Róla (2020-2021)

Facebook – Magyarország Ügyészsége

Ibrányi Hírlap

Kelet-Magyarország

Magyar Nemzet Online

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu

Magyar Ügyészképző Központ (MÜK)

Nyírségi Gondolat

Szabolcs Online, www.szon.hu

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle

Új Könyvek (KELLÓ)

Wikipédia

www.kello.hu

www.nyiregyhaza.hu

www.nyirport.hu

stb.

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város (előtte 1989-től megyei város). Székhelye a Nyíregyházi járásnak is. Az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 000 lakossal. (…) Nyíregyházán születtek:1844. január 28-án Benczúr Gyula festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1878. október 21-én Krúdy Gyula író (…) 1960. június 14-én Sipos László Forster-érmes fotóművész…

Nyíregyháza
Wikipédia

A Nyíregyházi Települési Értéktárba a 2014. évtől felvett nemzeti értékek: 1. Bessenyei-szobor, 2. Bokortanyák, 3. Nyíregyházi Cantemus Kórus munkássága (…) 46. Sipos László műemlékvédő és műemlékfotós munkássága…

Nyíregyháza Értéktár
www.nyiregyhaza.hu / ertektar

Dr. Sipos László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészhelyettes roppant színes egyéniség. Az ügyészi munkája mellett oktat és kutat, környezet- és természetvédelemmel foglalkozik, nagy utazó, és nem utolsó sorban kiváló fotós, akinek eddig számos kötete jelent meg. Az Eltűnt idő nyomában című, Nyírbátori Múzeumban nyílt legutóbbi tárlatáról a Bátor TV közölt részletes összefoglalót: https://www.youtube.com/watch?v=G7VinLfEnvQ

Ügyészek civilben
Magyarország Ügyészsége, Facebook 2020. október 30.

A napokban jelent meg Sipos László legújabb könyve, Titkot rejtő templomok címmel. Mint a média hírt adott róla, már be is mutatták azt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Mi több, a bemutatóról készült videofilm az Internetre is fölkerült.

Titkot rejtő templomok nyomában
Nyírségi Gondolat, 2020/11-12. szám

A hazai szakrális építészet egyik legavatottabb ismerője új kötettel jelentkezett. A szerző szavaival élve „felfedezésre és kirándulásra csábító” új kötettel lépett ismét a nyilvánosság elé nemrég dr. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós. Rendhagyó, elsősorban beszélgetős kötetbemutatót tartottak a közelmúltban a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol ezúttal hiányzott a vetített képes prezentáció. Pedig az új mű rekordszámú, összesen száz műemlékfotóval illusztrált. Alkotója ezúttal a Felső-Tisza-vidékre csábít, ahogy a címe is mutatja, Titkot rejtő templomok gazdag földjére, egy értékes sorozat (talán) utolsó darabjaként. Jól ismert vidékre tehát, aminek szakrális kincseiről bőven lenne még mit tanulnunk, nem is sejtve, hogy szűkebb pátriánk „mezítlábas katedrálisai” milyen páratlan kincseket rejtenek. Ahogy a hátsó borító ajánlójából is olvasható, egy csaknem negyedszázadot átfogó műemlékvédő, művészet- és kultúrtörténészi tevékenység sajátos összefoglalását tarthatja kezében az olvasó.

Matyasovszki József: Templomok feltárt titkai - A középkor emlékei mosolygó szentekkel
Kelet-Magyarország, 2020. november 10.
Matyasovszki József: A középkor emlékei mosolygó szentekkel
Szabolcs Online, 2020. november 11.
https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-kozepkor-emlekei-mosolygo-szentekkel-4329124/

Az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények gyakran szerepelnek a híradásokban, s méltán okoznak közfelháborodást – a napokban adtunk hírt arról, hogy illegális kutyaviadal szervezőire csapott le a rendőrség. Állatvédelmi ügyekben az ügyészség közjogi szakága is sokszor intézkedik – ezekről kérdezte dr. Sipos László megyei főügyészhelyettest a Szon.hu.

Állatvédelmi ügyekben az ügyészség is sokszor intézkedik
Magyar Nemzet Online, 2020. december 3.

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle – Társadalomtudomány, irodalom, művészet - Szerzőink: (...) Sipos László fotóművész, művészettörténész, Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2020/4. szám

Folytatódnak a Helytörténeti esték – természetesen szintén online: február 22-én, hétfőn 14 órától dr. Sipos László docens, a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről címmel tart előadást, mely szintén ingyenesen elérhető és visszanézhető a megyei könyvtár YouTube-csatornáján.

Minden napra jut program
Kelet-Magyarország 2021. január 30.
Megyei könyvtár: minden napra jut program
www.szon.hu, 2021. január 31.
www.nyirport.hu, 2021. február 1.

Kedves Olvasóink! Helytörténeti esték sorozatunk februári előadása online lesz megtekinthető YouTube-csatornánkon 2021. február 22-én 14.00 órától. Cím: Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László ún. első törvénykönyvéről. Előadó: Dr. Sipos László PhD docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja.

Helytörténeti esték
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www.mzsk.hu
https://www.youtube.com/watch?v=trdLYrH5SLw

A szabolcsi zsinatról szól az online előadás - Folytatódik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti esték című sorozata, mely betekintést enged a szabolcs-szatmár-beregi kutatók munkájába. Dr. Sipos László docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről című előadása február 22-én, hétfőn 14 órától ingyenesen megtekinthető a megyei könyvtár YouTube-csatornáján.

Kultúrtipp
Kelet-Magyarország, 2021. február 16.

Dr. Sipos László, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja tartja február 22-én 14 órától a Helytörténeti esték-sorozat 27. előadását, ami a megyei könyvtár YouTube-csatornáján tekinthető meg. Az előadás témája: Szabolcs városában szent zsinat tartatott, avagy gondolatok Szent László úgynevezett első törvénykönyvéről... (KM-fotó: Dr. Sipos László)

Szabolcs városában szent zsinat tartatott
Kelet-Magyarország, 2021. február 18.

Szabolcs városában szent zsinat tartatott... Ezzel a címmel látott napvilágot Sipos László legújabb kötete, melyről a következőket mondta el a szerző... (...)

Nyírségi Gondolat, 2021/1-2. szám

Könyv jelent meg „a béke megóvása és a Szentlélek egysége érdekében” hozott törvényekről. „A mi teremtőnk és megváltónk, az úr Jézus Krisztus uralkodása alatt, az ő születésének 1092. évében május hó 20-án Szabolcs városában szent zsinat tartatott, a magyarok legkeresztényibb királya, László elnökletével, országa összes püspökeivel és apátjaival, valamint az összes előkelőkkel, az egész papság és a nép tanúskodása mellett.” I. (Szent) László királyunk első törvénykönyvének előszavában olvashatjuk e gondolatokat. Abban a dekrétumban, amely tartalmilag Szabolcs községben, a település református templomában született 1092-ben, a király uralkodásának 15. esztendejében. E különleges törvénygyűjtemény egyre gyakrabban válik elemzések, hivatkozások tárgyává. Többek szerint a zsinat olyan törvényeket is hozott, amilyenekre olykor a mának is nagy szüksége lenne, tűnjenek ennyi év távolából mégoly véresnek is. Ezért örömteli, hogy nemrég egy jogtudó ember, megyénk főügyészhelyettese és a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja, dr. Sipos László is elemezte, sőt könyvet írt róla, mely kötet a napokban jelent meg. A több mint 900 esztendeje született törvénykönyv nyilván történetisége miatt is érdekes, megmutatja, hogyan éltek akkor az emberek, és milyen társadalmi kérdéseket kellett szabályozni.

Hazát védő, erős kéz törvénykönyve
Kelet-Magyarország, 2021. február 25.
Szabolcs Online, www.szon.hu, 2021. február 28.

Újabb kötettel jelentkezik a műemlékvédő, jogász, fotós Sipos László. A könyv témája az 1092. évi szabolcsi zsinat, Szent László király uralkodása idején. Az itt elfogadott törvénykönyv a magyar jogalkotás fontos mérföldköve, így jogtörténeti jelentősége ma is fontos. A szerző bemutatja a zsinat helyszínét, Szabolcsot és az egykori monostor templomát, Szent László mint a zsinat elnökének személyiségét, az első törvénykönyv jellegzetességeit, valamint a szabályozást jogalkotási szempontból. Ezt követi a tételesjogi rendelkezések bemutatása, a papi házasság kérdésétől az egyházszervezet megerősítésén, az ünnepeken, a pogány szokások elleni lépéseken, a zsidók jogain, a tizeden, az egyházi vagyon védelmén, a házasságon és a nemi erkölcsön, valamint az eljárások jogi szabályain át a szankciókig. A szöveget fekete-fehér fotók kísérik, melyek főként a zsinat helyszínét mutatják be. A függelékben a törvénykönyv teljes szövege és bibliográfia kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest), 2021/7. szám
www.kello.hu

A Magyar Ügyészképző Központ Szakvizsga „A” részre felkészítő tanfolyamának tematikája (…) online tanfolyam 2021. március 9. (kedd) 13.00 – 14.00 A családjog I. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség) 14.05 – 14.50 A családjog II. Előadó: Dr. Sipos László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyészhelyettes (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség)

Magyar Ügyészképző Központ (MÜK)

Viszonylag ritka, ha valakiről egy megyei folyóiratban jelennek meg méltató sorok. Városunk pedagógusa Zsadányi Zsolt mindezt elmondhatja magáról. Tussal és ecsettel c. kiállítása előtt Sipos László Forster-érmes fotográfus mondott néhány gondolatot 2020. október 16-án, Nyíregyházán, amely a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle 2020. IV. számában jelent meg és a szerző szíves engedélyével közöljük.

Tussal és ecsettel – Zsadányi Zsolt kiállítása elé
Ibrányi Hírlap 2021. február

Titkot rejtő Ázsia - Tavasszal jelenik meg Sipos László legújabb, 115 fotót is tartalmazó könyve, mely Ázsiával foglalkozik... (...)

Nyírségi Gondolat, 2021/3-4. szám

A most bemutatandó kötet annak az évkönyv-sorozatnak a legújabb darabja, amely 2005-től folyamatosan dokumentálja a Társaság éves tevékenységét, rögzíti az elhangzott előadások szerkesztett változatait, beszámol a társasági rendezvényekről, eseményekről, ünnepekről, megemlékezésekről. (…) Sipos László Bessenyei szellemét idézi meg, hogy képzeletbeli utazása során hű kísérője legyen a magyar és világköltészet ősi és újabb tájain. Költőkkel a világ körül címmel elhangzott előadásának szerkesztett változatában a számára különleges jelentőséggel bíró irodalmi műfajok, költők, művek, zeneművek részletei elevenednek meg. A történelem és a művészetek területén és a művészetek területén is jártas világutazó tengernyi kincsből válogathat szűkebb hazájától a mesés Kelet világáig.

Nagy Éva: Bessenyei Almanach 2019. A Bessenyei Irodalmi és Művelődési Társaság Kiadványa
Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle, 2021/1. 26-31. oldal

Újabb kötettel jelentkezik a műemlékvédő, jogász, fotós Sipos László. A könyv témája az 1092. évi szabolcsi zsinat, Szent László király uralkodása idején. Az itt elfogadott törvénykönyv a magyar jogalkotás fontos mérföldköve, így jogtörténeti jelentősége ma is fontos. A szerző bemutatja a zsinat helyszínét, Szabolcsot és az egykori monostor templomát, Szent László mint a zsinat elnökének személyiségét, az első törvénykönyv jellegzetességeit, valamint a szabályozást jogalkotási szempontból. Ezt követi a tételesjogi rendelkezések bemutatása, a papi házasság kérdésétől az egyházszervezet megerősítésén, az ünnepeken, a pogány szokások elleni lépéseken, a zsidók jogain, a tizeden, az egyházi vagyon védelmén, a házasságon és a nemi erkölcsön, valamint az eljárások jogi szabályain át a szankciókig. A szöveget fekete-fehér fotók kísérik, melyek főként a zsinat helyszínét mutatják be. A függelékben a törvénykönyv teljes szövege és bibliográfia kapott helyet.

Új Könyvek (Budapest) UK 202107019
www.kello.hu

A király szabolcsi törvénykönyve - A Szemle most megjelent tavaszi száma Árpád-házi Szent László király megyei kötődéseit ajánlja az olvasó figyelmébe. Sipos László „Szent László szabolcsi törvénykönyve” című írásának újdonsága, hogy ezúttal gyakorló jogász veszi szemügyre az 1092. évi zsinat jogalkotását. Szintén a nagy királyt idézi egy új könyv, amelyet Németh Péter történész jegyez: „Szent László ábrázolások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében”.

Friss Szemle: A király szabolcsi törvénykönyve
Kelet-Magyarország, 2021. április 24.
www.szon.hu, 2021. április 24.

A Kállai kettős titkai között kalauzolja az olvasót a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent tavaszi számában Ratkó Lujza néprajzkutató. (…) A „Szent László szabolcsi törvénykönyve” című írás újdonsága, hogy gyakorló jogász, Sipos László főügyész-helyettes veszi szemügyre a Szabolcs városában tartott 1092. évi zsinat jogalkotását. Két költő kilenc versét közli a Szemle, abból az alkalomból, hogy Vári Fábián László Kossuth-díjban, Nagy Zsuka Bella István-díjban részesült.

Megjelent a Szemle tavaszi száma
www.nyiregyhaza.hu, 2021. április 25.

Sipos László PhD az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagja Titkot rejtő templomok Szabolcsban, Szatmárban és Beregben című vetítettképes előadása. Időpont: 2021. június 22. (kedd) 16.00. Helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Konferenciaterem; 4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

Meghívó, plakát 2021. június 22-re
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, www-mzsk.hu

Vissza a menühöz