Róla (2016-2018)

 

Bencs Villa honlapja (www.bencsvilla.hu)

DAB Híradó

Debreceni Egyetem

Debreceni Nap

Hajdú-Bihari Napló

Hírlevél (DE-EK)

Index-Kelet (www.indexkelet.hu)

Kelet-Magyarország

Kölcsey Televízió (www.kolcseytv.hu)

Nyíregyházi Napló

Nyírségi Gondolat

Nyírségi Műsorfüzet

Program Info

Szabad Föld

Szabolcs Online (www.szon.hu)

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle

Szatmárinfó (www.szatmarinfo.ro)

Szent Imre Katolikus Gimnázium Évkönyve

Új Könyvek (Könyvtárellátó, Budapest)

VIDOR Fesztivál programfüzete

www.dehir.hu

www.nyiregyhaza.hu

www.retroradio.hu

www.erdon.ro

stb.

 

Lehet-e könyvbarát ember számára jobb lehetőség, mint a Kossuth téren sétálni, ahol az ünnepi könyvhét színpadán Trembácz Évával beszélget Erdei Nagy Ibolya, miközben a sátor mellett Sipos László dedikálja műveit, a másik oldalon meg Nemere Istvánnal beszélgetnek a rajongók?

Gutenberg mosolya
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2016. június 10.
www.boon.hu, www.haon.hu, www.erdon.ro, www.szuperinfo.hu, www.tiszaloktv.hu, stb.

A nonprofit világ kiemelkedően fontos szereplői a közalapítványok. Éppen ezért ajánlom ezt a könyvet a nonprofit szervezetekkel foglalkozó gyakorlati és elméleti szakemberek figyelmébe, akik azon (is) dolgoznak, hogy a ma Magyarországon működő mintegy ezer közalapítvány törvényesen és minél hatékonyabban tevékenykedjen.

Dr. Szentmártoni Gál Attila: Ajánlás
a Mi lett veled közalapítvány? Tanulmányok a közalapítvány jogintézményéről c.
egyetemi kari jegyzethez
Debreceni Egyetemi Kiadó / Debrecen University Press 2016.

A Forster-érmes fotográfus, Sipos László 11. fotóalbumával a jórészt elpusztított Palmyrának állít emléket. Egyúttal elrepíti az Olvasót az UNESCO világörökségi listáján szereplő romvárosba. Teszi ezt hatvan – időtlenséget sugárzó – fekete-fehér fotó segítségével…

Szabó Tamás
In memoriam Palmyra, a hátsó borítón

Nem véletlenül viseli az In memoriam Palmyra címet Sipos László legújabb fotóalbuma. Az Iszlám Állam ugyanis 2015 májusában elfoglalta a szíriai várost, és (…) felrobbantották az UNESCO Világörökséghez tartozó romváros egyik leghíresebb épületét: Baál templomát. (…) Sipos Lászlónak szerencséje volt: néhány hónappal az események előtt tartózkodott több napot a romvárosban, így az utolsók között volt, akik műemlékvédelmi szemmel fotózták a romokat. A kötet elején a szerzőnek a Nyírségi Gondolat 2015/7-8. számában megjelent Palmyra, végveszélyben című cikke olvasható, kitérve a város történetére, fénykorára a Rómával dacoló Zenóbia királynő (235-272) idején, valamint az archeológiai emlék-együttes főbb jellemzőire, az ott tartózkodás személyesebb emlékeire is. Ezt követi hatvan szemet gyönyörködtető fekete-fehér fotó. Megcsodálhatjuk a Szír-sivatagot, Nabu, majd Baál templomát, a Cardo Maximust, a diadalívet, a színház romjait, a Tetrapylont, Diocletianus táborának területét, a Nekropoliszt vagy a fellegvárat. A kötet végén kislexikon, magyar és angol nyelvű életrajz, valamint szintén angol nyelvű összegzés kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest) 2016/19.

A sivatag mátkájának is nevezik a Szíriában található, 1980-tól a világörökség részét képező ókori várost, melyet újabb kori pusztítása előtt, az utolsók egyikeként fényképezhetett a nyíregyházi Sipos László, Forster-érmes fotográfus.

…s hogy milyen fenséges volt, arról bizonyosodhatunk meg annak a több mint 80 fekete-fehér képnek a láttán, amelyeket a neves fotós nemrég megjelent, 11. kötetében, az In memoriam Palmyrában tekinthetünk meg. (…)

…amint Sipos László fényképei tanúsítják, lenyűgözi nézőit az antik épületek együttese. Azért is különösen figyelemre méltóak ezek a képek, mert készítőjük tagja az ICOMOS-nak, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének, s ilyen minőségében bejutott olyan területekre is, amelyeket a régészeti feltárások miatt elzártak a látogatók elöl. Módjában állt felvételeket készíteni Szíria területének legnagyobb archeológiai emlékhelyén még az újabb rombolások előtt…

Sz. Kántor Éva: Barangolás a sivatag mátkájában: Palmyra
Nyíregyházi Napló, 2016. szeptember 23.

Sipos László Forster-érmes fotográfus Felső-Tisza-vidéken készült műemlékfotóiból nyílt kiállítás szeptember 22-én a Szent Imre Katolikus Gimnázium aulájában. (…)

Nemrég jelent meg az „In memoriam Palmyra” című munkája. A budapesti Új Könyvek recenziója különös elismeréssel szól albumának szemet gyönyörködtető fotóiról, külön kiemelve azt, hogy az utolsók egyike lehetett, akik Palmyra műemlékeit műemlékvédő szakmai szemmel fotózták. (…)

A magyar és angol nyelvű album szakmai bemutatójára egy nemzetközi konferencián került sor, a nyíregyháziak pedig az Országos Könyvtári Napok keretében, 2016. október 9-én 15 órától ismerhetik meg. Az albumot megjelentető Örökségünk Könyvkiadó jóvoltából a könyvbemutatóhoz egy fotókiállítás is kapcsolódik, amit a Megyei Könyvtár kiállítótermében lehet megtekinteni.

Műemlékfotók Szabolcsból – és Szíriából
Index-Kelet, 2016. szeptember 23.
www.indexkelet.hu, www.ujsag.eu, stb.

Utazás a sivatag ősi „mátkájába” - Kiállítással egybekötött fotóalbum-bemutatót tartanak a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban október 9-én. Az Országos Könyvtári Napok részeként Sipos László In memoriam Palmyra című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők 15 órától. Közreműködik: Gerliczki András.

Kelet-Magyarország, 2016. október 3.
www.kelet.hu, www.merla.hu, www.mzsk.nyirbone.hu, www.osszefogas.kjmk.hu, stb.

Vissza a jövőbe! Október 21-én van a Vissza a jövőbe-nap. (...) A témában szakértőt hívtunk, akivel az időutazós filmekről is beszélgettünk. Majd az elpusztított világörökségre, Palmyrára emlékeztünk Sipos László, Forster-érmes fotóssal.

Kölcsey Televízió, Víg-Kend, 2016. október 21.
http://kolcseytv.hu/vig-kend-2016-oktober-21-i-resz

Meghívó - A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológia, Szociális Munka, Társadalomtudományi, valamint Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszékei közös könyvbemutatójára. Helyszíne: DE EK Nyíregyháza Sóstói u. 2-4. Püspöki Palota, Kari Tanácsterem. Időpontja: 2016. október 24. Hétfő 14.00 óra. Új jegyzetek és szakkönyvek bemutatójának programja: Dr. Sipos László: Mi lett veled közalapítvány? Tanulmányok a közalapítvány jogintézményéről (…) Moderátor: Dr. Fábián Gergely, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője.

Meghívó a Debreceni Egyetem könyvbemutatójára
www.foh.unideb.hu, stb.

Márton-napi Vigasság a Szatmári Múzeumban - 2016. november 14. (…) Program: 18.30 Sipos László fotográfus kiállításának megnyitója.

Meghívó – Szatmári Múzeum
www.nyirvilag.hu, www.szatmarimuzeum.hu, stb.

Mikor, hová – Kiállítás – Mátészalka: Szatmári Múzeum (Mátészalka, Kossuth u. 5.) Sipos László fotográfus kiállítása 9.00-17.00. (44) 502-646. Nyitva: kedd-péntek.

Kelet-Magyarország, 2016. november 14-től folyamatosan
www.kelet.hu

… „Rabindranath Tagore és városa, Kalkutta” - A Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtára szeretettel meghívja Rabindranath Tagore születésének 155. és halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett előadásra. Előadó: Dr. Sipos László docens. Időpont: 2016. november 15. 16.30. Helyszín: Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtár.

Meghívó – Nyíregyházi Egyetem
www.nyiregyhaza.hu, www.olvass-sokat.hu, www.retroradio.hu,
Nyíregyházi Műsorkalauz, www.allevents.in, stb.

Előadás és fotókiállítás - Rabindranath Tagore születésének 155. és halálának 75. évfordulója alkalmából tartott előadást a Nyíregyházi Egyetemen Dr. Sipos László kollégánk „Rabindranath Tagore és városa, Kalkutta” címmel. Mátészalkán, a Szatmári Múzeumban nyílt meg november közepén kollégánk In memoriam Palmyra című fotografikai kiállítása.”

DE-EK Hírlevél 2016/22. szám

… Sipos László útjai titkot rejtő vidékeken vezetnek végig, könyvének fekete-fehér képei, ragyogó színeket sugárzó írásai fél évtizedet átfogó (föld körüli) utazásra invitálnak. 2010 és 2015 között keletkeztek a most megjelent kötet munkái, a szerző sokoldalú, mégis egylényegű kíváncsiságának eredményeként: megismerni a világot, s ha lehetséges, megmutatni azoknak is, akiknek még nem adatott meg a felfedező utak varázsos kalandja. (…) A könyv szerzője – írásainak személyes közvetlenségét, élményszerű látványteremtését, kultúrtörténeti vonatkozásokkal gazdagon illusztrált emlékeit tekintve – otthonosan mozog az európai kulturális térben, s talán nem tévedünk, nagyot, ha úgy érzékeljük, ennek az otthonosságnak egyik – ha nem a legfontosabb – helyszíne Közép-Kelet-Európa. (…) Ritka könyvészeti esemény, ha maga a szerző egyben illusztrátora, tipográfusa, szerkesztője is a maga művének. Sipos László olyan könyvet alkotott, amelynek minden betűje, szava, képi megoldása az ő nyitott és kíváncsi, européer műveltségű személyiségét tükrözi, címlapján az Uluru vörös homokkő monolitjával, mely a modern geológia szakkifejezésével címkézve tanúhegy. Mint ahogy Sipos László könyvének minden földrajzi képződménye, ember alkotta tárgya tanú. Mindannyiunk számára, jelenben és jövőben egyaránt.

Gerliczki András: Tárgyak, helyek, sorsok tanúsága
Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2016/3. szám, 121-124. oldal

Országos konferencia - Dr. Sipos László PhD 2016. november 24-25. napján, Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) megrendezett szakmai-tudományos konferencián vett részt, s ellátta a közérdekvédelmi szekció elnökségi feladatait.

DE-EK Hírlevél 2016/23. szám

A Forster-érmes fotóművész, Sipos László Sorsfotók és Sorsfotók 2. című köteteibe olyan fotóit válogatta egybe a világ minden tájáról, amelyek középpontjában az ember áll. Ezen kötetek folytatásának is tekinthető most megjelenő albuma, amely több mint nyolcvan fekete-fehér felvételt tartalmaz: öt kontinensen, a világ harmincöt országában az elmúlt húsz évben készített felvételeit, melyek mind kisebb vagy nagyobb gyerekeket ábrázolnak. Ausztráliától Brazíliáig, Dél-Afrikától Indiáig, Irántól Írországig, Kambodzsától Kínáig, Mianmartól Nagy-Britanniáig, Nicaraguától Örményországig, Tibettől Vietnamig pillanthatunk bele gyerekek életébe, mindennapjaiba, sokszor nehéz sorsába. A képeket rövid leírás és készítésük adatai kísérik. A kötet végén ezúttal is országmutató és angol nyelvű összegzés kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest) 2016/25. szám

Beharangozó Sipos László 12. fotóalbuma elé - Karácsony előtt nem sokkal látott napvilágot Sipos László 12. fotóalbuma, Gyermek(sors)fotók címmel. - „Bár az album tartalmaz még sosem publikált fotókat is, anyagát nagyrészt az eddigiekből válogattuk össze. A képek fekete-fehérek, mint albumaim és fotóskönyveim többségében, mert vallom, hogy ez még inkább kiemeli a képek lényegét, időtlenségét, az arcokon tükröződő sorsok örökérvényűségét.” – mondta a fotós.

Nyírségi Gondolat, 2016/11-12. szám, 20. oldal.

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2016. december 19. (hétfő) 16.30 óra: Sipos László Gyermek(sors)fotók című fotóalbumának kiállítással egybekötött bemutatója. Beszélgetőtárs: Gerliczki András irodalomtörténész, közíró. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaraterem. Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Meghívó – Móricz Zsigmond Könyvtár, www.mzsk.hu,
www.haon.hu, www.hellonyiregyhaza.hu, www.hirstart.hu, www.mon.hu,
www.nyiregyhaza.hu, www.nyiregyhazitv.hu, www.nyirmusor.hu, www.nyirvilag.hu,
www.programturizmus.hu, www.orszagszerte.hu, Program Info, stb.

Sorsok, képek – Sipos László Gyermek(sors)fotók című fotóalbumának kiállítással egybekötött bemutatóját hétfőn tartották a megyei könyvtárban. /Fotó: Sipeki Péter

Kelet-Magyarország, 2016. december 20-i szám címlapján
www.kelet.hu, stb.
Sipeki Péter: Fotókiállítás és élménybeszámoló a megyei könyvtárban
Szabolcs Online, www.szon.hu, stb.

Utolsónak szánt fotóalbumát mutatta be a közönségnek nemrég a Forster-emlékérmes műemlékfotós.Saját bevallása szerint nem azért utazta be a nagyvilágot, s fordult meg öt földrész 102 országában, hogy fotózzon. De ha már ott volt valahol, megörökítette, amit látott. Nem idegenforgalmi fotósként. Inkább valami olyat szeretett volna időtlenné tenni, amit csak neki mutatott meg a pillanat. S miközben elkészült 20 ezer műemlékfotó, s 200 órányi videofelvétel, változatos kalandokat élt át, pálmabort ivott Burmában, elkötött torkú kormoránokkal halászókat ismert meg Délkelet-Ázsiában, tapsra alakzatba rendeződő delfineket követhetett Ománban, köszöntőt kellett mondania egy esküvőn Nicaraguában.

Végül megtudhattuk, hogy bár művészettörténeti tanulmányokat és úti élményeket tartalmazó fotós könyvek készülhetnek még, fotóalbumként minden bizonnyal a Gyermek(sors)fotók a legutolsó. Érdemes tehát megcsodálni a kötetben a fakolostorban a nap utolsó sugarainál guggolva tanuló burmai kisfiút, a gyermekét tartó brunei és tibeti madonnát, a maya indiánokat a pálmakunyhó előtt, vagy épp a Kambodzsában kígyóval játszó khmer gyermeket. Minden képnek ugyanis rendkívül tanulságos története van…

„Általában a fény az én vakum”
Kelet-Magyarország, 2016. december 29.
www.kelet.hu, stb.

Meghívó a Bencs Villába (Nyíregyháza, Sóstói út 54.) – 2017. január 5-én 17 órára. Program: Kiállítás Zsadányi Zsolt japán metszetek alapján készített akvarelljeiből. Megnyitja: Sipos László Forster-érmes fotográfus.Közreműködnek a Cantemus kórus tagjai…

Meghívó, Bencs Villa
www.bencsvilla.hu, www.nyiregyhaza.hu, stb.

Dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes, karunk docense részt vett és felszólalt a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület által 2017. január 26-án, a Szent Athanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán megrendezett – az emberkereskedelemmel és a modern kori rabszolgasággal foglalkozó – konferencián, ahol a hazai és holland szakemberek mellett a görög katolikus érsekség és Hollandia nagykövetsége is képviseltette magát.

DE-EK Hírlevél 2017/2. szám

Palmyra - Sipos László Forster-érmes fotográfus In memoriam Palmyra címmel ma 16.30-tól mutatja be vetített képes előadás formájában az ISIS által lerombolt romvárost, a „sivatag mátkáját” a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 3. emeleti konferenciatermében.

Kelet-Magyarország, 2017. január 27.
www.kelet..hu, stb.

Sipos Lászlóval, mint fotóművésszel készített interjút sugárzott aranyvasárnap a Kossuth Rádió Gondolat-jel című kulturális műsora. Az interjú meghallgatható 2017. február 19-ig az alábbi linkre kattintva. Ide kapcsolódó hír, hogy Sipos László 2017. január 26-án a Bessenyei Társaság szervezésében – közel száz fős hallgatóságnak – tartott előadást „In memoriam Palmyra” címmel, a Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciatermében.

DE-EK Hírlevél 2017/2. szám

Dr. Sipos László, karunk docense február végén Budapesten, a Markó utcai Igazságügyi Palotában tartott előadást a magyar családjog szabályozásának kérdéseiről…

DE-EK Hírlevél 2017/5. szám

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a napokban értékelte az elmúlt esztendőben végzett munkát. A megye valamennyi ügyésze, alügyésze és fogalmazója részvételével tartott eseményen (…) Dr. Sipos László közérdekvédelmi főügyész-helyettes beszámolójában kiemelte a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatos ügyészi munka jelentőségét, továbbá elmondta, hogy az elmúlt évben 33 megbízhatósági vizsgálat elvégzését hagyta jóvá az ügyészség, mely feladatot három észak-alföldi megyére kiterjedően végzi a megyei főügyészség. Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes elmondta: reméli, hogy a nagy nyilvánosságot kapott bűnügyekben is sikerrel képviselik majd az ügyészek a vádat. Hozzátette azt is, hogy a megyénkben épülő két új börtön új feladatokat ad az ügyészeknek.

Kelet-Magyarország, 2017. március
www.kelet..hu, stb.

Egy falat tündérmező – Az ünnepi gondolatok után a vajai és a megyei önkormányzat vezetői, a helyi intézmények és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték a fejedelem szobránál a hála és a tisztelet koszorúit a Rákóczi Tárogató Együttes zenéje kíséretében. Ezt követően Sipos László Forster-érmes fotográfus megnyitotta Csutkai Csaba fotóművész Egy falat tündérmező című kiállítását, majd a vendégek meghallgathatták Tündik Judit (hegedű) és Tündik Tünde (zongora) hangversenyét.

Kelet-Magyarország, 2017. március 25.
www.kelet..hu, stb.

Sipos László kollégánk „In memoriam Palmyra” c. kiállítása még húsvétig látogatható a Szatmári Múzeumban. Időközben megjelent a hasonló című album 3. kiadása és – „The destroyed World Heritage” címmel – annak angol nyelvű változata.

DE-EK Hírlevél, 2017/5.

Utazók a Könyvtárban – A Turisztikai Klub találkozója. (A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesülettel közös szervezésben) Téma: Arabia Felix? Világörökségek végveszélyben. Vetítettképes előadás. Előadó: Sipos László Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja. Időpont: 2017. április 20. 16.30. Helyszín: Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciaterme (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.).

Meghívó
www.mzsk.hu, www.nyiregyhaza.hu, www.retroradio.hu, stb.

A Móricz Zsigmond Könyvtár programjai: április 20-án 16.30 Utazók a könyvtárban – a Turisztikai Klub találkozója. Téma: Arabia Felix? Világörökségek végveszélyben. Vetítettképes előadás. Előadó: Sipos László.

Programok – Nyíregyházi Napló, 2017. április 12.
www.nyiregyhaza.hu, stb.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nyíregyháza hírei 2017. 04. 20. (…) Világörökségek végveszélyben - Sipos László előadása varázsolta el a megyei könyvtár közönségét. (Fotó: Pusztai Sándor)

Virtuális utazáson vehettek részt
Szabolcs Online 2017. április 20, www.szon.hu, stb.
Végveszély
Kelet-Magyarország, 2017. április 24, www.kelet.hu, stb.

Dr. Sipos László, karunk docense, mint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja vett részt 2017. április 18-án Visegrádon, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért felelős államtitkársága és az ICOMOS által szervezett konferencián. Április 20-án (csütörtökön) pedig „Arabia Felix? - Világörökségek végveszélyben” címmel tartott másfél órás vetítettképes előadást a Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciatermében, melynek kapcsán NYTV-interjú és szon.hu tudósítás is készült. Április 24-én (hétfőn) – „In memoriam Palmyra” címmel – nyílt meg Sipos László fotókiállítása, a Szent Imre Katolikus Gimnázium aulájában.

DE-EK Hírlevél 2017/7.

2017. április 24-én nyílt meg Sipos László Forster-érmes fotográfusnak az elpusztított szíriai világörökségnek, Palmyrának emléket állító kiállítása a Szent Imre Katolikus Gimnázium aulájában. A tárlat a Szatmári Múzeumból érkezett, ahol négy hónapig volt látható. Különös apropót ad a mostani kiállításnak, hogy a napokban jelent meg a fotóművész „In memoriam Palmyra” című albumának harmadik kiadása, s ezzel egy időben – az ICOMOS kérésére – annak angol nyelvű változata: „The destroyed World Heritage” címmel. (…) Egy különleges albumát mutatják be a közelgő Ünnepi Könyvhéten. A címe – Marcel Proustot idézve – Az eltűnt IDŐ nyomában...

Az eltűnt IDŐ nyomában - Sipos László fotográfussal
Index-Kelet, 2017. április 24.
www.indexkelet.hu

Nem véletlenül viseli az In memoriam Palmyra címet Sipos László ezúttal angol nyelven megjelent fotóalbuma. Az Iszlám Állam ugyanis 2015 májusában elfoglalta a szíriai várost, és nem sokkal azután, hogy kivégezték a település híres régésztudósát, a 82 esztendős Khaled al-Aszadot, felrobbantották az UNESCO Világörökséghez tartozó romváros egyik leghíresebb épületét: Baál templomát. Mindezt azért, mert az épületek értelmezésük szerint ellenkeznek az iszlámmal. A kétezer éves műemlék szinte teljesen megsemmisült, és a közelében lévő oszlopok is megsérültek, később pedig az ISIS két mauzóleumot is megsemmisített - igaz, ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé. Palmyrát 2016 márciusában foglalta vissza a szíriai hadsereg. Szerencsére az említett műemlékeken kívül továbbiak nem semmisültek meg, az ókori romok nagy része sértetlenül élte túl a tíz hónapos ISIS-uralmat, de Baál templomának lerombolása önmagában is pótolhatatlan veszteségnek számít. Sipos Lászlónak szerencséje volt: néhány hónappal az események előtt tartózkodott több napot a romvárosban, így az utolsók között volt, akik műemlékvédelmi szemmel fotózták a romokat. A kötet elején a rövid szerző előszó után hatvan szemet gyönyörködtető, egész oldalas, fekete-fehér fotó következik. Megcsodálhatjuk a Szír-sivatagot, Nabu, majd Baál templomát, a Cardo Maximust, a díadalívet, a színház romjait, a Tetrapylont, Diocletianus táborának területét, a Nekropoliszt vagy a fellegvárat. A kötet végén képjegyzék és szerzői életrajz kapott helyet.

Új Könyvek 2017/12.
(Budapest)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Közjogi Szakága 2017. április 28. napján környezetvédelmi ankétot tartott a környezetvédelemmel foglalkozó egyesületek és alapítványok képviselői számára. Az elsőt még 1998 januárjában szervezték meg, a mostani pedig már az ötödik a sorban. Az ankét célja egyrészt az volt, hogy ismertesse az ügyészség környezetvédelmi tevékenységének legutóbbi tapasztalatait, másrészt az, hogy az ügyészség és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek kapcsolata még hatékonyabbá váljék a környezet- és természetvédelem területén. A tanácskozást megnyitva Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes elsőként a környezetvédelmi ankét célját ismertette, rámutatva arra, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és az ügyészség együttműködése, a megfelelő információs csatornák kiépítése már eddig is nagy lépést jelentett a hatékony környezet- és természetvédelem elősegítése érdekében. Ezután az ügyészség környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységét mutatta be. (…) Az ankét rendkívül hasznos konzultációval zárult.

Kelet-Magyarország, 2017. május 3.
www.kelet.hu, stb.

Japán metszetek akvarellben címmel nyílik meg Zsadányi Zsolt festőművész kiállítása május 12-én 13.30-kor a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium (…) aulájában. A tárlatot megnyitja Sipos László Forster Gyula-díjas fotóművész. A Japán hangulatát felidéző kiállítás május 26-áig tekinthető meg.

Kelet-Magyarország, 2017. május 10.
www.kelet.hu, stb.

Dr. Sipos László karunk docense, akinek 2006-ban látott napvilágot „A társadalmi szervezetek joga”, majd „Az alapítványok joga” című kari jegyzete. A Debreceni Egyetemi Kiadó / Debrecen University Press pedig „A közhasznú szervezetek joga”, „Az egyesületek joga” és a „Mi lett veled közalapítvány? Tanulmányok a közalapítvány intézményéről” című kötetét jelentette meg. Ennek a kutatási-publikációs folyamatnak az eredménye ez a könyv is, mely a civil szféra szabályozásának legújabb változásait mutatja be. Ez a kari jegyzet elsősorban a nonprofit szervezetek joga tantárgy számára készült, de haszonnal forgathatják a gyermek-védelem tantárgycsoport hallgatói is, hiszen a civil szervezetek nagy szerepet töltenek be ezen a területen. Megjelenése lehetőséget ad arra, hogy a legújabb – leginkább a civil szervezetek bejegyzését és az egyesületi jogot érintő – törvényi változások taglalásán túl bemutassa a bírósági törvényességi felügyelet szabályait is. Ajánlom dr. Sipos László immáron kilencedik kari jegyzetét az egészségügyi kar hallgatóinak, a területen dolgozó szakembereknek, alapítványok alapítóinak, kuratóriumi tagjainak, egyesületi tagoknak és egyesületi vezetőknek egyaránt.

Dr. habil. Fábián Gergely c. egyetemi tanár, dékánhelyettes
Adalékok a civil szervezetek legújabb szabályozásához
Debreceni Egyetemi Kiadó / Debrecen University Press 2017.
ISBN 978 963 318 634 3

Új jegyzet karunkon – A Debrecen University Press kiadásában jelent meg Dr. Sipos László „Adalékok a civil szervezetek legújabb szabályozásához” című jegyzete, amely a civil szervezetek joga tárgyhoz készült, de haszonnal forgathatják a gyermekvédelem tantárgycsoport hallgatói is.

DE-EK Hírlevél, 2017/8.

A Forster-érmes (2008) fotóművész, Sipos László újabb nagyalakú, egész oldalas fekete-fehér fotóival illusztrált kötetének címében Marcel Proustot idézi. A szerző több mint negyedszázada foglalkozik fotózással, filmezéssel. Öt földrész több mint száz országában húszezer nem-digitális fotót készített, több mint kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Közel négyszáz színes és fekete-fehér fotója jelent meg különböző kiadványokban és önálló kötetekben jelentek meg, főleg az Örökségünk Könyvkiadó gondozásában. Legújabb albumának gerincét interjúk adják, melyek hitelesen idézik meg azt az utat, amit bejárhatott, s így egybeválogatva most először kerülnek önálló kötetbe. Ezeket pedig két nagyobb lélegzetű rádiós beszélgetés foglalja keretbe, szinte elő- és utóhangként. A szerző szándékai szerint egy virtuális Föld körüli utazásra is hív, amely több mint hetven fotóval öt földrész harminc országába repíti el az olvasót

Új Könyvek 2017/12.
(Budapest)

Nyíregyháza este locul naşterii sau activităţii unor personalităţi renumite: Benczúr Gyula-pictor, membru al Academiei Ştiinţifice Maghiare (28 ianuarie 1844), Krúdy Gyula-scriitor (21 octombrie 1887), Kállay Miklós-prim ministru (23 ianuarie 1887), Gádor Béla-scriitor (28 mai 1906)… Sipos László Forster-fotograf premiat (14 iunie 1960)…

„Talentul este fără frontiere”
Geografie - Tourism, 2017.
(Románia)

Sipos László következő – „Az eltűnt IDŐ nyomában” című - fotóalbumát az Ünnepi Könyvhéten mutatják be. „Az új albumom gerincét interjúk adják, melyek talán minden másnál hitelesebben idézik meg azt az utat, amit bejárhattam, s így egybeválogatva most először kerülnek önálló kötetbe. Ezeket pedig két nagyobb lélegzetű rádiós beszélgetés foglalja keretbe, valódi elő- és utóhangként. Szándékaim szerint egy virtuális Föld körüli utazásra is hív ez az album, mely több mint hetven fotóval öt földrész harminc országába repíti el a Kedves Olvasót.” – mondta Sipos László.

Az eltűnt IDŐ nyomában Sipos Lászlóval
Nyírségi Gondolat, 2017/5-6.

Kiállítás: Augusztus 26. szombat – szeptember 2. szombat - Móricz Zsigmond Színház Galériája (Bessenyei tér 13.) - Színház az egész Világ, avagy VIDOR-ral és fotókkal a Föld körül - Sipos László kiállítása… A huszonnyolc fotót (fotografikát) felvonultató tárlat a Móricz Zsigmond Színház emeleti galériájában lesz látható. Negyedszázadot fogtak át a kiállításra válogatott fotográfiák, melyek a világ sokszínűségét egy derűs optikán keresztül villantják föl. A képcímeket pedig – egy sajátos asszociációs játékként – az eddigi VIDOR fesztiválon szereplő színdarabok címeiből választotta a Forster-érmes fotográfus, Sipos László, akinek 38. önálló kiállítása egyben egy sajátos virtuális világkörüli utazás is, hiszen a képek öt földrész huszonöt országában készültek. Tovább gondolása ez a tavalyelőtti VIDOR-kiállításának (SORSfotók, avagy emberek és egyebek), Mark Twain nyomában: „Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és ez a nevetés”. Megnyitó: augusztus 26. szombat 18.30.

VIDOR Fesztivál hivatalos programfüzete és a kiállítás színházi plakátja,
www.vidor.eu, www.nyiregyhaza.hu, stb.

Színház az egész világ, avagy megnyílik a VIDOR Fesztivál fotókiállítása - 2017. augusztus 26-án, szombaton este fél hétkor a Móricz Zsigmond Színház kiállítótermeiben nyílik meg Sipos László fotókiállítása „Színház az egész világ - avagy VIDOR-ral és fotókkal a Föld körül” címmel. Ennek apropóján beszélgettünk a Forster-érmes fotóssal…

Index-Kelet, 2017. augusztus 22, www.indexkelet.hu
www.indexkelet.hu/rovatkeret.php?r=12&cikk=42536

…az év legvidámabb kilenc napján mindenki számára nyújtanak jókedvre derítő programokat. (…) Képeken 5 földrész 25 országa… A Móricz Zsigmond Színház emeleti galériájában rendezett tárlaton a világ sokszínűségét derűs optikán keresztül villantják fel Sipos László fényképei, melyek öt földrész huszonöt országában készültek. A Forster-érmes fotográfus osztja Mark Twain véleményét: „Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és az a nevetés”.

Sz. Kántor Éva: Toldi Miklós is ellátogat a VIDOR-ra
Nyíregyházi Napló, 2017. augusztus 25.

Színház az egész világ, avagy fotókkal a Föld körül - Ezzel a címmel nyílik meg a VIDOR Fesztivál keretében, a Móricz Zsigmond Színház kiállítótermeiben Sipos László fotókiállítása. - Az itt szereplő huszonnyolc hatalmas fotográfia öt földrész huszonöt országából való. A képválogatást pedig a VIDOR-on eddig bemutatott darabok címei ihlették. Ezzel egy időben, Vásárosnaményban, majd pedig Debrecenben, az Akadémiai Bizottság (DAB) székházában nyílik kiállításom, szíriai műemlékfotóimból – nyilatkozta magazinunknak Sipos László.

Nyírségi Gondolat 2017/7-8. szám, 42. oldal

Vidor most az egész világ – „Színház az egész világ” címmel Sipos László felvételeiből nyílt kiállítás szombaton a Móricz Zsigmond Színház Galériájában, ahol a Vidor Fesztivál ideje alatt tekinthető meg a válogatás. (Fotó: Sipeki Péter)

Kelet-Magyarország, 2017. augusztus 30.
www.kelet.hu, stb.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága és az MTA DAB Klub tisztelettel meghívja és várja 2017. szeptember 13-án, szerdán 16.30 órakor Sipos László In Memoriam Palmyra című előadással egybekötött fotókiállítására. Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke. Megnyitja: Sipos László, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja. Közreműködik: Keller András – gitár. Helyszín: MTA DAB székház, Debrecen, Thomas Mann u. 49. A kiállítás megtekinthető: szeptember 13-tól október 8-ig, hétfő-csütörtök 8-16, péntek 8-14 óra közt. Szombat, vasárnap zárva.

Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága Meghívó
DAB Híradó

Sipos László In memoriam Palmüra című fotókiállításának előadással egybekötött megnyitóján vehettek részt az érdeklődők szeptember 13-án a DAB-székházban, 16.30-tól. Palmüra, latinosan Palmyra az ókori Szíria egyik fontos városa volt számos műemlékkel, amelyek közül az azóta elűzött Iszlám Állam katonái többet is leromboltak. A tárlat szeptember 29-ig tekinthető meg, a Thomas Mann utca 49. szám alatt.

Emlékképek Palmüráról
Hajdú-Bihari Napló, 2017. szeptember 15.
www.haon.hu, www.dehir.hu, stb.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2. emeleti konferenciatermében ma, kedden 16.30-kor kezdődik Sipos László Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja vetített képes előadással egybekötött könyvbemutatója. Az eltűnt idő nyomában: Sába földjén című kötetbemutatóhoz kapcsolódó fotografika-kiállítás az intézmény 2. emeleti társalgójában tekinthető meg.

Az eltűnt idő nyomában
Kelet-Magyarország 2017. október 10.

A Városmajori Művelődési Ház idei programjai - október 26. 15.00: 80 nap alatt a Föld körül: Amerikából jöttem – Sipos László Forster-érmes fotográfus előadása Kalandozások a Niagarától az Iguazúig címmel.

Nyíregyházi Napló 2017. október 13.
Nyírségi műsorfüzet 2017. október
Kelet-Magyarország 2017. október 24.

Sipos László fotográfus Amerikából jöttem – Kalandozások a Niagarától az Iguacuig című kiállítását a városmajori Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők. Fotó: Sipeki Péter

Amerikából jöttem
Kelet-Magyarország 2017. november 6.

Programajánló - november 6. hétfő 17.00 óra: Sipos László Forster-díjas fotográfus vetített képes, zenei idézetekben bővelkedő, virtuális Föld körüli utazást ígérő előadása, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciaterme, Nyíregyháza.

Mikor, hová?
Kelet-Magyarország 2017. november 6.

… Ha a teljes lakosságot nézzük, Komárom-Esztergom megyében 2010-ben 5, 2011-ben 8, 2012-ben 6, 2013-ban 7, 2014-ben 8 erőszakos közösülés miatt jártak el a hatóságok. Országos szinten 2004 és 2008 között, Sipos László tanulmányának tanúsága szerint 1718 gyermeket erőszakoltak vagy rontottak meg, illetőleg kényszerítettek fajtalanságra.

Szexuális abúzus – Miattuk igazán vérlázító…
Komárom-Esztergom megyei hírportál
www.kemma.hu

Kiállítás – Nyíregyháza: Móricz Zsigmond Színház (Bessenyei tér 13.) Sipos László „Színház az egész világ” című fotókiállítása. Előadások idején.

Mikor, hová?
Kelet-Magyarország 2017. november 13, 20, stb.

A jogászként, egyetemi docensként és műemlékfotósként is ismert Sipos Lászlónak (képünkön) jó pár drámai eseménnyel kellett már szembesülnie, de egyik sem döbbentette meg talán úgy, mint a világhírű tudós Háled Mohammed al-Aszaád két évvel ezelőtti meggyilkolása és a sivatag mátkájának is nevezett ókori világváros, Palmüra műemlékeinek lerombolása. (…) Sipos László az utolsók egyike volt, aki szakértőként végigfényképezhette a világörökség részét képező felbecsülhetetlen romvárost. Így született az In memoriam Palmyra című albuma. (…) Az ICOMOS az UNESCO Párizsban székelő műemlékvédelmi szakmai szervezete, mely többek között a világ kulturális örökségi helyszíneinek megőrzésére és védelmére jött létre. Sipos László sem elismert jogászként, az MTA köztestületi tagjaként, avagy docensként került be a magyar nemzeti bizottságba, hanem az elmúlt két évtized során kifejtett műemlékvédő tevékenységéért, amiért a Forster Gyula-emlékérmet is kiérdemelte. A témában eddig féltucatnyi könyve jelent meg, s mindegyiket saját fotóival illusztrálta. Sipos László nem csupán ismert műemlékvédő, publicista, hanem kiváló fotós is. A világ szinte összes jelentős történelmi helyszínén megfordult már, Jementől Kambodzsáig, Perutól Tibetig majd’ minden olyan fontos műemlékegyüttest felkeresett és lefotózott, ami figyelmet érdemel…

Természetesen a Balkánon is a veszélyeztetett műemlékek nyomában járt, s legközelebbi útján is azokat tanulmányozza majd, Közép-Amerikában. Hogy aztán hazajőve már az első szabad hétvégén megint útra keljen. Mint a legtöbbször alighanem most is Erdély, a Felvidék vagy Lengyelország lesz majd a cél. De ha csak pár óra a szabadság, akkor feltétlenül a Felső-Tisza vidéke. Ott is a tündéri templomok, amelynek titokzatos falképeit jórészt az ő fotói nyomán ismerhette meg a szélesebb olvasóközönség.

Balogh Géza: Romváros után sorsfotó
Szabad Föld, 2017. november 24.
www.szabadfold.hu/aktualis/romvaros_utan_sorsfoto

Thália kedvencei elnevezésű vetélkedő évek óta a fiatalok egyik kedvenc kulturális megmérettetése, amelynek sokáig a Bencs villa adott otthont. Az épület felújítása miatt a vetélkedő a Városmajori Művelődési Házba költözött, a viadalt szerdán rendezték. (…) Öt csapat versengett. Nyíregyházáról három gimnázium, a Zrínyi, a Krúdy és a Vasvári képviseltette magát, a Bethlen Gábor Gimnázium diákjai Beregszászról érkeztek, da a Nagyberegi Református Líceum tanulói is részt vettek a vetélkedőn. A színház és a film állt a középpontban, a csapatok mentorai között volt Dér Vivien, Zentai Edit, Horváth Sebestyén Sándor és Fridrik Noémi, a feladatokat Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója és Dr. Sipos László fotográfus, műemlékvédő értékelték…

Thália kedvencei – „teátrális” vetélkedő
Kelet-Magyarország 2017. december 14.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Kiállítás - Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye (Vaja, Damjanich u. 75.) Sipos László Forster-érmes fotográfus In memoriam Palmyra c. tárlata 8.00-16.00. 06/44/385-297. Nyitva hétfőtől péntekig

Mikor, hová
Kelet-Magyarország, 2017. december 11, 18, stb.

Pregitzer Fruzsina színésznő Mécs László verseiből összeállított előadása, Zsadányi Zsolt művésztanár akvarelljei, dr. Sipos László megyénk műemlékeit bemutató fotókiállítása aulánkban vagy Józsa Judit kerámiaszobrász „Magyar örökség” című képes előadása és más programjaink bőséges kóstoltatás az igényes műalkotások kínálatából...

Negyedszázadon innen
A Nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium Évkönyve 2016/2017, 9. p.

2018. január 15-én kulturális örökségeinkre csodálkozhattak rá dr. Sipos László vetített képes előadásán a Kutatói Kerekasztal vendégei a levéltár kutatótermében. A Magyar Kultúra Napja rendezvényeinek egyik legszínesebb virtuális utazása kezdődött 14 órakor a jogász, műemlékvédő, fotós, egyetemi docens Sipos László előadásával. A szatmári, beregi templomok felújítását, freskóit, mosolygó szentjeit, az átváltozások és feliratok titkait ismerhették meg a jelenlévők. A hazai tájak után a nagyvilág műemléki csodáiban gyönyörködhettünk, illetve sajnálhattuk az elpusztult, vagy napjaink háborúi miatt pusztulásra ítélt értékeket. Az előadó könyveiből és a szatmári, beregi templomokról készített képekből nyílt kiállítás még közel egy hónapig megtekinthető.

Virtuális utazás a múltba
Archívum, Magyar Nemzeti Levéltár honlapja

Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága és az MTA DAB Klub tisztelettel meghívja és várja 2018. január 17-én szerdán 16,30 órakor Sipos László „Amerikából jöttem – Kulturális kalandozások északtól délig” című előadására. Köszöntőt mond prof. Dr. Rácz István az MTA DAB alelnöke Helyszín: MTA DAB Klubház 4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Debreceni Nap, 2018.január 11.
MTA Híradó, DAB Híradó, stb.

Programajánló - 2018. február 7. szerda 17.00 óra: Szigetről szigetre - Kulturális kalandozások a Karib-tengeren és az Antillákon. - Sipos László fotográfus előadása. Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza. (Sipos László újabb színes előadásra készül – fotó: KM)

Kelet-Magyarország, 2018. február 5, stb.
Nyíregyházi Napló, 2018. február 3.

Különleges államok, vagy különleges álmok? - Rendhagyó földrajzóra egy kis nemzetközi joggal fűszerezve. - Dr. Sipos László docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja vetítettképes előadása a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárában, (Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.) 2018. február hó 27. napján (kedden) 16:30 órától.

Meghívó, plakát
Nyíregyházi Egyetem

Különleges államok – Sipos László előadása. Tűt sem lehetett volna leejteni a Nyíregyházi Egyetem központi könyvtárában, ahol dr. Sipos László docens tartott előadást „Különleges államok, vagy különleges álmok?” címmel.

Szabolcs Online 2018. 02. 28, www.szon.hu
Kelet-Magyarország, 2018. március 1.

Ázsia vs Amerika – Barkóczi Beáta és Danilás László fotókiállítása. Megnyitja: Sipos László Forster-érmes fotográfus. Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2018. március 13. 16.30.

Meghívó, plakát
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu

Helytörténeti esték - Betekintés megyénk kutatóinak munkáiba rendezvénysorozat 3. előadása: Templomaink titkai - Kutatási eredmények Szabolcsból, Szatmárból és Beregből. Előadó: Dr. Sipos László, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja. Időpont: 2018. március 22. (csütörtök) 16.30. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciaterme.

Meghívó, plakát
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – Március 22. csütörtök 16.30: Helytörténeti esték – Templomaink titkai. Kutatási eredmények Szabolcsból, Szatmárból és Beregből - Dr. Sipos László PhD előadása. (Megyei könyvtár, Nyíregyháza)

Kelet-Magyarország, 2018. március 14, stb.
Nyíregyházi Napló, 2018. március 16.
Szabolcs Online 2018. 03. 16, www.szon.hu

Éves értekezlet… A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2018. április 4-én értékelte az elmúlt esztendőben végzett munkát. Az értekezleten jelen volt Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes. (…) Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy közel 20.000 ügy érkezett ezen a szakterületen az ügyészségre, amelyeknek háromnegyedét a szabálysértési ügyek tették ki. Kiemelten kezeli a főügyészség a környezetvédelmet, a gyermek- és fiatalkorúak ügyeit, rendszeresen tartanak az ügyészek vizsgálatot a megyénkben működő gyermekotthonokban. Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes köszönetét fejezte ki a megye valamennyi ügyészének az elmúlt évben végzett kiváló munkájáért…

Dr. Zsíros Zsolt: Éves értekezlet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen
www.ugyeszseg.hu, 2018. 04. 05.
Fokozottan figyelnek a fiatal bűnelkövetőkre
Kelet-Magyarország, 2018. április 11.

Különleges államok, vagy különleges álmok? címmel rendhagyó földrajzórán vehetünk részt egy kis joggal fűszerezve. Sipos László docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja tart vetítettképes előadást a DAB Székházban április hó 16. napján, hétfőn 16:30 órától. Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB alelnöke. Sipos László a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán – summa cum laude minősítéssel - szerzett jogi diplomát. Azóta számos tudományos pályázaton nyert díjat, 40 magánjogi tudományos konferencia előadója, elnöke volt, 80 – a civil szférát, a környezet- és műemlék-védelmet, továbbá a jogharmonizációt érintő – szakmai publikációja jelent meg. 1993-ban ellátogathatott a washingtoni szenátusba, 1994-től tagja a francia–magyar közjogi szemináriumnak, részt vehetett több európai közösségi tanácskozáson, 2000 őszétől pedig az Európai Közösségek Bíróságán (Luxembourgban) tartott szakmai programokon. Az igazság-ügyminiszter felkérésére 2003-tól - a jogi szakvizsgabizottság cenzoraként – polgári és családi jogból vizsgáztatja a leendő bírákat, ügyészeket és ügyvédeket. Tíz éven át óraadó tanár – 2003 márciusától pedig docens – a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A család- és gyermekvédelem, a nonprofit szervezetek joga és az egészségügy határ-tudományai tárgyakat tanítja, nappali és levelező tagozaton egyaránt. A Debreceni Egyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájában „Civil szféra és a jog” címmel tart speciális kollégiumot. Közreműködött egy távoktatási programban, melynek keretében tankönyvet írt a civil szervezetek jogi szabályozásáról és összeállított egy nonprofit jogszabálygyűjteményt is. Hat kari jegyzete látott napvilágot; a gyermek-védelemmel és a gyermek-bűnözéssel, valamint a közalapítványokkal és a civil szervezetek leg-újabb szabályozásával kapcsolatos tanulmányait pedig külön kari kötetekben jelentették meg. Több tucat szakdolgozat esetében volt konzulens. Az iskolai alapítványokkal foglalkozó PhD-disszertációját 2008 februárjában, summa cum laude eredménnyel védte meg. Tagja a Debreceni Egyetem Kari Tudományos Tanácsadó Bizottságának. 2009-ben – oktatói és tudományos kutatói tevékenységéért - ő nyerte el a Dr. Kövér András-díjat, 2015-ben pedig a Kar Jubileumi Ezüstérmét vehette át. 2015 márciusában Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Dr. Sipos László részére; az indoklás szerint magas színvonalú szakmai és vezetői tevékenysége, valamint tudományos munkája elismeréseként.

Rendhagyó földrajzórán vehetünk rész a DAB székházban
Debreceni Hírek 2018. április 15, www.dehir.hu

Országok más szemszögből - Különleges államok, vagy különleges álmok? címmel tartottak joggal „fűszerezett” földrajzórát a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának székházában hétfő délután. Az előadást dr. Sipos László, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja tartotta. (Fotó: Derencsényi István)

Hajdú-Bihari Napló, 2018. április17. címlap
Hajdú Online, www.haon.hu

A Magyar Műemlékvédelemért - Forster Gyula-Emlékéremmel kitüntetett fotográfus, Sipos László könyvének gerincét tizennégy – jórészt műemlékvédelmi és társadalomtudományi szakfolyóiratokban megjelent – Felső-Tisza-vidéki templomokkal és freskókkal foglalkozó műemlékvédelmi és művészettörténeti tanulmány alkotja. A fekete-fehér fotókkal illusztrált írások egyrészt a gyakorlati műemlékvédelem eredményeit bemutató publikációk, melyek egy-egy középkori templom építéstörténetét, művészi kvalitásait és helyreállításának menetét dolgozzák fel (Sonkád, Kisszekeres, Laskod, Gyügye). Külön csoportba tartoznak az unikális középkori falképeket elemző művészettörténeti tanulmányok (Nyíribrony, Lónya, Csaroda, Márokpapi). A kötet végén egy nagyinterjú (Portré – Romváros után sorsfotó) kivonatát követően egy szerzői kronológia, angol nyelvű összefoglaló, végül hely- és névmutató zárja a műemlékmentés, illetve a kulturális értékeink iránt érdeklődő olvasóknak ajánlható kötetet.

Új Könyvek 2018/6.
Budapest

A Forster-érmes Sipos László fotókiállítása április 17-től tekinthető meg a Nyírplazában. Szeretettel várunk mindenkedves érdeklődőt a Forster-érmes Sipos László „In memoriam Palmyra” című fotókiállítására. 2018. április 17. (kedd) 16:30 órára. A kiállítást megnyitja: Jászai Menyhért Nyíregyháza MJV alpolgármestere. Helyszín: Sipeki Fotóstúdió NyírPlaza I. emelet 4400 Nyíregyháza, Szegfű u. 75.

Meghívó
www.nyiregyhaza.hu

Már csak emlék – „In memoriam Palmyra” címmel nyílt meg Sipos László fotókiállítása kedden a Sipeki Fotóstúdió kiállítótermében, a NyírPlazában. (Fotó: Sipeki Péter)

Kelet-Magyarország 2018. április 18. címlap
www.kelet.hu

Programok – Utazók a könyvtárban – a Turisztikai Klub találkozója – Vetítettképes előadás május 10-én 16.30-tól a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Téma: Kolumbusz Kristóf nyomában. Újvilági kalandozások kilenc országban. Előadó: Sipos László Forster-érmes fotográfus.

Nyíregyházi Napló 2018. május 4.
www.nyiregyhaza.hu
Kelet-Magyarország 2018. május 3, 4, 7, 8, 9, 10.
www.kelet.hu

Sipos László „In memoriam Palmyra” című fotókiállítása a hónap végéig még látható a Sipeki Fotóstúdió kiállítóterében a Nyír Plazában. Palmyra az ókori Szíria egyik fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 215 km-re északkeletre és az Eufrátesztől 120 km-re délnyugatra. A közelében valamikor tó is elterült, sőt, a mai Szír-sivatagot szavanna borította. Ami megmaradt belőle, iszlám fegyveresek pusztították el, tehát ami a képeken látható, ma már sajnos nem létezik. Fotó: Sipeki Péter

Ma már csak emlék
Kelet-Magyarország, 2018. május 11
www.kelet.hu.

A 80 nap alatt a Föld körül c. előadássorozat keretében: „A szumátrai orángutánoktól a komodói sárkányokig, avagy kalandozások Indonéziában”. Sipos László Forster-érmes fotográfus előadása 2018. május 30. (szerda) 18:30 órakor kezdődik a Városmajori Művelődési Házban (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.)

Meghívó, plakát - Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza
Nyíregyházi Napló 2018. május 4, 25.
www.nyiregyhaza.hu
Kelet-Magyarország 2018. május 24, 25.
www.kelet.hu

Sipos László Délkelet-Ázsiáról tartott előadást a Városmajorban – Kalandozások Indonéziában címmel Sipos László műemlékvédő, Forster-emlékérmes fotográfus vetítéssel egybekötött előadását hallhatták a Városmajori Művelődési Házban szerdán az érdeklődők. Fotó: Pusztai Sándor.

Szabolcs Online, 2018. május 31.
www.szon.hu

A napokban látott napvilágot Sipos László hetedik tanulmánykötete, melyről a következőket mondta el a szerző: (…) A mosolygó szentek földjén címet viselő könyv (…) hivatalos könyvbemutatója az Ünnepi Könyvhéten lesz, de előzetesen egyrészt a Dialóg Egyesület szervezésében, másrészt a „Helytörténeti esték” keretében már megismerhették a kulturális értékekre fogékony nyíregyháziak. A pesti terjesztők pedig olyan példányszámban rendelték meg, hogy elkészült egy második kiadás is, bibliofil formában, kedves kis zsebkönyv méretben…

Mosolygó szentek földjén
Nyírségi Gondolat, 2018/5-6. szám

Csütörtöktől szombatig minden a könyvekről szól Nyíregyházán. Fesztiválhangulat, koncertek, dedikálások, felolvasóestek és nagyszerű szerzők várják a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermek-könyvnapok nyíregyházi eseményeinek résztvevőit június 7-9. között a Kossuth téren és a megyei könyvtárban, az irodalombarátok mások mellett Závada Pállal, Rakovszky Zsuzsával, Rácz Zsuzsával és Lakatos Leventével is találkozhatnak az olvasás ünnepén. (…) Június 8. péntek, Kossuth tér 16 óra: Sipos László A mosolygó szentek földjén című kötetének bemutatója…

Az írók és az olvasók ünnepe
Kelet-Magyarország, 2018. június 6.
www.kelet.hu

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok – Június 8. (péntek) Nyíregyháza, Kossuth tér, színpad16.00 Sipos László: A mosolygó szentek földjén. Műemlékvédelmi és művészettörténeti tanulmányok a Felső-Tisza-vidékről c. kötetének bemutatója. Beszélgetőpartner: Mercs István középiskolai tanár.

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok plakátja, Nyíregyháza
Nyíregyházi Napló 2018. június 8.
www.nyiregyhaza.hu

A következő hónapban is színes program-kavalkád vár az érdeklődőkre. - A Városmajori Művelődési Házat szeptemberben is érdemes lesz felkeresni: sanzonest, fotókiállítás, könyvbemutató és nótaműsor is várja a vendégeket… A programok sorát egy kiállítás nyitja, majd (…) szeptember 26-án 18 óra 30 perctől Sipos László Forster-érmes fotográfus tart előadást a 80 nap alatt a föld körül elnevezésű sorozatban: az esemény vendégei Borneóval, a titkok szigetével ismerkedhetnek meg.

Sanzonest, kiállítás, könyvbemutató
Kelet-Magyarország, 2018. augusztus 17.
www.kelet.hu

Könyvtári teadélután. Szeptember 18-án 16.30-tól a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárában (Sóstói út 31/B. „B” tanulmányi épület) folytatódik a Könyvtári teadélután című programsorozat, melynek keretében ikonográfiai akalndozások a Felső-Tisza-vidék középkori templomaiban címmel Sipos László PhD docens, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja tart előadást.

Programok
Nyíregyházi Napló, 2018. szeptember 14.

Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokban gazdag kincseit kutatja. (...) Egy virtuális, megyei sétára invitálta Sipos László a Nyíregyházi Egyetem teadélutánjára ellátogató érdeklődőket. Régi templomok nyomában... Templomok és történetek hangzottak el Sipos László előadásában. Eddig ismeretlen történelmi, egyháztörténeti érdekességek, különlegességek, többek között egy Nyírbátortól Kisvárdáig tartó „családi dráma” nyomán megépült bűnbűnó passióoltár, a Magyar Szent Koronán látható Szent Kozma és Damján legendája, a csarodai mosolygó szentek... A lónyai templom képeinek történetébe is beavatta a közönséget az előadó. Megosztotta azt is, hogy mely szent milyen attribútum alapján ismerhető fel... Sipos László saját fotóival színesítette az előadást.

Ikonográfiai kalandok a könyvtári teadélutánon
Kelet-Magyarország, 2018. szeptember 20.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága és az MTA DAB Klub tisztelettel meghívja és várja 2018. szeptember 19-án, szerdán 16.30 órakor Sipos László „A szumátrai orángutánoktól a komodói sárkányokig – Kalandozások Indonéziában” című vetítettképes előadására. Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke. Helyszín: MTA DAB székház, Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága Meghívó
MTA Eseménynaptár, DAB Híradó
Best FM, Dehir.hu, stb.

A 80 nap alatt a Föld körül c. előadássorozat keretében: „BORNEÓ – a titkok szigete” Sipos László Forster-érmes fotográfus előadása 2018. szeptember 26. (szerda) 18:30 órakor kezdődik a Városmajori Művelődési Házban (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.)

Meghívó, plakát
Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza
Nyírségi Műsorfüzet, 2018. szeptember

A 80 nap alatt a Föld körül sorozat keretében Borneó érdekességeit ismerhették meg Nyíregyházán a Városmajori Művelődési Ház vendégei a napokban Dr. Sipos László idegenvezetésével. (Fotó: Pusztai Sándor)

Feltárultak Borneó titkai
Kelet-Magyarország, 2018. szeptember 20.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Őszi Könyvtári napok – Műemléktitkok / Kulturális örökséglenyomatok, avagy kifaggatott műemlékek - Sipos László PhD, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagja vetítettképes előadása – a könyvtári napok keretében – 2018. október 6-án (szombaton) 11.00 órakor, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében.(Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Meghívó, plakát
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Nyíregyháza

„Kulturális örökséglenyomatok, avagy kifaggatott műemlékek” címmel dr. Sipos László tartott előadást szombaton a megyei könyvtárban, az országos könyvtári napok keretében. (Fotó: Sipeki Péter)

Dr. Sipos László tartott előadást a könyvtárban
www.szon.hu, 2018. október 6.
Kelet-Magyarország, 2018. október 9.

Több estben tapasztalták, hogy az utazási irodák egyoldalú, cvsak a saját érdekeiket szem előtt tartó szerződéssel az utast köteleznék a helyszni szolgáltatóval a jegyzőkönyvfelvételre; s ez csak egy azok közül, amelyekről Dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes számolt be. A főügyészség évek óta kiemelt közérdekvédelmi feladatként kezeli a fogyasztóvédelmet, figyelemmel kíséri a hatóságok döntéseit, kivizsgálja a hozzá érkező kérelmeket...

Kiemelt feladatuk a fogyasztók védelme
Kelet-Magyarország 2018. október 10.
www.kelet.hu

100 éve Független Lengyelország címmel a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kiállítást szervez a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az ünnepélyes megnyitóra november 14-én várják az érdeklődőket. A kiállítást november 14-én (szerdán) 18 órakor dr. Sipos László nyitja meg. Ünnepi műsort ad a Lengyel-Magyar Baráti Társaság Kamarakórusa.

Polonia.hu
Kelet-Magyarország, 2018. november 9.

"A világ mindenütt gyönyörű... Keleten misztikus, nyugaton izgalmas, északon fenséges, délen egzotikus. Jemen pedig egyszerre misztikus, izgalmas, fenséges és egzotikus. A legendás Arabia Felix, a Boldog Arábia. A Salamon szívét meghódító Sába királynőjének országa. A mesék birodalma. Az igazi Ezeregyéjszaka. Az arany, a tömjén és a mirha földje. No és innen jöttek a kis Jézushoz a Három Királyok..." - írt most angol nyelven megjelenő, korábban magyarul már kibocsátott albuma elején Sipos László fotográfus. A világ több mint nyolcvan országában járt művész kötete a Nyíregyházi Művészeti Hetek keretében, 2010 áprilisában megrendezett azonos című kiállítás eredeti, színesből az időtlenséget sugárzó fekete-fehérré varázsolt fotóanyagának felhasználásával készült; ám tizenhárom olyan fotót is tartalmaz, mely nem szerepelt az akkori kiállításon. A képek között leggyakrabban a szerző kedvelt témájával, a műemlékek megörökítésével találkozhatunk, így láthatjuk Marib kísértetvárosát, Kawkaban ősi mecsetét,Thula erődvárosát, Wadi Dharh mesés sziklapalotáját, Al-Hajjarah magasházait, a zabidi citadellát, Jiblah óvárosát és természetesen a főváros, Sana’a látnivalóit is. A kötet azonban az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger találkozásánál fekvő ország lakóiról, mindennapjairól is életszerű felvételeket tartalmaz. Minden, a Kelet iránt érdeklődő olvasó számára ajánlott kötet.

On Sheba’s land
Új Könyvek, 2018/23. (Budapest)

Vissza a menühöz