január 7.
www.szon.hu, stb.

Meghívó a Borbányai Művelődési Házba (Nyíregyháza, Margaretta utca 50.) 2020. január 20-án (hétfőn) 14.00 órára. Program: „A titokzatos Perzsia” Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása. Az előadáshoz kapcsolódóan nyílik meg Sipos László „Perszepolisz – az időtlenség oszlopai” című fotókiállítása.

Meghívó, plakát
Borbányai Művelődési Ház, Nyíregyháza

A Városmajori Művelődési Házban februában teljes fordulatszámon pörögnek majd az események: lesznek előadások, zenés estek, de könyvbemutató és tárlatmegnyitó is színesíti a programot... Február 26-án Sipos László mesél: a téma ezúttal Lengyelország.

Előadások, zenés estek, tárlat és bemutató
Kelet-Magyarország, 2020. január 24.

Titokzatos Perzsia címmel vetített képes előadást tart Sipos László Forster-díjas fotográfus február 5-én, szerdán a DAB-székházban. A 16 óra 30 perckor kezdődő rendezvényen Rácz István professzor, a DAB Klub elnöke mond köszöntőt. (Sipos László fotója: ÉKN-archívum)

Perzsia rejtélyei fotókon a DAB-ban
Hajdú-Bihari Napló, 2020. január 30.

A DAB Klub: Sipos László „A titokzatos Perzsia” című előadása. Időpont 2020. február 05. (szerda) 16.30-17.30 óra között. Helyszín MTA DAB-SZÉKHÁZ 4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49. (...) Köszöntőt mond: Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke, előadó: Sipos László Forster-érmes fotográfus. Szervezők: MTA DAB Klub, MTA Debreceni Területi Bizottság (DAB)

Eseménynaptár, Magyar Tudományos Akadémia
DAB Híradó, MTA DAB

A Városmajori Művelődési Ház 2020. februári műsora - Február 26. 17.00 – 80 nap alatt a Föld körül Sipos Lászlóval: Egy falat Lengyelország, világörökségekkel fűszerezve. Közreműködik a Lengyel-Magyar Dalárda. Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.)

A Városmajori Művelődési Ház 2020. februári műsora
Nyíregyházi Napló, 2020. január 31.

Még egy hétig látogatható a Sipos László Forster-díjas fotográfus Perzsiában készült képeiből összállított tárlat a Borbányai Művelődési Házban. (Fotó: Sipeki Péter)

Bepillanthatunk Perzsia titokzatos világába
Kelet-Magyarország, 2020. február 1.

80 nap alatt a Föld körül Sipos Lászlóval: Egy falat Lengyelország, világörökségekkel fűszerezve. Közreműködik a Lengyel-Magyar Dalárda. Időpont: 2020. február 26. 18:00 Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.)

Váci Mihály Kulturális Központ – tagintézmények programjai
Nyírségi Műsorfüzet, 2020. február

Tovább folytatódik a 80 nap alatt a föld körül Sipos Lászlóval című előadássorozat a Városmajori Művelődési Házben. A február 26-án 18 órától kezdődő vetítettképes bemutatón ezúttal „egy falatnyi” képet kaphatunk Lengyelországról, természetesen világörökségekkel, a Forster-érmes fotográfustól megszokott lebilincselő stílusban.

Egy falatnyi Lengyelország
Kelet-Magyarország, 2020. február 10.

Minden erejükkel igyekeznek emelni a szakma presztizsét a megyénk könyvtárosai... Részt vesznek szakmai kiállításokon, legutóbb Dr. Sipos László Fortster-emlékérmes fotográfus kalauzolta a csapatot a csengeri műemlékek között, majd az O’svát Ház könyvgyűjteményét is megtekintették.

Keresztszülőnek álltak...
Kelet-Magyarország, 2020. február 11.

Sipos László Forster-érmes fotográfus kiállítása Perszepolisz - Az időtlenség oszlopai címmel nyílik meg az újfehértói Zajti Ferenc Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjteményében február 18-án, kedden 14 órától. A kiállítást dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere nyitja meg.

„Az időtlenség oszlopai” képeken
Kelet-Magyarország, 2020. február 15.

Preszepolisz, „Az időtlenség oszlopai” címmel nyílik kiállítás Sipos László alkotásaiból a Zajti Ferenc Kulturális Kozpont Helytörténeti Gyűjteményében február 18-án 14 órakor. A város polgármestere, dr. Hosszú József méltatja a Forster-érmes fotográfus tárlatát.

Perszepolisz Újfehértón
Kelet-Magyarország, 2020. február 17.
Kulturtipp - Programok
Kelet-Magyarország, 2020. február 18.

A Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság fennálása óta először „Valentin-napi lengyel bált” rendezett. Ezen az önkormányzat elnöke beszámolt a 2019-es eseményekről és a nemzetiségi választásról... Legközelebb február 26-án (szerda) este találkoznak a Városmajori Művelődési Házban, ahol fellép a sikert sikerre halmozó Dalárda és vetítettképes előadást tart Lengyelországról Sipos László tagtárs.

Lengyel bál
Nyíregyházi Napló, 2020. február 21.

80 nap alatt a Föld körül Sipos Lászlóval – Egy falat Lengyelország, világörökségekkel fűszerezve – február 26-án 18.00 órától a Városmajori Művelődési Házban. Közreműködik a Lengyel-Magyar Dalárda.

Nyíregyházi Napló, 2020. február 21.
Kelet-Magyarország, 2020. február 25, 26.

A lengyel kultúra és történelem kedvelőit várták a Városmajori Művelődési Házba február végén. Rengetegen voltak kíváncsiak a magyarokkal baráti viszonyban élő nemzetet bemutató műsorra, melynek első részében a Lengyel-Magyar Dalárda adott műsort, majd dr. Sipos László mutatta be Európa egyik legnagyobb országának világörökségi részeit. A karvezető, Papp Istvánné Szabó Ella remekül csokorba szedett dalai hangulatilag ragyogóan megalapozták a 80 nap alatt a Föld körül című sorozat lengyel témájú előadását. A Forster-érmes fotós-műemlékvédő zenei aláfestéssel és vetített képekkel röpítette el a hallgatóságot II. János Pál pápa, a wieliczkai sóbánya, a sötét múltú Auschwitz, a történelmi drágakőként ismert Krakkó, a világörökséggé nyilvánított fatemplomok és Nyíregyháza új testvérvárosa, Bielsko-Biala országába...

Egy szelet Lengyelország a Városmajoriban
Kelet-Magyarország, 2020. március 6.

Tavaly 194 új megelőző távoltartási ügy érkezett a főügyészségre, az előző évinek több mint kétszerese! Az ügyészséget az eljárásban fellépési jog illeti meg: 2019-ben 72 ügyben léptünk fel, 78 személyes meghallgatáson vettünk részt – mondta dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, a közjogi szakág vezetője...

Hatékony eszköz az erőszak megfékezésére
- Védeni a bántalmazottat
Kelet-Magyarország, 2020. március 10. Címlap és a 6. oldal
Szabolcs Online, www.szon.hu
Legfőbb Ügyészség Honlapja, www.ugyeszseg.hu

Fennállása óta először rendezett az idén a Valentin-naphoz kötődő lengyel bált a Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság a közelmúltban... A mulatságot már újabb program is követte, a Városmajori Művelődési Házban bemutatkozott a sikert sikerre halmozó Dalárda, és vetítettképes előadást tartott Lengyelországról Sipos László tagtárs...

Polonézt jártak...
Kelet-Magyarország, 2020. március 21.

Titkot rejtő világörökségek - Műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írások 2009-2020, 101 fotóval - Az öt földrész harminchat országában található, hetven világörökségi helyszínt mutat be legújabb könyvében a műemlékvédő, fotós Sipos László. A pár oldalas írások eredetileg – kevés kivétellel – a Nyírségi Gondolatban és annak 2018. évi antológiájában jelentek meg. Két nagy ciklusba (Cikkekkel a világ körül; Fotómasinával a világ körül) osztva olyan helyszínekről olvashatunk, mint Hollókő, Bártfa, a Beszkidek fatemplomai, a pszkovi székesegyház, Wales várai, Málta megalitikus templomai, Baalbek romjai, az Iszlám Állam által azóta részben lerombolt Palmyra, Híva falai, a Tadzs Mahal, Ajutthaja, az egykori thai főváros, a Nagy-korallzátony, a Húsvét-sziget szobrai, Teotihuacan romjai, El-Dzsem amfiteátruma, a Mohamed Ali-mecset Kairóban, a Viktória-vízesés vagy Új-Zéland nemzeti parkjai. A szöveget a szerző százegy fekete-fehér fotója kíséri. A kiadvány végén helynévmutató segíti a keresést.

Titkot rejtő világörökségek
Új Könyvek 2020/14. szám

Sipos László legújabb könyvében öt kontinens harminchat országának hetven világöröksége villan föl, vagy mutatkozik be az eredetileg nagyrész a Nyírségi Gondolatban (és antológiákban) megjelent írásokban. A világörökségeket – lehetőleg környezetükkel, kultúrtörténeti értékeikkel – bemutató írások egy virtuális Föld körüli utazásra is hívnak, mely Hollókőn kezdődik, majd az öreg kontinens több országát érintve érkezünk meg Ázsiába, a leghatalmasabb és legnépesebb földrészre. Ausztráliát és Óceániát a Nagy-Korallzátonyról, Új-Zéland és a Húsvét-sziget nemzeti parkjairól, Amerikát pedig Argentína gleccsereiről, Teotihuacanról és a maya romvárosokról, no és San Juanról írt cikkek képviselik. A virtuális Föld körüli utazás Afrikában – Marokkót, Tunéziát, Egyiptomot, Dél-Afrikát érintve – Zimbabwéban ér véget. A 228 oldalas kötetet 101 fotó illusztrálja.

Titkot rejtő világörökségek
Nyírségi Gondolat 2020/5-6. szám

... Sipos László fotóművész, Forster-emlékérmes műemlékfotós, műemlékvédő napokban megjelenő új kötetéről beszélgetünk, amit az idei Ünnepi Könyvhéten terveztünk bemutatni, de a veszélyhelyzet miatt most a digitális technológia segítségével tesszük meg. Sipos László harminc éve foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész száznyolc országában több mint húszezer – nem digitális – műemlékfotót készített, kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Legújabb albumainak középpontjában azonban már az ember áll. Eddig tizenhét fotóalbuma és tíz – saját műemlékfotóit tartalmazó – tanulmánykötete látott napvilágot. Több mint ötven önálló fotó- és fotografika kiállítása nyílt meg. Dr. Sipos László műemlékvédő és műemlékfotózással kapcsolatos munkásságát 2018-ban felvette a nemzeti értékek közé a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottsága. Új könyve a Titkot rejtő világörökségek című kötete az elmúlt 10 műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írásait tartalmazza 101 gyönyörű fotóval. Öt földrész 36 országának 70 világörökségét mutatja be izgalmas, közérthető a tőle megszokott stílusban és kivitelben. Az online könyvbemutató premierje: 2020. június 5-én 18.00 órakor lesz könyvtárunk Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=OVSj6RFtsu8

Online könyvbemutató – Online Ünnepi Könyvhét
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapja, www.mzsk.hu
Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat
Best.fm, Program.info, stb.

A digitális technika segítségével mutatják be dr. Sipos László fotográfus új kötetét. Az Ünnepi Könyvhéten mutatták volna be dr. Sipos László Forster-emlékérmes fotós napokban megjelenő új, Titkot rejtő világörökségek című kötetét. A koronavírus-járvány és a kihirdetett veszélyhelyzet átírta a terveket, a könyvbemutató azonban nem marad el: a digitális technika segítségével június 5-én, pénteken 18 órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár YouTube-csatornáján tudhatunk meg részleteket a kiadványról – tudatta lapunkkal Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója...

Online kötetbemutató -Titkot rejtő világörökségek

A veszélyhelyzet miatt az idei ünnepi könyvhetet nem lehet megrendezni, ezért a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár az online felületén készült néhány érdekességgel. Az érdeklődők megtekinthetik videójukat, mely az ünnepi könyvhét és Szbaolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve Nyíregyháza kapcsolatát mutatja be akorabeli sajtó tükrében, részt vehetnek az online kvízükben, amellyel értékes könyvcsomagot nyerhetnek, de dr. Sipos László legújabb könyvét is bemutatják a YouTube-csatornájukon.

Az interneten tartják az ünnepi könyvhetet
Kelet-Magyarország, 2020. június 9.

Tisztelt Megyei Közgyűlés! A két közgyűlés között a következő fontosabb rendezvényeken, tárgyalásokon vettünk részt: 2020. február 26. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke Nyíregyházán jelen volt „Egy falat Lengyelország – világörökségekkel fűszerezve” Sipos László vetítettképes előadásán…

Tájékoztató a két közgyűlés között történt fontosabb eseményekről, tárgyalásokról.
A tájékoztatót készítette: Nagy Klára (2020. június 19.)

... Dr. Sipos László szeretné ráirányítani a figyelmet a veszélyben lévő világörökségekre. - A napokban jelent meg dr. Sipos László Forster-emlékérmes fotográfus új, Titkot rejtő világörökségek című kötete. Az elmúlt tíz év műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írásait tartalmazó, százegy fotóval illusztrált, öt földrész harminchat országának hetven világörökségét bemutató kiadványt az idei ünnepi könyvhéten ismerhette volna meg a nyíregyházi olvasóközönség, azonban a rendezvény a koronavírus-járvány miatt elmarad. Áthidaló megoldást talált a megyei könyvtár: online könyvbemutatót hirdetett. Dr. Sipos Lászlóval Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója beszélgetett.

Virtuális föld körüli utazásra hív
Szabolcs Online 2020. június 12, www.szon.hu

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt, barátait és ismerőseit az Utazók a könyvtárbanrendezvénysorozat keretein belül Sipos LászlóForster-emlékérmes műemlékfotósVilágörökségek a Beszkidekben című vetítettképes előadására. Időpont:2020. augusztus 11. (kedd)16.00 óra.Helyszín:Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – Konferenciaterem4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Utazók a könyvtárban: Világörökségek a Beszkidekben – Sipos László előadása
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapja, www.mzsk.hu
www.nyiregyhaza.hu, www.program.info, stb.

Az Utazók a könyvtárban sorozat keretében Sipos László kalauzolta el a vendégeket vetített képes előadásban Lengyelország világörökségi emlékhelyeire - Fotó: Pusztai Sándor

Emlékhelyek
Kelet-Magyarország 2020. augusztus 13.

DAB Klub: Sipos László „Erdély titkos kincsei” című előadása - Sipos László Forster-érmes fotográfus Erdély titkos kincsei című vetített képes előadása. Időpont: 2020. augusztus 26. (szerda) 17.00. Helyszín: MTA DAB Székház (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.) Szervezők: MTA Debreceni Akadémiai Bizottság, MTA DAB Klub. Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke

Meghívó
Debreceni Akadémiai Bizottság, www.tab.mta.hu
MTA Hírlevél, www.mta.hu

Programok - Augusztus 26. szerda, 17 óra Erdély titkos kincsei. Sipos László fotográfus előadása a DAB-székházban.

Programok
Debreceni Korzó 2020. augusztus 14 – szeptember 9.

Terítéken Erdély titkos kincsei - Sipos László Froster-díjas fotográfus „Erdély titkos kincsei” című vetített képes előadásán vehetnek részt az érdeklődők a DAB-székházban, szerdán, 17 órakor.

Terítéken Erdély titkos kincsei
Hajdú-Bihari Napló, 2020. augusztus 25.

A Bessenyei Almanach legújabb kötete is gazdag szellemi táplálékot kínál az olvasni vágyóknak, egyúttal betekintést enged a társaság életébe, tagjainak kulturális, közéleti és szellemi-művészi tevékenységébe. (...) Sipos László pedig gazdag irodalmi, képzőművészeti és zenei anyaggal, vetített képekkel „röptetett” minket különleges, egzotikus földrajzi és lelki tájakra; az Ómagyar Mária-siralomtól az erdélyi balladákon át Iránba, az egykori Perzsiába, a mesés Indiába, Tagore és Teréz anya világába. Zarathustra legfőbb tanítását bizony gyakrabban is idézhetnénk magunknak: „Ne gondolj, ne szólj, ne tégy rosszat!”

Dr. Kührner Éva: Beköszöntő
Bessenyei Almanach 2019.

Az eltűnt idő nyomában… A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár sok szeretettel meghívjaSipos LászlóForster-emlékérmes műemlékfotósAz eltűnt idő nyomában…című kiállítására ésTitkot rejtő világörökségekcímű kötetének bemutatójára. Időpont:2020. szeptember 2. (szerda) 16.00 óra.A kiállítást megnyitja és a kötetet bemutatja:Gerliczki Andrásirodalomtörténész.Helyszín:Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – Kamaraterem4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Sipos László fotókiállítás megnyitója és kötetének bemutatója
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapja, www.mzsk.hu

Kötetbemutató, tárlatmegnyitó a könyvtárban - Sipos László Titkot rejtő világörökségek című kötetével ismerkedhet meg ma délután négy órától a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közönsége. A Forster-emlékérmes műemlékfotós képeiből kiállítás is nyílik Az eltűnt idő nyomában... címmel. Sipos Lászlóval Gerliczki András irodalomtörténész beszélget az intézmény kamaratermében. A rendezvény ingyenes.

Kultúrtipp - Kötetbemutató, tárlatmegnyitó
Kelet-Magyarország, 2020. szeptember 2.

Bátor Média, Bátor TV - Kulturális magazin, 2020. 09. 04. - ...Nyírbátori Református templom – Települési Értéktár - Dr. Báthori Gábor igazgató Báthori István Múzeum, Sipos László Forster-érmes műemlékfotós, Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök...

Bátor Média, YouTube, 2020. szeptember 4.
https://www.youtube.com/watch?v=BfziXv1IJHc

Lírai körutazás kontinensről kontinensre Sipos Lászlóval, a Városmajori Művelődési Házban. Folytatódik a 80 nap alatt a Föld körül című előadássorozat. a Városmajori Művelődési Házban. Szeptember 16-án Sipos László vetítettképes előadása várja az érdeklődőket.

Nyíregyháza honlapja 2020. szeptember 7.
www.nyiregyhaza.hu

Lírai körutazás kontinensről kontinensre - Sipos László vetítettképes előadása 2020. szeptember 16-án (szerdán) 16.30-kor a Városmajori Művelődési Ház színháztermében (Nyíregyháza, Városmajori utca 5.) – ELMARAD!

Váci Mihály Kulturális Központ honlapja, www.vacimuv.hu
Képújság, NYTV
Sajnos a vírushelyzet miatt a szerdai Sipos László-előadás is tolódik
www.programturizmus.hu

Miután a közelmúltban Magazinunk tíz éves lett, Szerkesztőségünk úgy gondolta, hogy a bennünk bízókat és azokat, akik munkáikkal – hosszú időn keresztül – kedveltté tették kiadványunkat, egy erkölcsi értékkel bíró Nívó-díjjal jutalmazza. Közöttük vitathatatlanul ott van a helye Dr. Sipos Lászlónak. (...) Barangolásai, kutatásai nyomán mi is oda képzelhetjük magunkat, - ahogy Ő maga is említi egyik interjújában – „Ősi kultúrák bölcsője mellé, nagy birodalmak szülőhelyére, a világtörténelem legrégibb színhelyeire”...

Kulimár János: Sipos László Nívó-díja elé
Nyírségi Gondolat, 2020/9-10. szám

A Váci Mihály Kulturális Központ tisztelettel meghívja Önt és Barátait Zsadányi Zsolt festőművész Tussal és ecsettel című kiállításának a megnyitójára. Időpont: 2020. október 16. (péntek) 16.30 óra. Helyszín: Pál Gyula Terem (4400 Nyíregyháza, Vay Ádám körút 18.) A kiállítást megnyitja: Sipos László Forster-érmes fotográfus. Közreműködnek: a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Zeneművészeti tagozatának növendékei. A megnyitóünnepség ingyenes és nyilvános.

Nyírségi Műsorfüzet 2020/10.
www.nyiregyhaza,hu

Tussal és ecsettel – ez a címe Zsadányi Zsolt kiállításának, amit október 16-ától láthatnak az érdeklődők a Pál Gyula Teremben. A megnyitót aznap 16.30-tól tartják, a tárlatot Sipos László Forster-érmes fotográfus ajánlja a vendégek figyelmébe, az ünnepségen közreműködnek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatának növendékei...

Zsadányi Zsolt: Tussal és ecsettel
Kelet-Magyarország, 2020. október 5.

Október 8-án nyílt meg Sipos László, Forster-érmes fotográfus kiállítása a Báthori István Múzeumban. A járványhelyzet miatt a kiállítás megnyitóján nem vehettek részt látogatók. A Bátor Televízió kalauzolta végig őket a tárlaton. A kiállítást Dr. Báthori Gábor, múzeumigazgató nyitotta meg, a műsorban gordonkán közreműködött Sz. Káplár Csilla. A kiállítás október végéig látogatható.

Az eltűnt idő nyomában
Bátor – Nyírbátor Város Önkormányzatának lapja, 2020. októberi szám

Kulturális magazin: Sipos László, Forster-érmes fotográfus kiállítása Nyírbátorban. Csütörtökön nyílt meg Sipos László Forster-érmes fotográfus kiállítása a Báthori István Múzeum első emeletén. A járványhelyzet miatt a kiállítás megnyitóján nem vehettek részt a látogatók. A Bátor Televízió segítségével szeretnék a szervezők megmutatni Önöknek azokat a pillanatokat, amelyek normális körülmények között valamennyi ilyen eseményen megtörténnek. A kiállítást Dr. Báthori Gábor, múzeumigazgató nyitotta meg, és a megnyitón gordonkán közreműködött Sz. Káplár Csilla. A kiállítást a fotográfus mutatja be. Az Eltűnt idő nyomában című fotókiállítás október végéig látogatható.

Kulturális Magazin 2020.10.09. Bátor TV, Média Bátor
https://www.youtube.com/watch?v=G7VinLfEnvQ

Tussal és ecsettel – Zsadányi Zsolt festőművész kiállítása. Megnyitó: október 16. 16:30. A tárlatot megnyitja: Sipos László Forster-érmes fotográfus. Megtekinthető: november 14-éig. Helyszín: Pál Gyula Terem (Vay Ádám körút 18.)

Programok
Nyíregyházi Napló, 2020. október 16.

Titkot rejtő templomok - Műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írások a Felső-Tisza-vidék szakrális építészetéről és falképeiről, 100 fotóval. A Titkot rejtő világörökségek című könyv után újabb gyűjteményes kötettel jelentkezik a műemlékvédő, fotós Sipos László. Ezúttal is csaknem negyedszázad írásairól van szó, a téma azonban a középkori szakrális építészet, szűkebben a Felső-Tisza-vidék értékes és izgalmas templomai, ahol sok esetben egyedi falképeket csodálhatnak meg a látogatók...

Titkot rejtő templomok
Új Könyvek, 2020/21. szám
Könyvtárellátó
https://webshop.kello.hu/titkot-rejto-templomok

Titkot rejtő templomok – Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós kötetének bemutatója. A szerzővel beszélget Tomasovszki Anita könyvtárigazgató. Időpont: 2020. október 22. 16.30. Helyszín: Kamaraterem.

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2020. októberi programjai
Nyírségi Műsorfüzet 2020. október
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapja, www.mzsk.hu

Programok - Október 22. csütörtök 16:30 Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós titkot rejtő templomok című kötetének bemutatója, megyei könyvtár kamaraterme, Nyíregyháza...

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2020. október 19-22. (20-án fotóval)

Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós Titkot rejtő templomok című kötetének bemutatója. Beszélgetőpartner: Tomasovszki Anita könyvtárigazgató (Élő közvetítés: 2020. okt. 22.) Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Titkot rejtő templomok – Sipos László kötetének bemutatója
https://www.youtube.com/watch?v=33djd2rlRmc

Vissza a menühöz