Róla (2020-2022)

Bessenyei Almanach

DAB Híradó

Hajdú-Bihari Napló

Ibrányi Hírlap

Kelet-Magyarország

Magyar Nemzet Online

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu

Magyarország Ügyészsége (Facebook)

Magyar Ügyészképző Központ (MÜK)

MTA honlapja

Nyíregyházi Egyetem (Facebook)

Nyíregyházi Napló

Nyírségi Gondolat

Nyírségi Műsorfüzet

Szabolcs Online, www.szon.hu

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle

Új Könyvek (KELLÓ)

VIDOR Fesztivál műsorfüzete

Wikipédia

www.dehir.hu

www.kello.hu

www.nyiregyhaza.hu

www.nyirport.hu

www.program.info.hu

stb.

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város (előtte 1989-től megyei város). Székhelye a Nyíregyházi járásnak is. Az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 000 lakossal. (…) Nyíregyházán születtek:1844. január 28-án Benczúr Gyula festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1878. október 21-én Krúdy Gyula író (…) 1960. június 14-én Sipos László Forster-érmes fotóművész…

Nyíregyháza
Wikipédia

A Nyíregyházi Települési Értéktárba a 2014. évtől felvett nemzeti értékek: 1. Bessenyei-szobor, 2. Bokortanyák, 3. Nyíregyházi Cantemus Kórus munkássága (…) 46. Sipos László műemlékvédő és műemlékfotós munkássága…

Nyíregyháza Értéktár
www.nyiregyhaza.hu / ertektar

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2020. szeptemberi programjai: Az eltűnt idő nyomában Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós kiállítása és a Titkot rejtő világörökség című kötetének bemutatója. A kiállítást megnyitja és a kötetet bemutatja: Gerliczki András irodalomtörténész. Időpont: 2020. szeptember 2. 16.00. Helyszín: Kamaraterem.

Nyírségi Műsorfüzet, 2020. szeptember

Dr. Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészhelyettes roppant színes egyéniség. Az ügyészi munkája mellett oktat és kutat, környezet- és természetvédelemmel foglalkozik, nagy utazó, és nem utolsósorban kiváló fotós, akinek eddig számos kötete jelent meg. Az Eltűnt idő nyomában című, Nyírbátori Múzeumban nyílt legutóbbi tárlatáról a Bátor TV közölt részletes összefoglalót: https://www.youtube.com/watch?v=G7VinLfEnvQ

Ügyészek civilben
Magyarország Ügyészsége, Facebook 2020. október 30.

A napokban jelent meg Sipos László legújabb könyve, Titkot rejtő templomok címmel. Mint a média hírt adott róla, már be is mutatták azt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Mi több, a bemutatóról készült videofilm az Internetre is fölkerült.

Titkot rejtő templomok nyomában
Nyírségi Gondolat, 2020/11-12. szám

A hazai szakrális építészet egyik legavatottabb ismerője új kötettel jelentkezett. A szerző szavaival élve „felfedezésre és kirándulásra csábító” új kötettel lépett ismét a nyilvánosság elé nemrég dr. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós. Rendhagyó, elsősorban beszélgetős kötetbemutatót tartottak a közelmúltban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol ezúttal hiányzott a vetített képes prezentáció. Pedig az új mű rekordszámú, összesen száz műemlékfotóval illusztrált. Alkotója ezúttal a Felső-Tisza-vidékre csábít, ahogy a címe is mutatja, Titkot rejtő templomok gazdag földjére, egy értékes sorozat (talán) utolsó darabjaként. Jól ismert vidékre tehát, aminek szakrális kincseiről bőven lenne még mit tanulnunk, nem is sejtve, hogy szűkebb pátriánk „mezítlábas katedrálisai” milyen páratlan kincseket rejtenek. Ahogy a hátsó borító ajánlójából is olvasható, egy csaknem negyedszázadot átfogó műemlékvédő, művészet- és kultúrtörténészi tevékenység sajátos összefoglalását tarthatja kezében az olvasó.

Matyasovszki József: Templomok feltárt titkai - A középkor emlékei mosolygó szentekkel
Kelet-Magyarország, 2020. november 10.
Matyasovszki József: A középkor emlékei mosolygó szentekkel
Szabolcs Online, 2020. november 11.
https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-kozepkor-emlekei-mosolygo-szentekkel-4329124/

Az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakran szerepelnek a híradásokban, s méltán okoznak közfelháborodást – a napokban adtunk hírt arról, hogy illegális kutyaviadal szervezőire csapott le a rendőrség. Állatvédelmi ügyekben az ügyészség közjogi szakága is sokszor intézkedik – ezekről kérdezte dr. Sipos László megyei főügyészhelyettest a Szon.hu.

Állatvédelmi ügyekben az ügyészség is sokszor intézkedik
Magyar Nemzet Online, 2020. december 3.

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle – Társadalomtudomány, irodalom, művészet - Szerzőink: (...) Sipos László fotóművész, művészettörténész, Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2020/4. szám

Folytatódnak a Helytörténeti esték – természetesen szintén online: február 22-én, hétfőn 14 órától dr. Sipos László docens, a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről címmel tart előadást, mely szintén ingyenesen elérhető és visszanézhető a megyei könyvtár YouTube-csatornáján.

Minden napra jut program
Kelet-Magyarország 2021. január 30.
Megyei könyvtár: minden napra jut program
www.szon.hu, 2021. január 31.
www.nyirport.hu, 2021. február 1.

Kedves Olvasóink! Helytörténeti esték sorozatunk februári előadása online lesz megtekinthető YouTube-csatornánkon 2021. február 22-én 14.00 órától. Cím: Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László ún. első törvénykönyvéről. Előadó: Dr. Sipos László PhD docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja.

Helytörténeti esték
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu
https://www.youtube.com/watch?v=trdLYrH5SLw

A szabolcsi zsinatról szól az online előadás - Folytatódik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti esték című sorozata, mely betekintést enged a szabolcs-szatmár-beregi kutatók munkájába. Dr. Sipos László docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről című előadása február 22-én, hétfőn 14 órától ingyenesen megtekinthető a megyei könyvtár YouTube-csatornáján.

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2021. február 16.

Dr. Sipos László, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja tartja február 22-én 14 órától a Helytörténeti esték-sorozat 27. előadását, ami a megyei könyvtár YouTube-csatornáján tekinthető meg. Az előadás témája: Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről... (KM-fotó: Dr. Sipos László)

Szabolcs városában szent zsinat tartatott
Kelet-Magyarország, 2021. február 18.

Szabolcs városában szent zsinat tartatott... Ezzel a címmel látott napvilágot Sipos László legújabb kötete, melyről a következőket mondta el a szerző... (...)

Nyírségi Gondolat, 2021/1-2. szám

Könyv jelent meg „a béke megóvása és a Szentlélek egysége érdekében” hozott törvényekről. „A mi teremtőnk és megváltónk, az úr Jézus Krisztus uralkodása alatt, az ő születésének 1092. évében május hó 20-án Szabolcs városában szent zsinat tartatott, a magyarok legkeresztényibb királya, László elnökletével, országa összes püspökeivel és apátjaival, valamint az összes előkelőkkel, az egész papság és a nép tanúskodása mellett.” I. (Szent) László királyunk első törvénykönyvének előszavában olvashatjuk e gondolatokat. Abban a dekrétumban, amely tartalmilag Szabolcs községben, a település református templomában született 1092-ben, a király uralkodásának 15. esztendejében. E különleges törvénygyűjtemény egyre gyakrabban válik elemzések, hivatkozások tárgyává. Többek szerint a zsinat olyan törvényeket is hozott, amilyenekre olykor a mának is nagy szüksége lenne, tűnjenek ennyi év távolából mégoly véresnek is. Ezért örömteli, hogy nemrég egy jogtudó ember, megyénk főügyészhelyettese és a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja, dr. Sipos László is elemezte, sőt könyvet írt róla, mely kötet a napokban jelent meg. A több mint 900 esztendeje született törvénykönyv nyilván történetisége miatt is érdekes, megmutatja, hogyan éltek akkor az emberek, és milyen társadalmi kérdéseket kellett szabályozni.

Hazát védő, erős kéz törvénykönyve
Kelet-Magyarország, 2021. február 25.
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2021. február 28.

Újabb kötettel jelentkezik a műemlékvédő, jogász, fotós Sipos László. A könyv témája az 1092. évi szabolcsi zsinat, Szent László király uralkodása idején. Az itt elfogadott törvénykönyv a magyar jogalkotás fontos mérföldköve, így jogtörténeti jelentősége ma is fontos. A szerző bemutatja a zsinat helyszínét, Szabolcsot és az egykori monostor templomát, Szent László mint a zsinat elnökének személyiségét, az első törvénykönyv jellegzetességeit, valamint a szabályozást jogalkotási szempontból. Ezt követi a tételesjogi rendelkezések bemutatása, a papi házasság kérdésétől az egyházszervezet megerősítésén, az ünnepeken, a pogány szokások elleni lépéseken, a zsidók jogain, a tizeden, az egyházi vagyon védelmén, a házasságon és a nemi erkölcsön, valamint az eljárások jogi szabályain át a szankciókig. A szöveget fekete-fehér fotók kísérik, melyek főként a zsinat helyszínét mutatják be. A függelékben a törvénykönyv teljes szövege és bibliográfia kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest), 2021/7. szám
www.kello.hu

A Magyar Ügyészképző Központ Szakvizsga „A” részre felkészítő tanfolyamának tematikája (…) online tanfolyam 2021. március 9. (kedd) 13.00 – 14.00 A családjog I. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség) 14.05 – 14.50 A családjog II. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség)

Magyar Ügyészképző Központ (MÜK)

Viszonylag ritka, ha valakiről egy megyei folyóiratban jelennek meg méltató sorok. Városunk pedagógusa Zsadányi Zsolt mindezt elmondhatja magáról. Tussal és ecsettel c. kiállítása előtt Sipos László Forster-érmes fotográfus mondott néhány gondolatot 2020. október 16-án, Nyíregyházán, amely a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2020. IV. számában jelent meg és a szerző szíves engedélyével közöljük.

Tussal és ecsettel – Zsadányi Zsolt kiállítása elé
Ibrányi Hírlap 2021. február

Titkot rejtő Ázsia - Tavasszal jelenik meg Sipos László legújabb, 115 fotót is tartalmazó könyve, mely Ázsiával foglalkozik... (...)

Nyírségi Gondolat, 2021/3-4. szám

A most bemutatandó kötet annak az évkönyv-sorozatnak a legújabb darabja, amely 2005-től folyamatosan dokumentálja a Társaság éves tevékenységét, rögzíti az elhangzott előadások szerkesztett változatait, beszámol a társasági rendezvényekről, eseményekről, ünnepekről, megemlékezésekről. (…) Sipos László Bessenyei szellemét idézi meg, hogy képzeletbeli utazása során hű kísérője legyen a magyar és világköltészet ősi és újabb tájain. Költőkkel a világ körül címmel elhangzott előadásának szerkesztett változatában a számára különleges jelentőséggel bíró irodalmi műfajok, költők, művek, zeneművek részletei elevenednek meg. A történelem és a művészetek területén és a művészetek területén is jártas világutazó tengernyi kincsből válogathat szűkebb hazájától a mesés Kelet világáig.

Nagy Éva: Bessenyei Almanach 2019. A Bessenyei Irodalmi és Művelődési Társaság Kiadványa
Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2021/1. 26-31. oldal

Újabb kötettel jelentkezik a műemlékvédő, jogász, fotós Sipos László. A könyv témája az 1092. évi szabolcsi zsinat, Szent László király uralkodása idején. Az itt elfogadott törvénykönyv a magyar jogalkotás fontos mérföldköve, így jogtörténeti jelentősége ma is fontos. A szerző bemutatja a zsinat helyszínét, Szabolcsot és az egykori monostor templomát, Szent László mint a zsinat elnökének személyiségét, az első törvénykönyv jellegzetességeit, valamint a szabályozást jogalkotási szempontból. Ezt követi a tételesjogirendelkezések bemutatása, a papi házasság kérdésétől az egyházszervezet megerősítésén, az ünnepeken, a pogány szokások elleni lépéseken, a zsidók jogain, a tizeden, az egyházi vagyon védelmén, a házasságon és a nemi erkölcsön, valamint az eljárások jogi szabályain át a szankciókig. A szöveget fekete-fehér fotók kísérik, melyek főként a zsinat helyszínét mutatják be. A függelékben a törvénykönyv teljes szövege és bibliográfia kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest) UK 202107019
www.kello.hu

A király szabolcsi törvénykönyve - A Szemle most megjelent tavaszi száma Árpád-házi Szent László király megyei kötődéseit ajánlja az olvasó figyelmébe. Sipos László „Szent László szabolcsi törvénykönyve” című írásának újdonsága, hogy ezúttal gyakorló jogász veszi szemügyre az 1092. évi zsinat jogalkotását. Szintén a nagy királyt idézi egy új könyv, amelyet Németh Péter történész jegyez: „Szent László ábrázolások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében”.

Friss Szemle: A király szabolcsi törvénykönyve
Kelet-Magyarország, 2021. április 24.
www.szon.hu, 2021. április 24.

A Kállai kettős titkai között kalauzolja az olvasót a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent tavaszi számában Ratkó Lujza néprajzkutató. (…) A „Szent László szabolcsi törvénykönyve” című írás újdonsága, hogy gyakorló jogász, Sipos László főügyész-helyettes veszi szemügyre a Szabolcs városában tartott 1092. évi zsinat jogalkotását. Két költő kilenc versét közli a Szemle, abból az alkalomból, hogy Vári Fábián László Kossuth-díjban, Nagy Zsuka Bella István-díjban részesült.

Megjelent a Szemle tavaszi száma
www.nyiregyhaza.hu, 2021. április 25.

Tisztelettel meghívjuk Önt a 2021. június 26-án (szombat) Szent László király tiszteletére és az 1092-es szabolcsi zsinat emlékére tartandó ünnepi programunkra. Programok: 10:10 Köszöntő, Himnusz, koszorúzás majd bevonulás a templomba. 10:20 Dr. Sipos László jogtörténész ünnepi köszöntője. 10:40 Ökumenikus szolgálat a történelmi egyházak részéről…

Meghívó, Szabolcs Község Önkormányzata
Szabolcs község honlapja és facebook-oldala

Sipos László PhD az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja Titkot rejtő templomok Szabolcsban, Szatmárban és Beregben című vetítettképes előadása. Időpont: 2021. június 22. (kedd) 16.00. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterem; 4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Meghívó, plakát 2021. június 22-re
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www-mzsk.hu

Sipos László Forster érmes műemlékfotós, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja Titkot rejtő templomok Szabolcsban című vetítettképes előadására 2021. július 27-én (kedd) 16.30 órára a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermébe (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Meghívó és plakát, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
A könyvtár honlapja (www.mzsk.hu)
Beregi Hírek (www.beregihirek.hu),stb.

Programok - Július 27. kedd 16.30: Titkot rejtő templomok Szabolcsban – Sipos László vetítettképes előadása, megyei könyvtár konferenciaterme, Nyíregyháza.

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország 2021. július 25, július 27.

Titkot rejtő templomok Szabolcsban -Eddig be nem mutatott templomok szerepelnek Sipos László Titkot rejtő templomok című vetítettképes előadásában, július 27-én. A téma iránt érdeklődőket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba várják. (plakátfotókkal)

Sipos László vetítettképes előadása a könyvtárban
Szabolcs Online (www.szon.hu), 2021. július 26.

Titkot rejtő templomok Szabolcsban címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást dr. Sipos László műemlékfotós kedden a megyei könyvtárban. (Fotó: Pusztai Sándor)

Titkok nyomában
Kelet-Magyarország, 2021. július 29.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt soron kívül bíróság elé állítja a Kisvárdai Járási Ügyészség azt a férfit, aki az őt rendre utasító katonát meglökte és szidalmazta az oltóponton (…) – közölteSipos Lászlócímzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész megyei főügyészhelyettes. (…)

Vádat emeltek
Szabolcsihír, 2021.08.04.
Oltóponton támadt egy férfi…
Kelet-Magyarország 2021. augusztus 5.

Sipos László Forster-érmes fotográfus Eltűnt IDŐ nyomában című kiállítása. Időpont: 2021. augusztus 18-án szerdán 16:30 órakor. Helyszín: MTA DAB Székház (4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.). Szervezők: MTA Debreceni Akadémiai Bizottság, MTA DAB Klub. Program: Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke. Megnyitja és tárlatvezetést tart Sipos László, mint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Közreműködik Sőrés Ildikó zongoraművész.

Meghívó (MTA DAB, Debrecen)
DAB Klub: Sipos László Eltűnt IDŐ nyomában című kiállításának megnyitója
Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottság honlapja
https://tab.mta.hu/debreceni-teruleti-bizottsag/esemenyek

Augusztus közepén és egész szeptemberben különböző rendezvényeket kínál az Akadémiai Bizottság. Kulturális programokkal zárják a nyarat és nyitják meg az őszt a DAB-székházban. Augusztus 18-án, szerdán 16.30-tól Sipos László Forster Gyula-díjas fotográfus Az eltűnt idő nyomában című kiállításának megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők. Közreműködik Sőrés Ildikó zongoraművész.

Tánc, kiállítás és megemlékezés:
ezek várják a debrecenieket a DAB-székházban
Dehir.hu, 2021. augusztus 8.

Sipos László Forster Gyula-érmes fotográfus kiállítása a DAB-székházban augusztus 18-án nyílik. (Fotóval!) 2021. augusztus 18., szerda, 16.30: Sipos László Forster-érmes fotográfus Az eltűnt idő nyomában című kiállítása a DAB-székházban. Megtekinthető: szeptember 13-áig.

Az eltűnt idő nyomában.
Debreceni Korzó, 2021. augusztus 12. - szeptember 16.

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Utazók a könyvtárban: Sipos László (PhD, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja) Buenos Aires - Világváros extrákkal című vetítettképes előadása. Időpont: 2021. augusztus 24. 16.00. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterem.

Nyíregyházi Napló, 2021. augusztus19.

Sipos Lászlónak Az eltűnt idő nyomában címmel nyílt meg tárlata szerdán az MTA DAB-székházban, a Thomas Mann utcán. A megnyitón prof. dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Forster-érmes fotográfus kalauzolta végig az érdeklődőket a kiállításán – mely szeptember 13-ig tekinthető meg. (fotók: Kiss Annamarie)

Fotókkal az eltűnt idő nyomában
Hajdú-Bihari Napló, 2021. augusztus 21.
Hajdú Online www.haon.hu, 2021. augusztus 21.

Szóban és képben Buenos Airesről. Folytatódik a Móricz Zsigmond könyvtár sorozata: az Utazók a könyvtárban mai programjában Sipos László Forster-érmes műemlékfotós Buenos Airest mutatja be az érdeklődőknek. Az ingyenes, zenei betétekkel színesített, vetített képes előadás 16 órakor kezdődik az intézmény konferenciatermében.

Kelet-Magyarország, 2021. augusztus 24.
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2021. 08. 24.

A könyvmolyok nagyon várták, ám a világjárvány miatt kétséges volt, hogy egyáltalán érdemes-e belefogni komolyabban a szervezésbe, így a hagyományosan június eleji Ünnepi Könyvhét ebben az évben őszre tolódott… A megyei könyvtár az idén is csatlakozik a programsorozathoz. Ezúttal a Korzó bevásárlóközpont előtti Nagy Imre tér ad otthont a könyvhétnek, amit szeptember 2-án, csütörtökön Lackfi János nyit meg. (…) Sipos László Foster-emlékérmes fotós és műemlékvédő ezúttal a Titkot rejtő Ázsiába kalauzolja el az olvasókat Gerliczki András közreműködésével.

Könyvünnep a VIDOR-on
Kelet-Magyarország, 2021. augusztus 24.
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2021. augusztus 24.

Az Utazók a könyvtárban sorozat újabb epizódjaként Világváros extrákkal címmel Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós tartott vetített képes előadást augusztus 24-én, kedden a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében. A hallgatóság az argentin főváros, Buenos Aires kulturális értékein túl a tangó jelentőségéről is kaphatott információkat (Fotó: Pusztai Sándor)

Utazás Evita és a tangó városába
Kelet-Magyarország 2021. augusztus 26.

Kiderült a Kép-regényes belváros és az Ünnepi Könyvhét programja…Lackfi János József Attila-díjas író, költő, műfordító elfogadta meghívásunkat, és ő fogja megnyitni az idei Ünnepi Könyvhetet”– szólt az előkészületekről Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója. A további vendégek általában helyi szerzők. Béres Tamás, Karádi Zsolt, Sipos László, Siska Péter vagy Kertész Sándor, akinek ismét megjelent képregényes kötete. Ezen túl bemutatkoznak a helyi folyóiratok, a Vörös Postakocsi, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle és a Partium…

Könyves napok
www.nyiregyhaza.hu, 2021. augusztus 26.

92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok 2021. Szeptember 2. (csütörtök) Nyíregyháza, Korzó előtti tér (4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.) Moderátor: Tarczy Gyula (…) 17:30 Sipos László: Titkot rejtő Ázsia. Műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írások – kötetbemutató. Beszélgetőpartner: Gerliczki András…

92. Ünnepi Könyvhét plakátja, meghívója
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu

Tavaly sajnos elmaradt a személyes találkozás élménye, de ebben az évben szeretettel várjuk Önöket a VIDOR Fesztivál keretében tartandó Ünnepi Könyvhéten, amit 2021. szeptember 2-4. között szervez meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. A fesztiválhoz méltó könyves, irodalmi programokkal a Korzó előtti téren felállított könyvsátorral, kedvezményes könyvvásárral, kézműves foglalkozásokkal, népi fajátékokkal várjuk az érdeklődőket. Találkozhatnak kedvenc írójukkal, költőjükkel, akik szívesen dedikálják Önöknek az új műveiket. A könyvhetet megnyitja: Lackfi János József Attila-díjas költő, író és műfordító. Vendégeink lesznek: Béres Tamás, Borbély Balázs, Karádi Zsolt, Kertész Sándor, Kukuts Csilla, Kulcsár Attila, M. Szlávik Tünde, Mihálka György, Oláh András, Sipos László, Siska Péter, Tóth Virág, Vári Fábián László, a Vörös Postakocsi, A Szabolcs-szatmár-beregi Szemle és a Partium.

Ünnepi Könyvhét kép-regényes belváros
VIDOR Fesztivál műsorfüzet

Tavaly csak online volt Ünnepi Könyvhét, idén viszont offline tarthatjuk, melyre Lackfi János József Attila-díjas író-költő-műfordító elfogadta meghívásunkat és ő nyitja meg a nyíregyházi rendezvénysorozatot – osztotta meg Tomasovszki Anita könyvtárigazgató. A további vendégek… Béres Tamás, Karádi Zsolt, Sipos László…

Ünnepi Könyvhét és Képregény utca
Nyíregyházi Napló, 2021. augusztus 27.

2021. szeptember 2., csütörtök 15 óra: a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok megnyitója, majd közönségtalálkozó Lackfi János költővel, Oláh András, Karádi Zsolt és Sipos László új kötetének bemutatója, Korzó előtti tér, Nyíregyháza.

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2021. augusztus 31, szeptember 1.

A Zajti Ferenc Kulturális Intézmény Helytörténeti Gyűjteménye Szeretettel meghívja Önt és kedves családját „Jézustól Szent Lászlóig - Középkori falképek Szabolcs-Szatmár-Beregben” Sipos László Forster-érmes fotográfus kiállításának megnyitójára. Időpont: 2021. szeptember 07. (kedd) 15:00 óra. A kiállítást megnyitja: Dr. Hosszú József Újfehértó Város polgármestere. Helyszín: Zajti Ferenc Kulturális Intézmény Helytörténeti Gyűjteménye (4244 Újfehértó, Egészségház u. 2.)

Újfehértói Apró, 2021. szeptember 1.
Újfehértói Hirdető, 2021. szeptember 3.

A tavalyi, virtuális térben rendezett könyvhét után felüdülés volt „offline”, azaz személyesen, szemtől szemben találkozni a hazai és szabolcs-szatmár-beregi szerzőkkel, s hallgatni, ahogy a közelmúltban kiadott köteteikről mesélnek. A könyvünnepet Lackfi János költő-író, műfordító nyitotta meg, majd Kürti Lászlóval az elmúlt időszakról és a néhány hónapja megjelent Jóéjtpusziról beszélgetett. Oláh András, Karádi Zsolt, Sipos László, Tóth Virág, Béres Tamás, Vári Fábián László… – a négynapos nyíregyházi rendezvényen főként megyei alkotók mutatták be új kiadványaikat, de nem maradtak el az író-olvasó találkozók sem.

Véget ért az idei könyvhét
www.szon.hu, 2021. szeptember 7.

„Jézustól Szent Lászlóig” - Sipos László Forster-érmes műemlékfotós kiállítása. Megnyitó: 2021. szeptember 7-én (kedden) 15.00-kor a Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjteményben (Újfehértó, Egészségház utca 2.)

Plakát, meghívó – Újfehértó Város

Jézustól Szent Lászlóig – középkori falképek Szabolcs-Szatmár-Beregben címmel nyílt fotókiállítás Sipos László munkáiból Újfehértón. (Fotó. Pusztai Sándor)

Falképek
Kelet-Magyarország, 2021. szeptember 9.

Újabb kötettel jelentkezik a műemlékvédő, jogász, fotós Sipos László, aki ázsiai kalandjaival ismerteti meg az olvasókat. Sipos, mint egy modern Kőrösi Csoma Sándor a Közel-Kelet országaival kezdve bejárja a Föld legnagyobb kontinensét, hogy élményeivel és fotóival közvetítse a kelet tudását és gazdagságát a magyar olvasóknak. A kötetben most is a műemlékek játsszák a főszerepet, de egyes országok esetében az aktuális politikai, gazdasági és társadalmi érdekességek, vagy éppen tragédiák elbeszélése is helyet kapott. Az első fejezet az antik nagyváros, a homéroszi eposzokból ismert Trója felkeresésével veszi kezdetét, melyet ma Törökország anatóliai partvidékén találhat meg a lelkes turista; majd Pergamon ősi romvárosát felkeresve keletre tart az utazó, hogy örmény templomokat, szakrális központokat keressen fel. Innen ismét a levantei partokon találjuk magunkat, hogy Jemen, Omán és az egykori nabateus főváros, Petra szépségeit és titkait is megismerjük. A szárazföld belseje felé haladva Perzsia fővárosa, Perszepolisz ejti rabul az utazót, majd a Selyemutat követve Sipos a Himalája nyugati nyúlványait is eléri, hogy a világ tetejét meghódítva Tibet és Nepál világtól elzárt ékeit is bemutassa az érdeklődő olvasónak. Ezt követően Indiát, Srí Lankát, valamint Délkelet-Ázsia országait keresi fel, hogy végül a felkelő nap országában fejezze be könyvét. A kötet végén a függelékben országmutató, Sipos László életrajza, valamint bibliográfia található. A könyvet a szerző saját 115 fotójával illusztrálta. Művészeti, kulturális és spirituálisutazásra invitál Sipos László legújabb kötetével, mely minden érdeklődő olvasónak ajánlható.

Új Könyvek (Budapest) 2021/17.
www.kello.hu

Programajánló - Művészettörténeti kuriózumok Szabolcs-Szatmár-Bereg középkori templomainak falképeiben címmel tart előadást Sipos László szeptember 14-én a Nyíregyházi Egyetem könyvtárában. A szervezők minden érdeklődőt várnak.

Művészettörténeti kuriózumok
- Sipos László előadása az egyetem könyvtárában
www.nyiregyhaza.hu, 2021. szeptember 7.

Meghívó - Sipos László előadása az egyetem könyvtárában. A Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárának munkatársai szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a „Művészettörténeti kuriózumok Szabolcs-Szatmár-Bereg középkori templomainak falképeiben” című előadásra 2021. szeptember 14-én, kedden 16.00 órára. Előadó: Sipos László PhD, docens, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Helyszín: a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtárának rendezvényterme (4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B Nyíregyházi Egyetem "B" épület, bejárat a Mozaik terem felől)

http://www.nye.hu/…/Megh%C3%ADv%C3%B3%20Ny%C3%ADregyh%C3%A1…
Nyíregyházi Egyetem facebook-oldala (@nyiregyhaziegyetem), 2021. szeptember 14. 00:37

Az eltűnt idő nyomában... Sipos László Forster-érmes fotográfus kiállítása Megnyitó: 2021. szeptember 24-én (pénteken) 16.30-kor az Ibrányi László Művelődési Központban (Ibrány, Hősök tere 2-4.)

Plakát – Művelődési Központ, Ibrány
Ibrány Város Facebook-oldala

Ibrány: A szó elszáll, az írás és a kép azonban megmarad, így a fényképek is egy-egy kor lenyomatai. Ennek jegyében Az eltűnt idő nyomában címmel nyílik fotókiállítás Sipos László Forster-díjas fotográfus munkáiból az Ibrányi László Művelődési Ház és Könyvtárban szeptember 24-én délután fél ötkor.

Az eltűnt idő nyomában
Kelet-Magyarország, 2021. szeptember 21

A Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtára látta vendégül Sipos László PhD, docenst, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagját, aki a Művészettörténeti kuriózumok Szabolcs-Szatmár-Bereg középkori templomainak falképeiben címmel tartott előadást a népes hallgatóságnak 2021. szeptember 14-én, kedden délután.

Sipos László előadása az Egyetemen
Nyíregyházi Egyetem, 2021. szeptember 22.
www.nyf.hu

Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Nyíregyháza, Sóstói út 2-4. 325. terem - 2021. szeptember 24. (péntek) 18.00: Utazás (avagy kutatás) a házasság körül Szent László úgynevezett első törvénykönyvében. Előadó: Sipos László PhD docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja.

Kutatók Éjszakája 2021 – Meghívó, plakát
Debreceni Egyetem

Nemzeti Kulturális Alap - Váci Mihály Kulturális Központ - A rendezvény címe: „Ismeretterjesztő tevékenység a közművelődésben, különös tekintettel a jó gyakorlatokra”. A rendezvény jellege: konferencia. Meghívottak köre: közművelődési szakemberek. A rendezvény dátuma: 2021. 09. 29. (szerda). A rendezvény tervezett ideje: 09:30 – 14:30. A rendezvény tervezett programja: (…) 11:10: Ismeretterjesztő előadások a Váci Mihály Kulturális Központban. Előadó: dr. Sipos László fotóművész (Nyíregyháza)…

Meghívó, Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyháza

Az eltűnt idő nyomában... Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása 2021. október 7-én (csütörtökön) 17.00-kor az Ibrányi László Művelődési Központban.

Plakát, szórólap – Ibrányi László Művelődési Központ
Meghívó - Ibrány város
Ibrány város honlapja

Közel száz résztvevővel szerveztek találkozót a Váci Mihály Kulturális Központban szerdán. Többek között hat megye kulturális intézményeinek vezetői gyűltek össze, nem első alkalommal. Először 2019-ben szerveztek hasonlót a VMKK-ban, az ismeretterjesztő céllal létrejött konferencián a jelenlegi és leendő közművelődési szakemberek számára tartottak a mindennapi munkájukhoz is hasznosítható prezentációkat. (…) A konferencián részt vett többek között Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója, Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke, dr. Sipos László fotóművész, Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza igazgatója is.

Közművelődési Konferencia – A jó gyakorlatokat adták át hat megye szakemberei
www.nyiregyhaza.hu, 2021. szeptember 29.

Országos Könyvtári Napok 2021. október 4-10. Programok Ibrányban (…) október 7. (csütörtök) 17 órától Dr. Sipos László könyvbemutatóval egybekötött előadása. Helyszín: ILMKS torony földszint…

Ibrányi Hírlap 2021/9. szám
Ibrány város honlapja

A Dialóg és a Nyugodt Élet Egyesület szervezésében 2021. október 5. napján (kedden) 14.00-kor Titkot rejtő templomok Szabolcsban, Szatmárban és Beregben címmel kerül sor Sipos László Forster-érmes műemlékfotós vetítettképes előadására, a Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár konferenciatermében.

Meghívó, Dialóg Egyesület

Sipos László Forster-díjas fotóművész az újfehértói Zajti Ferenc Kulturális Intézmény Helytörténeti Gyűjteményében 2021 szeptemberében nyílt tárlatán mutatta be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak freskóit. A kiállítás és a hozzá készült kísérőfüzet alapgondolata, hogy újra fotózza, újra értelmezze a megyében található 11-14. század közötti falfestményeket. A szerző korábbi munkái alapján tudjuk, hogy művészettörténész és a műemlékvédelemmel is foglalkozó szakemberként szemléli az épített örökséget a világ minden táján. Sipos László kíváncsi a képek mögöttes tartalmára, a sajátos magyar középkori képi világra. Az egész oldalas képsorozatot megelőzően, rövid, pár oldalas bevezetőben méltatja e meglehetősen rejtett, mégis páratlan kincset, mely az elmúlt időszak műemléki, restaurálási munkálatainak köszönhetően - bár néha töredékesen, de - megőrződött. Lónya, Ófehértó, Baktalórántháza, Tarpa, Máriapócs, Laskod, Csaroda, Nyírbéltek, Ópályi, csak néhány település a mintegy húszból, ahol középkori emlékek találhatók. A vékony kiadványzárásaként helynévmutató, valamint a szerzővel és eddigi munkásságával kapcsolatos információk (többek közt bibliográfia) található.

Új Könyvek (Budapest) 2021/23.
www.kello.hu

A műemlékvédelemben is aktívan tevékenykedő fotóművész, Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiállításokkal egybekötött kutatásokat folytatott a középkori falképfestészet terén. Merthogy ebben igen gazdag az országnak ez az eldugott, északkeleti sarka. Bizonyította ezt a szerző Jézustól Szent Lászlóig című kötetében, melynek részletesebb kiegészítése a jelen, ugyancsak füzet formátumú munkája. Ezúttal – sajnálatosan – fekete-fehér fotókkal illusztrálta a tematikus fejezetekbe tömörített mondandóját. A szerző egyebek mellett kifejti, hogy a magyarországi középkori falfestmények legfontosabb sajátossága, hogy az ábrázolt szentek mindegyike különleges mosollyal tekint a szemlélőre, ami nem jellemző a korszak külhoni alkotásaira. Továbbá hangsúlyozza, hogy nagyon sok olyan falfestmény látható ezekben a templomokban, melyeket csak ritkán ábrázolnak hazánkon kívül. Ilyen például a magyar szentek mellett megfestett Szent Damján és Szent Kozma gyógyító szentek alakja. E két szent nem véletlenül a Szent Koronán is megjelenítésre került. A két talán legnagyobb és legismertebb szent királyaink: Szent István és Szent László életének legendái is gyakran szerepelnek témaként. A műemlékvédelmi, művészettörténeti gyűjteményekbe ajánlható kiadványt Sipos László párhuzamos kötetéhez hasonló függelék zárja.

Új Könyvek (Budapest) 2021/23.
www.kello.hu

Kedves Olvasóink! Sipos László PhD, művészettörténész, műemlékfotós új könyveinek bemutatója Középkori freskók Szabolcs-Szatmár-Beregből címmel a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár YouTube-csatornáján 2021. december 7-én 16 órától megtekinthető.

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár honlapja, www.mzsk.hu

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár - Sipos László PhD művészettörténész, műemlékfotós új könyveinek bemutatója: Középkori freskók Szabolcs-Szatmár-Beregből. - (https://www.youtube.com/watch?v=Knhcq1xXfE0)

A YouTube csatornán 2021. december 7-én tette közzé
a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.

Programok - November 24. szerda 16.30 Sipos László Költőkkel a világ körül című vetítettképes előadása a DAB-székházban.

Debreceni Korzó 2021/10. szám

Világkörüli útra kelhetünk a DAB Székházban. Legalábbis egy előadás erejéig, amivel Sipos László műemlékfotós készül az irodalom szerelmeseinek. Az MTA Debreceni Akadémia Bizottsága és az MTA DAB Klub szeretettel invitál mindenkit Sipos László Költőkkel a világ körül című november 24-én, 17 órától kezdődő vetített képes előadására. A program előtt köszöntőt mond Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke. Helyszín: MTA DAB Székház (Thomas Man utca 49.) A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, maszk viselése kötelező!

Kultúra - Világkörüli útra kelhetünk a DAB Székházban
Debreceni Hírek, Dehir.hu, info@dehir.hu, 2021. november 20.
Debreceni Egyetem 2021. november 20.

A Bessenyei Társaság december 9-én, csütörtökön 16.30 órától a megyei könyvtárban tartja ez évi utolsó összejövetelét. Dr. Sipos László Forster-érmes fotográfus tart előadást Jézustól Szent Lászlóig címmel, bemutatva Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos középkori falképét.

Jézustól Szent Lászlóig – előadás a Bessenyei Társaság ez évi utolsó összejövetelén
www.nyiregyhaza.hu, 2021. december 1.

Történelmi témák adják a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle napokban megjelent őszi száma tartalmának nagy részét.Többek között Holmár Zoltán történész a nyíregyházi Kállay-ház fordulatos történetét mutatja be… A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa rangos díjjal ismerte el a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária középkori római katolikus templom felújítását, amelynek érdekes hátterét Sipos László ismerteti.

Szemle. Történelmi témák jelenidőben
www.nyiregyhaza.hu, 2021. december 5.

A Bessenyei Társaság szervezésében december 9-én, csütörtökön 16.30-tól Sipos László műemlékfotós tart zenés, vetítéssel egybekötött előadást Jézustól Szent Lászlóig címmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori freskóiról a Móricz Zsigmond könyvtár konferenciatermében.

Megyei freskók a műemlékfotós szemszögéből
Kelet-Magyarország, 2021. december 7.
www.szon.hu

A Bessenyei Társaság szervezésében december 9-én 16,30-tól Sipos László Forster-érmes műemlékfotós zenei részletekkel színesített vetítettképes előadást tart megyénk középkori freskóiról a megyei könyvtár konferenciatermében.

Fotós előadás a megye freskóiról
Kelet-Magyarország, 2021. december 9.

Középkori freskó a fotóstúdióban - Jézustól Szent Lászlóig, avagy középkori freskók a megyéből az adventi készülődés jegyében címmel Sipos László felvételeit lehet megnézni a Sipeki Fotóstúdió és Galériában, a Nyírfa tér 5. szám alatt. Hétfőn 11 órakor nyílik a kiállítás, melyet dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke méltatnak.

Középkori freskó…
Kelet-Magyarország, 2021. december 13.

„Kifordított” galéria - Különleges megoldással tették közszemlére dr. Sipos László műemlékfotós „Jézustól Szent Lászlóig” című ikonokat ábrázoló fotóit Nyíregyházán a Sipeki Galéria üvegfalán, ugyanis így nyitvatartástól függetlenül bármikor meg lehet tekinteni Bereg és Szatmár templomainak freskóit. A hétfő délelőtti megnyitón a művész mellett Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke és dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere mondott elismerő szavakat a fényképekről és készítőjükről.

Kiállítás: „Kifordított” galéria.
www.szon.hu, 2021. december 13.

Egyedülálló galéria - Különleges megoldást kínál Nyíregyházán a Sipeki Fotóstúdió és Galéria, mely épp aktuális kiállítását a "kultúrára szomjazók" a járványhelyzettől függetlenül non-stop, bármikor megtekinthetnek. Hétfőtől a karácsonyi ünnepek kapcsán Sipos László "Jézustól Szent Lászlóig" című, megyei templomok ikonjait szemünk elé táró felvételeit tekintheti meg a kedves arra (körbe)járó érdeklődő a Nyírfa téren. Ezúton köszönöm, hogy közreműködött a megnyitón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke. A kiállítás január közepéig látható.

Sipeki Fotóstúdió és Galéria hivatalos facebook oldala, 2021. december 13.

Jézustól Szent Lászlóig, avagy középkori freskók a megyéből, az adventi készülődés jegyében címmel nyílt a Forster-díjas Sipos László művészettörténész, műemlékfotós kiállítása a Sipeki Galériában. A Nyírfa téren január 14-ig járhatják körbe a bemutató képeit. Az alkotó munkássága bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba. (…) 30 éve foglalkozik az alkotó műemlékfotózással, de most a pandémia idején újrafényképezte a megyei templomok középkori falképeit. Sipos Attila a romlás és a megújulás nyomait kereste. A témával kapcsolatban jelent meg egy fotóalbuma, és a hozzá tartozó tanulmánykötet is. (…) A kiállítást Nyíregyháza egyik új kulturális színterén, a Nyírfa téri Sipeki galéria kirakatablakaiban láthatják január 14-ig. (Fotó: Szarka Lajos)

Középkori freskók – Fotókiállítás nyílt Sipos László műemlékfotós munkáiból
www.nyiregyhaza.hu, 2021. december 14.

Szép freskókról készült felvételek a fotóstúdióban - Középkori freskók a megyéből az adventi készülődés jegyében címmel nyílt kiállítás a Sipeki Fotóstúdió és Galériában Sipos László felvételeiből, melyet dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke méltatott Sipeki Péter házigazda társaságában. (Fotó: Pusztai Sándor)

Szép freskókról…
Kelet-Magyarország, 2021. december 14. címlap

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hetek legfontosabb hírei egy helyen!Jézustól Szent Lászlóig, avagy középkori freskók a megyéből, az adventi készülődés jegyében címmel nyílt a Forster-díjas Sipos László művészettörténész, műemlékfotós kiállítása a Sipeki Galériában. A Nyírfa téren január 14-ig járhatják körbe a bemutató képeit. Az alkotó munkássága bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba.

Hírösszefoglaló,
www.nyiregyhaza.hu, 2021. december 20.

Megjelent a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle idei harmadik száma, a kiadványt online, a megyei könyvtár YouTube-csatornáján mutatták be.(…) Sipos László műemlékvédő, műemlékfotós a máriapócsi Szeplőtelen fogantatás-templomról írt tanulmányt. Kifejtette: a középkori kistemplom – a gondos és szakszerű felújításért – az idén megkapta a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS díját. Ez lehetőséget adott arra, hogy bemutassam a szakrális építményt, hiszen ha Máriapócsról van szó, mindenki a nemzeti kegyhelyre gondolt, azt viszont kevesen tudják, hogy a településen van egy unikális, falképtöredékeket tartalmazó templom is.

Szemlézték a friss Szemlét
Kelet-Magyarország, 2021. december 20.
www.szon.hu, 2021. 12. 20.

A Jézustól Szent Lászlóig, és a Tanulmányok című kötetek gyógyírt jelentenek a léleknek. A két kiadvány fotográfiái a Sipeki Fotóstúdió kirakatában is megtekinthetők. (…) a Forster-emlékérmes műemlékfotós dr. Sipos László, aki ezúttal is gyönyörű tanulmánykötetet és fotóalbumot „helyezett” az érdeklődők idei ünnepi fája alá. Az album telve az Egyszülött és más szentek ábrázolásának reprodukcióival, érdemes tehát fellapozni, így hozva kissé közelebb lelkünkhöz a karácsony valódi üzenetét. A közkedvelt műemlékfotós még egyetemistaként ismerte fel, hogy a többi megyéhez képest itt, a Tisza mentén milyen nagy számban maradtak fenn középkori templomok. Kezdetben csak önmaga örömére járta a falvakat, városokat, és beszélgetett papokkal, lelkészekkel, harangozókkal, templomgondnokokkal. Később a műemlékvédelem mellett elköteleződve már azt is fontosnak érezte, hogy az élményeket megossza másokkal.…

Falfreskók szentjeivel üzen nekünk a múlt
Kelet-Magyarország, 2021. december 27. (Címlapon és az 5. oldalon)

Az adventhez és a karácsony misztériumához illő új albumokat mutatott be a műemlékfotós. …a Forster-emlékérmes műemlékfotós dr. Sipos László a két kiadványt – a Tanulmányok és a Jézustól Szent Lászlóig című köteteket – a közelmúltban a megyei könyvtárban is bemutatta. Mint elhangzott, a képek a jelen állapot legfrissebb dokumentumai, dr. Sipos László a pandémia adta lelassulást kihasználva gyakorlatilag mindent újrafotózott, feltérképezve, hogy bekövetkezett-e az épületekben valamiféle változás, sajnálatos állapotromlás, valamilyen újabb feltárás. (…) Aki a tanulmánykötetet fellapozza, olyan kérdésekre is választ kaphat, hogy egy-egy szent, akinek csak a nevét tudjuk, milyen életet élt, mit mond róla a tudomány, miért került a templomok falára. (…) A szerző az albumainak összeállításakor általában arra is nagyon odafigyel, hogyan mutatnak majd a falképek egy normál írólapnál nem nagyobb méretű kötetben, mi az, amit egy freskóból kiemelve érdemes megmutatni. Ezért se lepődjünk meg, ha a helyszíneken járva kicsit mást látunk, mint amit a műemlékfotós. De mivel avatott módon vezeti tekintetünket, legalább ilyenkor karácsony táján bízzuk rá magunkat, és gyönyörködjünk a szentekben, a baktalórántházi Úrábrázolásban, Nyírtura áldó, Márokpapi mennybe emelkedő Krisztusában, vagy a több helyen is megidézett, gyermekét sirató… Máriát.

Régi templomok nekünk üzenő falképei
Szabolcs Online, www.szon.hu 2021. december 28.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - Január 13. csütörtök 16 óra: Sydney operával és koalával – Sipos László művészettörténész, műemlékfotós vetítéssel egybekötött előadása, megyei könyvtár konferenciaterme, Nyíregyháza.

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2022. január 11., 12., 13.

Körbejárható kiállítás - a héten még megtekinthető dr. Sipos László PhD művészettörténész, műemlékfotós Jézustól Szent Lászlóig, avagy középkori freskók a megyéből című kiállítása a nyíregyházi Sipeki Fotóstúdió és Galériában. (Fotó: Sipeki Péter)

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2022. január 12.

Az Utazók a könyvtárban sorozatunk idei első előadása 2022. január 13-án nagy érdeklődés mellett zajlott. Előadó: Sipos László PhD. művészettörténész, műemlékfotós. Cím: Sydney, operával és koalával. (Öt fotóval

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
hivatalos facebook oldala, 2022. január 13.

Szabolcsi zsinat 1092 és Turul-házi Szent László király első törvénykönyve – Dr. Sipos László előadása. - https://www.youtube.com/watch?v=9LSWbkolKXY

Szabolcsi zsinat 1092 és Szent László első törvénykönyve
Magyar Mitológia - YouTube, 2022. jan. 18.

Dr. Sipos László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség főügyészhelyettese, régóta járja a világot és hazánkat érdekes fotótémák után kutatva, amely munkájának eredménye több fotókönyv. Érdeklődésének egy ilyen, hosszú évek óta kutatott és fotózott tárgya a Felső-Tisza-vidék műemléktemplomai. Legújabb albumában középkori templomok legérdekesebb falképeit gyűjtötte egybe. Az album mellé készült egy tanulmánykötet is, amely az eddig megjelent freskótanulmányaiból válogat. A fotókkal bőven illusztrált beszélgetésben ismerkedhetünk meg a középkori freskókkal és a fényképek készítőjével: https://youtu.be/Knhcq1xXfE0

Magyarország Ügyészsége hivatalos Facebook-oldala
2022. január 21. 8:30

Az „Utazók a könyvtárban” előadássorozat keretében Sipos László PhD művészettörténész, műemlékfotós „Sydney operával és koalával” címmel tartott vetítettképes előadást a napokban, a megyei könyvtárban. (Fotó: Sipeki Péter)

Élménybeszámoló
Kelet-Magyarország, 2022. január 24.

Beköszöntő… Szeretettel ajánlom a Bessenyei Almanach legújabb kötetét az olvasni vágyóknak. Ez a kötetünk rendhagyó, hiszen két év, 2020 és 2021 társasági eseményeiről számol be. (…) Dr. Holmár Zoltán Bessenyei György helyi emlékeit mutatta be az érdeklődőknek, dr. Sipos László pedig megyénk középkori freskói között kalauzolta a programon résztvevőket… (Fotók a 145. oldalon)

Bessenyei Almanach
a Bessenyei irodalmi és művelődési társaság évkönyve 2022.

Magyar Ügyészképző Központ Szakvizsga „A” felkészítő tanfolyam tematika (…) 2022. március 8. (kedd) 13.00 – 14.00 A családjog I. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség) 14.05 – 14.50 A családjog II. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség)

Magyar Ügyészképző Központ tematika
Ügyészségi Intranet

Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája Szolnokon, 2022. évi tavaszi program (…) március 31. Költőkkel a világ körül. Előadó: Dr. Sipos László (PhD docens, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar) Az előadás tartalma: A világ mindenütt gyönyörű, az emberiség csodálatos dolgokat alkotott. A költők pedig – éljenek bárhol – testünk és lelkünk vágyait öntik verseikbe. Ezek a költemények repítenek el minket Magyarországról távoli kontinensek világörökségeihez. Reményeink szerint ez a virtuális föld körüli utazás nem lesz tanulságok nélküli.

Akadémiai program
http://info.szolnok.hu/programok-m34/szepkoruak-akademiaja-p11551

„Jézustól Szent Lászlóig” Sipos László Forster-érmes műemlékfotós kiállítása és vetítettképes előadása. Megnyitó: 2022. április 7-én (csütörtökön) 17.00-kor az Ibrányi László Művelődési Központban (Ibrány, Hősök tere 2-4.).

„Jézustól Szent Lászlóig” - plakát és szórólap
Ibrány város honlapja, www.ibrany.hu

80 nap alatt a Föld körül | Sipos László előadása. (…) Költőkkel a világ körül – Sipos László Forster-érmes fotográfus előadása. Időpont: 2022. április 13. 17:00. Helyszín: Városmajori Művelődési Ház nagyterem (Nyíregyháza, Városmajor utca 5.)

Kulturális események | VMKK | Nyíregyháza
https://vmkk.hu › esemenynaptar

Költőkkel a világ körül - Sipos László előadása a Városmajori Művelődési Házban -A Magyar Költészet Napja alkalmából, az újra megnyíló Városmajori Művelődési Ház színháztermében Sipos László - zenei betétekkel színesített- vetítettképes előadást tart április 13-án, "Költőkkel a világ körül" címmel. A rendezvényre a belépés ingyenes. (Plakátfotókkal)

Költőkkel a világ körül, www.nyiregyhaza.hu, 2022. április 7.
https://www.nyiregyhaza.hu/post/koltokkel-a-vilag-korul-sipos-laszlo-eloadasa-a-varosmajori-muvelodesi-hazban-2022-04-07

Újra nyit a Városmajori Művelődési Ház - 80 nap alatt a Föld körül: Költőkkel a világ körül – Sipos László Forster-érmes fotográfus előadása. Időpont: 2022. április 13. 17.00 óra. Helyszín: Városmajori Művelődési Ház, nagyterem (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.).

Újra nyit a Városmajori Művelődési Ház
Nyíregyházi Napló, 2022. április 8.

Városmajori Művelődési Ház (…) Előadás, kézműves-foglalkozás, tánctanulás és koncert is szerepel a programok között. Befejeződtek a felújítási munkálatok, így hamarosan újra megnyitja kapuit a látogatók előtt a Városmajori Művelődési Ház. Április 13-án, szerdán 17 ­órától folytatódik a 80 nap alatt a Föld körül elnevezésű sorozat: Sipos László Forster-érmes fotográfus a Költőkkel a világ körül című előadással várja az érdeklődőket…

Újra várják az érdeklődőket, Kelet-Magyarország, 2022. április 8.
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2022. április 8.

A Magyar Költészet Napja alkalmából, az újra megnyíló Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor u. 5.) színháztermében Sipos László – zenei betétekkel színesített – vetítettképes előadást tart április 13-án, szerdán „Költőkkel a világ körül” címmel. A rendezvényre a belépés ingyenes – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Utazás a világ körül költőkkel
Kelet-Magyarország, 2022. április 11.

Programok: 2022. április 13. szerda 17 óra: 80 nap alatt a Föld körül: Költőkkel a világ körül – Sipos László fotográfus előadása. Városmajori Művelődési Ház, Nyíregyháza.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Kelet-Magyarország, 2022. április 12. és 13.

80 nap alatt a Föld körül - Sipos László, Forster-érmes fotográfus tartott előadást a Városmajori Művelődési Házban április 13-án. A Költőkkel a világ körül című, a 80 nap alatt a Föld körül sorozat keretében megtartott vetített képes előadásra közel 90-en voltak kíváncsiak.

Váci Mihály Kulturális Központ honlapja, www.vmkk.hu
Váci Mihály Kulturális Központ Facebook-oldala
https://vmkk.hu/80-nap-alatt-a-fold-korul/

A Móricz Zsigmond Olvasókör találkozója – Időpont: 2022. április 22. 16.00. Előadó: Dr. Sipos László PhD művészettörténész, műemlékfotós. Helyszín: Konferenciaterem (A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közös rendezvénye).

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2022. április havi programja
Nyírségi Műsorfüzet 2022. április

Titkot rejtő templomaink - előadás a Móricz Zsigmond Olvasókör találkozóján.A Móricz Zsigmond Olvasókör április 22-én tartja találkozóját a megyei könyvtárban. Az összejövetelen Sipos László tart vetítettképes előadást, Titkot rejtő templomaink címmel.

www.nyíregyhaza.hu,2022. április 19.
https://www.nyiregyhaza.hu/post/titkot-rejto-templomaink-eloadas-a-moricz-zsigmond-olvasokor-talalkozojan-2022-04-19

Programok (…) 2022. április 22. péntek 16 óra: Titkot rejtő templomaink – Sipos László PhD műemlékfotós vetítéssel egybekötött előadása, megyei könyvtár Nyíregyháza.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Kelet-Magyarország, 2022. április 16., 19., 20., 21., 22.

Dr. habil. Mohos Nagy Éva operaénekes, professor emerita előadása: "A végzet hatalma" - beszélgető partnere: Dr. Sipos László. Helyszín: Matematikai Intézet M426 terem, 2022. április 28. csütörtök 17 óra.

Debreceni Egyetem, Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre, plakát
https://kltebaratikore.unideb.hu/

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - Április 29. péntek 11.15 óra: Sipos László műemlékfotós Jézustól Szent Lászlóig: középkori falképek Szabolcs-Szatmár-Beregből című kiállításának megnyitója. Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény, Vaja

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2022. április 28.

Kiállításmegnyitóra és vetítéssel egybekötött előadásra várják április 29-én, pénteken 11.15-től a vajai muzeális gyűjteménybe az érdeklődőket, akik Sipos László PhD műemlékfotós, művészettörténész Jézustól Szent Lászlóig: középkori falképek Szabolcs-Szatmár-Beregből című tárlatának anyagát ismerhetik meg. Molnár Sándor intézményvezető köszöntője után a Forster-emlékérmes fotós maga mutatja be a kiállítást, majd a program a gyűjtemény dísztermében, előadással folytatódik. A tárlat május 24-ig tekinthető meg.

Vaján nyílik fotókiállítása
Kelet-Magyarország, 2022. április 28.

Dr. Sipos László élete minden, csak nem unalmas. A világot bejáró utazó, a díjakkal kitüntetett fotós, az uniós ügyekben járatos jogász, aki nem mellesleg környezetvédő aktivista, műemlékvédő és műemlékvédelmi szakember, továbbá a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ügyészség vezetője, a jelen kötetében a vén kontinenssel ismerteti meg olvasóit. Korábbi könyveihez hasonlóan most is könnyed modorban megírt úti beszámolókat, az élmények szinte regényszerű feldolgozását olvashatjuk, melyeket a szerző saját fotóival illusztrál. A kötetben 113 ilyen fotón csodálhatjuk meg Európa nevezetességeit, Sipos ugyanis Izlandtól Isztambulig bejárja a földrajzi értelemben vett Európa valamennyi országát. „A kulturális és természeti csodák, a Világörökségek és a nemzeti értékek nyomán tett utazásaimról szóló beszámolók kerültek ebbe a kötetbe: Izlandtól Isztambulig, Máltától Norvégiáig. Olykor egy kis történelmi, irodalmi, zenei és művészettörténeti kirándulásra is módot adva.” Így vezeti be könyvét Sipos, majd kezdetét veszi a negyvenkét beszámoló, melyeket az az ország nyit, ahol először ült össze Európában a parlament. Izland nemcsak a vulkánok és gejzírek, hanem a parlamentáris demokrácia országa is, az első ilyen gyűlésre 930-ban került sor, s azt követően rendre összegyűltek a sziget lakosai, hogy közösen vitassák meg ügyeiket. Az európai kalandot egy függelék követ országmutatóval, Sipos László korábbi releváns munkáinak és tevékenységének felsorolásával…

Kontinentális kalandozások (recenzió)
Új Könyvek, 2022/8. szám.

Programok időrendben - Június 8. szerda, 16:30 Titkokat rejtő templomok az Észak-Alföldön. Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós előadása a DAB-székházban.

Programok…
Debreceni Korzó, 2022. május-június

Az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága és az MTA DAB Klub tisztelettel meghívja és várja Önt 2022. június 8-án, szerdán 16:30 órakor. Dr. Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós Titkokat rejtő templomok az Észak-Alföldön előadására, valamint Jézustól Szent Lászlóig Középkori freskók a Felső-Tisza vidékéről című kiállítására. Köszöntőt mond Prof. Dr. Rácz István az MTA DAB Klub elnöke. Közreműködik Sőrés Ildikó zongoraművész. Helyszín: MTA DAB Székház 4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49. A kiállítás megtekinthető Hétfő-Csütörtök: 8-16 óra Péntek: 8-14 óra Szombat, Vasárnap. zárva.

Meghívó, Debreceni Akadémiai Bizottság
www.tab.mta.hu.

93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapok 2022. június 9-13. - Június 9. (csütörtök) Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaraterem (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) 16:00 Sipos László Kontinentális kalandozások – kötetbemutató. Beszélgetőtárs: Orémusz Maja. (…) Dedikálók: Június 9. (csütörtök) a könyvtár kamaraterme: Sipos László…

93. Ünnepi Könyvhét plakát

Kötetbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, ingyenes könyvtári beiratkozással (…) várja az irodalombarátokat a 93. Ünnepi Könyvhét programsorozata Nyíregyházán 2022. június 9-13. között. Programok: Június 9. (csütörtök) Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaraterem (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) 16:00 Sipos László Kontinentális kalandozások c. kötetbemutató. Beszélgetőtárs: Orémusz Maja. (…) Dedikálók: Június 9. (csütörtök) a könyvtár kamaraterme: Sipos László…

Júniusban ünnepi könyvhét
Nyíregyházi Napló, 2022. május 27.

Könyvhét… Ingyenes beiratkozás, amnesztiahét, kortárs írók és költők – közeleg a könyvhét! Június 9., csütörtökMegyei könyvtár, kamaraterem16 óra: Sipos László Kontinentális kalandozások című kötetének bemutatója, beszélgetőtárs: Orémusz Maja

De hogy kerül páfránymag a cipőbe?
Kelet-Magyarország, 2022. június 2., www.szon.hu, stb.

Jézustól Szent Lászlóig – Középkori freskók a Felső-Tisza vidékéről címmel nyílik fotókiállítás dr. Sipos László munkáiból június 8-án, 16.30-kor a DAB-székházban. A műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós előadást is tart. Titkokat rejtő templomok az Észak-Alföldön. Az eseményen Sőrés Ildikó zongoraművész közreműködik. Dr. Sipos László negyedszázada foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész száznyolc országában fotózott, kétszáz órányi videófilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Legújabb albumainak középpontjában az ember és az idő áll – olvasható a meghívóban. A kiállító 1992 óta vezeti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közjogi (magánjogi és közigazgatási jogi) szakágát. Tíz éven át óraadó tanár – 2003 márciusától pedig docens – a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A gyermekvédelem, a nonprofit szervezetek joga és az egészségügy határtudományai tárgyakat tanítja. Információk: A megnyitó időpontja: június 8. szerda, 16.30. Helyszín: MTA DAB-székház, 4032 Debrecen, Thomas Mann utca 49.

Műemlékfotók és történeteik - Dr. Sipos László
Hajdú-Bihari Napló, 2022. június 2.

A „Sto Lat” Lengyel-Magyar Baráti Társaság csaknem háromévnyi - pandémia okozta - kényszerszünet után újra 2022. május 27. és 29. között Lengyelországba látogatott. – Úticélunk a 30.000 lakosú Gorlice, „a Fény Városa” volt. Ezen „eposzi jelzőjét” onnan kapta, hogy híres patikusa, Ignacy Łukasiewicz találta fel a petróleumlámpát. A várost világhírűvé azonban mégiscsak az 1915. május 2-4. napján végrehajtott „gorlicei áttörésnek” köszönheti, melyben az osztrák-magyar-német csapatok áttörték és keletre tolták az orosz frontot. Az Alacsony-Beszkidek festői hegyei által övezett Gorlicébe érkezvén a városháza dísztermében fogadott minket a város alpolgármestere, három napra pedig állandó kísérőt, idegenvezetőt kaptunk... (…) –számolt be az utazásról szerkesztőségünknek Bárkányi Wieslawa és Sipos László.

Gorlicében járt a Lengyel-Magyar Baráti Társaság
www.nyiregyhaza.hu, 2022. június 3.
Kelet-Magyarország, 2022. június 7.

Szereti Ön a régi, letűnt korok épületeit? Ön szerint, ki volt az első műemlékvédő, akinek intézkedéseiről írásos feljegyzés is maradt? Tudta, hogy egy Leonardo da Vinci korabeli utolsó vacsora képe díszíti a templom falát Nagyaron? Kíváncsi arra, hogyan maradtak fent Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak freskói? Ha igen, akkor tartsanak velünk! Mai vendégemmel és barátommal, Sipos László, műemlékvédővel és Forster Gyula-emlékérmes fotóssal erről beszélgetünk könyvein keresztül. Fogadja szeretettel!

Program.info: Kávészünet – a Kulturális Hírnök
Kávészünet #24 – Szabolcs városában szent zsinat tartatott
Beszélgetés dr. Sipos Lászlóval
Közzétette: 2022. 06. 05-én a Program.Info. Hossza: 52:10
https://www.facebook.com/pi.radvanszki/videos/758879828621516

Dr. Sipos László Titkokat rejtő templomok az Észak-Alföldön előadásra hallható, valamint Jézustól Szent Lászlóig – Középkori freskók a Felső-Tisza vidékéről című kiállítása nyílik meg június 8-án 16.30-kor a DAB-székházban (Thomas Mann utca 49.). Dr. Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós tárlatát prof. dr. Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke köszönti.

Templomok és freskók titkai
Hajdú-Bihari Napló, 2022. június 7.
Hajdú Online, www.haon.hu

Zenei kalandozások Európában hét tételben - Sipos László vetítettképes előadása 2022. június 13-án (hétfőn) 17.00-kor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében.

Meghívó, plakát - Magyar Kodály Társaság

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2022) Június 13., hétfő 17 óra: Zenei kalandozások Európában, hét tételben – Sipos László előadása, megyei könyvtár, Nyíregyháza.

Programok
Kelet-Magyarország, 2022. június 11., www.szon.hu, stb.

Nyíregyházán is megtartották az Ünnepi Könyvhét ünnepi eseményeit.Bumberák Maja mesemondóval indult csütörtökön, aztán Hüse Lajos, Sipos László és Kováts Judit találkozott az olvasókkal. Pénteken a megnyitó vendége volt Ugron Zsolna, erdélyi író, szerkesztő, televíziós műsorvezető, riporter. Kürti László és Vecsei H. Miklós is szerepelt a programban. Hétfőn szakmai nap zárta a rendezvényt.

Ünnepi Könyvhét – Négy napon át várták a közönséget az ünnepi rendezvényeken
www.nyirgyhaza.hu, 2022. június 13.

Lengyel Nyár 2022 - Találkozások a lengyel kultúrával. A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat sok szeretettel hív meg minden érdeklődőt a Lengyel Kulturális Műhelynap alkalmából szervezett rendezvényére. Időpont: 2022. június 18. (szombat) 10-16 óra között. Helyszín: Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár. 10.00 – Megnyitó, benne: Tóth Kinga, Tóth Kazimierz… 10.15 – Egy falat Lengyelország, világörökségekkel fűszerezve. Előadó: dr. Sipos László. (11.15-ig)

Meghívó és plakát, Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat egész napos műhelynappal csatlakozott június 18-án, szombaton a Lengyel Nyár 2022. – Találkozások a lengyel kultúrával rendezvénysorozathoz, amelynek a Miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi könyvtár adott otthont. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ebből az alkalomból Andrzej R. Kalinovwski konzul urat is vendégül láthattuk. (…) A nap első előadásán vendégelőadónk, dr. Sipos László környezet- és műemlékvédő, ügyész Tíz falat Lengyelország, világörökséggel fűszerezve című érdekfeszítő előadásában bejártuk Lengyelország UNESCO által világörökséggé nyilvánított területeit Krakkótól Zamośćig, Bielsko-Białától Varsón keresztül a Białowieża-erdőig. A virtuális országjárás után az érdeklődők számára dedikálással egybekötött könyvvásárlásra is lehetősége volt, hogy hazavihessék a szerző Tíz falat Lengyelország valamit a Kontinentális kalandozások című könyveit. /Fényképek: Tóth Péter/

Lengyel Kulturális Műhelynap 2022. június 18. – Miskolc, www.polonia.hu

Dr. Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós Jézustól Szent Lászlóig – Középkori freskók a Felső-Tisza vidékéről című kiállítása megtekinthető a DAB Székház aulájában 2022. július 18-ig.

DAB Híradó 2022/18.

Bereg titkos kincsei - Sipos László vetítettképes előadása 2022. június 29-én (szerdán) 17.00-kor a Városmajori Közösségi Házban

Meghívó és plakát, Városmajori Közösségi Ház Nyíregyháza
www.programturizmus.hu

Dr. Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes műemlékfotós Jézustól Szent Lászlóig – Középkori freskók a Felső-Tisza vidékéről című kiállítása megtekinthető a DAB Székház aulájában 2022. július 18-ig.

DAB Híradó 2022/18.

Váci Mihály Kulturális Központ (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 9.) Júniusi programok. Tagintézmények programjai: Bereg titkos kincsei Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása Időpont: 2022. június 19. 17:00. Helyszín: Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor utca 5.)

Nyírségi Műsorfüzet 2022. június melléklete
Városmajori Művelődési Ház szórólapja
www.vmkk.hu

Váci Mihály Kulturális Központ programjai: Bereg titkos kincsei Sipos László Forster-érmes fotográfus vetítettképes előadása Időpont: 2022. június 19. 17:00. Helyszín: Városmajori Művelődési Ház (Nyíregyháza, Városmajor utca 5.)

Nyíregyházi Napló, 2022. június 24.

Az első borítón a tarpai református templom keresztrefeszítés-jelenet, a hátsón a nagyari református templom bevonulás Jeruzsálembe-freskója látható. Mindkét fotót Sipos László készítette. (…) Művészettörténet: Sipos László A nagyhét és a húsvét emblematikus jelenetei Szabolcs-Szatmár-Bereg középkori falképein 69-77. oldal. (…) Szerzőink: Dr. Sipos László PhD – művészettörténész, műemlékfotós, Nyíregyháza…

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2022. II. szám

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2022. szeptember havi programjai: Kulturális örökség napjai - Kulturális örökségünk nyomában a Felső-Tisza vidékén. Időpont: 2022. szeptember 19. 16.30. Előadó: Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Helyszín: Konferenciaterem.

Nyírségi Műsorfüzet, 2022. szeptember

Kulturális örökségünk nyomában a Felső-Tisza vidékén. Előadó: Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Időpont: 2022. szeptember 19. 16.30. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterem, 4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2. (…) További részletek a fent látható plakáton.

Kulturális örökségünk nyomában
www.nyiregyhaza.hu 2022. szeptember 7.

Idén a szeptember 17-18-ai hétvégén tartják hazánkban a műemlékvédelem 150. évfordulójára szervezendő programokat. Megyeszékhelyünkön is több műsorral várják a közönséget e jeles ünnep kapcsán, például 13-án 17 órakor a patinás Korona Hotel nyújt méltó helyszínt egy igazi turisztikai csemegéhez. A városban méltán ismert Forster-érmes fotográfus, utazó és műemlékvédő Sipos László egy-egy kedvenc épített műemlékére hívja majd fel a publikum figyelmét az ország 19 megyéjéből. Orémusz Maja rendezvényszervező, az előadás ötletgazdája pedig egy fesztivált, természeti látványosságot, tárlatot ajánl majd a nagyérdeműnek ugyancsak szubjektív módon egy megyéből. Az egyik 19, a másik egy híján húsz alcímű program a 80 nap alatt a Föld körül című sorozat részeként kívánja bizonyítani Magyarország kulturális gazdagságát. A rendezvényre a belépés ingyenes.

A Kulturális Örökség Napjai elé
www.nyiregyhaza.hu, 2022. szeptember 8.
www.nyirport.hu, 2022. szeptember 8.

Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: Szeptember 13. kedd 17 óra: Kulturális ajánló Magyarország 19 megyéjének kincseiből Sipos Lászlóval és Orémusz Majával, Nyíregyháza, Korona Hotel…

Programok
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 12., 13.

A magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter 1872-ben hozta létre a magyar műemlékek védelmét szolgáló intézményt, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát. A Kulturális Örökség Napjai az idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem és elődeink értékmentő munkássága előtt tiszteleg szeptember 17-18-án: országszerte tartanak előadásokat, sétákat műemlék épületeinkben, történeti kertjeinkben, Nyíregyházán egy igazi közkincs, a Korona Hotel biztosít helyszínt ahhoz az előadáshoz, mely hazánk természeti és épített értékeit gyűjti csokorba. A 80 nap alatt a Föld körül című sorozat kedvelői ezúttal Magyarországot járhatják be Sipos László Forster-érmes fotós műemlékvédő és Orémusz Maja rendezvényszervező kalauzolásával szeptember 13-án 17 órától. Az egyik 19, a másik egy híján 20 című előadás az ország tizenkilenc megyéjének egy-egy, az átlagemberek által csak ritkán látogatott épületét, valamint egy kulturális fesztiválját, természeti látványosságát tárja a közönség elé. (Fotó: Pusztai Sándor)

Tizenkilenc megyénk ritkán látott épületei
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 12.

Az egyik 19, a másik egy híján 20 címmel az ország 19 megyéjének kulturális kincseiből szemezgetett a Kulturális Örökség Napjainak alkalmából a Korona Hotelben kedd délután Orémusz Maja rendezvényszervező és Sipos László műemlékvédő, Forster emlékdíjas fotográfus. (Fotós: Pusztai Sándor)

Középpontban a kincseink
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2022.09.14.

Kulturális örökségünk nyomában a Felső-Tisza vidéken. Előadó: Sipos László műemlékvédő, Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Időpont: szeptember 19. 16.30-tól. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, konferenciaterem (Szabadság tér 2.)

Könyvtári programok
Nyíregyházi Napló, 2022. szeptember 16.

Az egyik 19, a másik egy híján 20 címmel az ország 19 megyéjének kulturális kincseiből szemezgetett a Kulturális Örökség Napjainak alkalmából Orémusz Maja és Sipos László a napokban a Korona Hotelben. (Fotó: Pusztai Sándor)

Kulturális kincsek a Koronában
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 17.

A Nemzeti Kulturális Örökség Napjainak tiszteletére szeptember 13-án tartottak Nyíregyházán, stílusosan az Alpár Ignác által 1895-ben épült Korona Hotelban egy ismeretterjesztő előadást, mely Magyarország épített és természeti kincseit vette lajstromba. A számtalan műemlék mellett, melyeket Sipos László, a Forster-érmes fotográfus, műemlékvédő, utazó mutatott be igen szubjektív, eddig sehol nem hallott módon, Orémusz Maja rendezvényszervező kalauzolta el a szépszámú közönséget hazánk kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő turisztikai látványosságainak világába.

Műsorajánló – Irány Hollywood!
www.nyiregyhaza.hu, 2022. szeptember 18.

… kattogtatja fényképezőgépét Sipos László. A Nemzeti Kulturális Örökség Napja alkalmából rövid időn belül már a második előadását fogja tartani a műemlékvédő fotográfus. Járja a világot, sok mindent lát és hall, de a képek sokat mutatnak. Örökségünk van bőven, most ebben az előadásában a határon belüli tájat szeretné bemutatni. Szóljanak a képek a Felső-Tisza-Vidékről. Az ingyenes előadás 2022. szeptember 19-n 16:30-kor a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciatermében lesz megtartva.

A Nemzeti Kulturális Örökség Napjainak margójára
www.nyirport.hu, 2022, szeptember 18.

A Kulturális Örökség Napjai sorozat keretében ma, szeptember 19-én 16:30-tól a megyei könyvtár konferenciatermében tart vetítettképes előadást Sipos László Forster-érmes fotográfus, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja. Kulturális örökségünk nyomában a Felső-Tisza vidéken című előadásában olyan templomokról és kúriákról mesél majd, melyekről méltatlanul kevés szó esik. A rendezvényhez kapcsolódóan a társalgóban könyvkiállítás nyílik.

Templomokról és kúriákról tart előadást
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 19.

Programok a héten: Szeptember 19., hétfő 16:30 Sipos László vetítettképes előadása, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Nyíregyháza…

Programok
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 19.

Sipos László Forster-érmes fotográfus tartott érdekes, vetített képes előadást a megyei könyvtárban hétfő délután. (Fotó: Sipeki Péter)

A Felső-Tisza mesés vidékén
Kelet-Magyarország, 2022. szeptember 20.

Vissza a menühöz