Róla (2010-2012)

 

Armenia

Bookhouse.hu

Borsod Online

Index-Kelet

Keletimedia.hu

Könyvhét

Kubon & Sagner

Kultura.hu

Múlt-Kor

Museum.hu

Műsorkalauz

Nyiregyháza.eu

Nyírségi Gondolat

Szabolcs Online

Új Könyvek

Who is who (Hübners)

 

Sipos László, Dr., PhD - F.: jogász, megyei főügyész h., címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész C.: SZSZB Megyei Főügyészség HC.: 4400 Nyíregyháza, Bocskai u. 4. SzH.: Nyíregyháza, 1960. jún. 14. Sz.: Dr. Sipos Sándor, Vincze Anna IV.: 1966-74 ált. isk., Nyíregyháza, 1974-78 Krúdy Gy. Gimn., 1978-83 JATE ÁJK, 1985 jogi szakv., 1999-2000 eu. jogi tanulm., 2004 ECDL vizsga, 2007-08 DE Interdiszciplináris Társadalom és Bölcsésztud-i Dr-i Isk., PhD SzE.: 1983-86 Nyíregyházi V-i Ügyészség, fogalmazó, 1985- ügyész, SZSZB Megyei Főügyészség, 1992- főügyész h., szakter.: civil szféra, környezet- és műemlékvédelem, gyermekvédelem, gyermekbűnözés kutatása, 1994- DE Eü-i Kar, óraadó, 2003- docens, 2003- Igazságügyi Minisztérium, Jogi szakvizsga cenzor, 2007- DE Interdiszciplináris Társadalom és Bölcsésztud-i Dr-i Isk., óraadó, 2007- Magyar Ügyészképző Kp., előadó tréner kötelmi jogból P.: 100 szakmai publ., 10 önálló kötet, Non-profit szervezetek joga (2001), Fejezetek a gyámság és a gyámügy jogtörténetéből (2004), A társadalmi szervezetek joga (2006), Az alapítványok joga (2008), Zöld Könyv - Környezetvédelmi tanulmányok 1998-2011 (2011) KI.: Legfőbb Ügyészi Dicséret (1989), Kozma Sándor Díj (2001), Címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész (2004), Magyar Műemlékvédelemért, Forster Gyula Emlékérem (2008), Dr. Kövér András Díj (2009) TA.: MTA Állam és Jogtud-i Biz., DAB, ICOMOS, DE Kari Tud. Tanácsadó Biz. HO.: utazás, fotózás, 4 fotóműv. albuma jelent meg E-Mail: Sipos.Laszlo@mku.hu Website: http://www.siposlaszlo.hu/

Hübners Who is Who Magyarországon

Forgalomba hozott könyvek 2010. december - 2011. január – Építészet, urbanisztika... Sipos László: Ősi örmény templomok. Örökségünk Könyvkiadó 64 p. Fűzve 2900 Ft. (...)

Könyvhét – Könyv, kultúra, irodalom, 2011/3-4.szám

Környezetvédelmi ankétot tartottak Nyíregyházán (…) A tanácskozást megnyitva Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes az ügyészség környezetvédelmi tevékenységéről, annak eszközeiről beszélt… Az ankét második részében az alapítványok és egyesületek képviselői tettek fel kérdéseket, illetőleg érdeklődtek jogszabályok alkalmazhatósága és egyes speciális környezetvédelmi problémák felől...

Index-Kelet, www.indexkelet.hu, Szabolcs Online, www.szon.hu

Zöld Könyv - A III. Környezetvédelmi Ankéthoz kapcsolódóan, az Örökségünk Könyvkiadó kiadásában megjelent Dr. Sipos László Környezetvédelmi tanulmányok kötete, Zöld Könyv címmel. A tanulmánykötet a környezetvédelmi ügyészi munka módszereiről, eredményeiről dokumentált közel másfél évtizedes publikációs tevékenységnek összefoglalója.

Index-Kelet, www.indexkelet.hu

… a megoldandó globális problémák között a környezetvédelem toplistás helyen szerepel. Az ügy természettudományos és kulturális vonatkozásai mellett azonban fontos részét képezi a hozzá kapcsolódó jogi háttér. Ennek hazai vonatkozásaival foglalkozik kötetében Sipos László. Műve első felében kaptak helyet környezetvédelmi-jogi tanulmányai. A tizenegy (korábban már szakfolyóiratokban publikált) írások egyrészt általánosságban bemutatják a környezetvédelmi ügyészi munkát és annak intézményeit, kitérnek a környezetvédelem egyes részterületeire (talaj- és állatvédelem, civil szféra), valamint szó esik a nyíregyházi környezetvédelmi ankétról és az utóbbi évek ügyészségi törvényességi tapasztalatairól. A könyv további részében tizenhat, 1998 és 2010 között készült, környezet- és természetvédelemmel foglalkozó interjú olvasható. A kiadvány végén bibliográfiát és egy angol nyelvű összefoglalót találunk.

Zöld könyv (könyvajánló)
Új könyvek, 2011/7, 30. p.
Könyvtárellátó, Budapest

Kínálatcsökkentés Nyíregyháza városban és környékén címmel rendezett szakmai konferenciát a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) a megyeszékhelyen. (…). A drogbűnözés csak egy-egy kirívó eset kapcsán kerül az érdeklődés középpontjába, ugyanakkor ez egy nagyon súlyos társadalmi probléma – hívta fel a figyelmet Dr. Sipos László az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság tagja, megyei főügyész-helyettes, aki előadásában a kriminológia szemszögéből közelítette meg a bűnözés és a drog kérdéskörét. Óriási a látencia a drogbűnözés kapcsán – derül ki a kutatásokból, amely tipikusan a fiatalok, a fiatal felnőttek bűncselekménye, hiszen 85 %-ban harminc éven aluliak követik el a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményét. Pedagógiai, neveléstudományi és társadalmi eszközökkel lehetne igazán eredményt elérni – hangsúlyozta Dr. Sipos László.

Nyíregyháza, www. nyiregyhaza.eu,
Borsod Online, www.boon.hu, www.retrofm.hu

TIBET - Égiek és földiek, hegyek és kolostorok… ezzel a címmel jelenik meg Sipos László harmadik fotós albuma, az Örökségünk Könyvkiadó gondozásában. (A két korábbiról: a „Sába földjén” és az „Ősi örmény templomok” című fekete-fehér albumokról a Nyírségi Gondolat is hírt adott.) A művészetek és az egyetemes értékek iránt elkötelezett fotós ezúttal a Világ tetejére, a titokzatos Tibetbe, az ősi buddhista kolostorok misztikus világába vezet el bennünket. Teszi ezt most színes fotók segítségével, melyek képesek visszaadni Tibet arany-vörös-mélykék-sötétzöld szakrális színvilágát. De mer párába burkolózott, sejtelmes képeket is közölni, ezzel mintegy kiemelve a folyóvölgyek és emberi sorsok örök lényegét, no és a kolostorok időtlenségét. Ez a százoldalas művészi könyv lesz Sipos László első színes fotóalbuma, melyet újabb kiállításai követnek, először Nyíregyházán, majd pedig Vaján, a várkastélyban.

Kulimár János főszerkesztő
Nyírségi Gondolat, 2011/3,

Egy varázslatos képzeletbeli utazásra hívja Sipos László az olvasót új, a napokban megjelent könyvével, a világ tetejére, a titokzatos Tibetbe, az ősi buddhista kolostorok misztikus világába. A TIBET című albumban fölvillannak a tibeti táj zöldellő völgyei, szent tavai, kopár hegyvonulatai és hófödte csúcsai, hömpölygő folyamai és lomha gleccserei, dombra nőtt és szirtre emelt várai, pompás palotái. Bekukkanthatunk a fallal övezett buddhista kolostor-együttesekbe, azok rejtélyes, idő koptatta utcáiba, mélyszínű kolostoraiba. Megcsodálhatjuk misztikus ragyogású szent szobrait, belefeledkezünk Buddha tekintetébe, a vörös leples szerzetesekre, amint tanulnak, sajátos színpadi rituáléval vitatkoznak, avagy kicsiny batyujukkal éppen továbbköltöznek. Rácsodálkozhatunk a mélyhitű zarándokokra, a szemérmes asszonyokra, a barázdált arcú férfiakra, mókázó gyerekekre. Szél, nap és hideg rajzolta kemény és mégis kedves arcok. Arcok, melyeken fölsejlik valami az Ember és a Sors egyetemes viszonyából, az esendők méltóságából és nagyszerűségéből. A könyv angol nyelven is megjelent.

Bodnár István főszerkesztő
Műsorkalauz 2011/4, 19. p.

E kötet tanúsítja, hogy Tibet arcának ráncairól, mosolyáról és gondjairól úgy lehet képekben beszélni, ahogy az Sipos László elmélyült tehetségéből telik.

Makk Károly filmrendező
Tibet, Örökségünk Könyvkiadó

This volume confirms that it is possible to talk in pictures about the wrinkles, smile and troubles ont he face of Tibet int he way as László Sipos has done: with his engrossed talent

Károly Makk film director
Tibet, Örökségünk Könyvkiadó

"Sipos Lászlót korábban már megismerhettük a természet és az ember alkotta szépségek avatott megörökítőjeként: korábban megjelent kiadványaiban (…) Örményországban és Jemenben készült fotóit csodálhattuk meg. Most megjelenő albuma Földünk egyik legérdekesebb és egyben legmisztikusabb tájára, Tibetbe invitálja képzeletbeli utazásra az érdeklődő olvasókat - a kötetet lapozgatva nemcsak a jellegzetes, hegyek szabdalta, fenségesen szikár tibeti tájat ismerhetjük meg, de bepillanthatunk a buddhista kolostorok kapuján is, ízelítőt kapva egzotikus, titokzatos belső világukból. A szerző elsősorban a nagyalakú, színes, művészi színvonalú fotók kifejező erejét használja - a képeket mindössze egy-egy soros kommentárok kísérik. A könyv végén találjuk a fogalmak, tibeti szavak magyarázatát, a bibliográfiát, az alkotó rövid bemutatását és a tartalomjegyzéket. Nézegetésre, a tibeti kultúrával, tájjal való ismerkedésre ajánlható, szép kiadvány.

TIBET - Égiek és földiek, hegyek és kolostorok (könyvajánló)
Új Könyvek, 2011/9.
Könyvtárellátó, Budapest

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága, Vaja Város Önkormányzata, a Vay Ádám Múzeum és Baráti Köre tisztelettel meghívja Önt, barátait és ismerőseit II. Rákóczi Ferenc születésének 335. évfordulójára rendezendő ünnepségre Vajára, a Vay Ádám Múzeumba. Időpont: 2011. március 25 (péntek). Program: …15.45 Sipos László, nyíregyházi fotóművész „Égiek és földiek” c. tibeti fotókiállítását megnyitja Madarassy György festőművész.

Meghívó, Vay Ádám Múzeum
www.keletimedia.hu, www.vajavar.lapunk.hu

Irodalmi konferenciákkal, emlékműavatással, valamint számos előadással, vetélkedővel és kiállítással emlékeznek II. Rákóczi Ferenc fejedelemre és a nevével fémjelzett szabadságharc bukásának 300. évfordulójára Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megyében. A programsorozat legközelebbi eseményét Vaján tartják meg, ahol hagyományos ünnepség keretében emlékeznek a fejedelem március 27-iki születésnapjára - mondta Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum igazgatója a témában tartott sajtótájékoztatón Nyíregyházán. Az események pénteken a Bocskai István Lövészdandár térzenéjével kezdődnek a szabolcsi városban, majd a Rákóczi-mellszobornál tartanak ünnepséget, a koszorúzást követően pedig a múzeumban tekinthetik meg Sipos László fotográfus kiállítását az érdeklődők.

300 éve fejeződött be a Rákóczi-szabadságharc, Múlt-kor történelmi portál,
www.kelethir.hu, www.kultura.hu, www.otvenentul.hu, stb.

Vay Ádám Múzeum (Vaja) 2011.03.25-2011. 04. 20. Égiek és földiek – Sipos László nyíregyházi fotóművész kiállítása

www.museum.hu – a magyar múzeumok honlapja

Kisvárda Város Polgármestere (…) tisztelettel meghívja Önt a Kisvárdai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (VÁRDAKEF) alakuló ülésére. Időpontja: 2011. április 6. (szerda) 15 óra. Helyszín: Kisvárda Polgármesteri Hivatal. Napirend: Kisvárda Város drogstratégiája, a kábítószer probléma visszaszorítására. Megnyitó: Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere. Előadás: Bűnözés és a drog kriminológiája. Dr. Sipos László, egyetemi docens, MTA Állam- és Jogtudományi Bizottság…

Meghívó (VárdaKEF)

Sipos László: Ősi örmény templomok – Az Armenia hasábjain több ízben is bemutatkozott jogász-fotográfus 2010-ben 30 képet tartalmazó albumot jelentetett meg örmény vonatkozású munkáiból az Örökségünk Kiadó gondozásában. (…) A fotókon Ecsmiadzin, Geghard, Noravank, Gosavank és Zvartnoc templomai elevenednek meg, fekete-fehér interpretációban. A szerző eredetileg színes fotóinak színvilágát változtatta meg, hogy ezáltal adekvátabban közvetíthesse az ősi örmény templomok szakrális légkörét, szigorú formáiban tükröződő építészeti lényegüket. A harminc kép (…) egyfajta letisztult hódolat az ősi örmény építészet előtt.

D. K. P. könyvismertetője
Armenia, 2011/3. 26. p.

…Uralte armenische Kirchen. Autor: Sipos, László. Verlag: Örökségünk Kiadó. Land: Ungarn. Seiten: Br., 64 S., Bildband mit S/W-Fotos, Text in Ung., Eng., Deutsch. Gewicht: 400 g. Preis: 18,00 Euro. Bestellnummer: 8130264.

Kubon & Sagner
www.kubon-sagner.de

Égiek és földiek címmel nyílt fotókiállítás a Centrál hotelben. A képeket Sipos László Tibeti utazása során készítette. A tárlaton nem Tibet nevezetességei, nem a turistalátványosságok láthatók, hanem olyan fotók, melyek időtlenségükkel túlmutatnak önmagukon. A világ tetejére, az ősi buddhista kolostorok misztikus világába vezet el bennünket az Égiek és földiek című fotókiállítás. A képeket Sipos László készítette, aki jó két évtizede foglalkozik fotózással, filmezéssel. Öt földrész több mint nyolcvan országában tizenhatezer fotót készített. Különösen a környezet-és műemlékvédelem, a táj és a műalkotások viszonya foglalkoztatja. Egy évvel ezelőtt Tibetben járt, az ott készített fotókból nyílt kiállításán Tibet arany-vörös-mélykék-sötétzöld szakrális színvilága mellett párába burkolózó, sejtelmes tájképeket is bemutat, kiemelve a folyóvölgyek és a tibeti emberek örök lényét és a kolostorok időtlenségét. A fotós egyébként is az örökérvényűt keresi és közvetíti. A tibeti képeket Sipos László albumba is gyűjtötte. Ez már a harmadik fotógyűjtemény a Jemenben készített munkák és az örmény templomok után. Az Égiek és földiek című kiállítás egy hónapig látható a Centrál hotelben.

Szabó Edina: Égiek és földiek
www.nyiregyhazinaplo.hu
www.nytv.composeit.hu

Égiek és földiek címmel nyílt fotókiállítás a Centrál Hotelben. A képeket Sipos László tibeti utazása során készítette. A tárlaton nem Tibet nevezetességei, nem a turistalátványosságok láthatók, hanem olyan fotók, melyek időtlenségükkel túlmutatnak önmagukon

Égiek és földiek
Nyíregyházi Napló, 2011/10. 6. p.

A napokban jelent meg Sipos László legújabb fotóalbuma. A művészetek és az egyetemes értékek iránt régóta elkötelezett Forster-érmes fotós ezúttal a távoli Tibetbe vezet el bennünket. (…) Merthogy – mint egyik méltatója, Székhelyi Edith festőművész írja – Sipos László az örökérvényűt keresi, találja, s közvetíti.

Kulimár János: Könyvek, kiállítások, titkok nyomában Sipos Lászlóval
Nyírségi Gondolat, 2011/6. 24. p.

Kettős kiállítás a Szatmári Múzeumban – Kellemes, jó hangulatú és persze színvonalas program részesei lehettek azok a vendégek, akik eljöttek a Szatmári Múzeumba 2011. augusztus 8-án Medveczky Nóra festőművész és Sipos László fotós kiállítására. A kiállító művészek közös találkozási pontja, hogy mindketten civil foglalkozásuk mellett művelik, mintegy „hobbyként” a művészi tevékenységet. (…) Sipos László jogász. Jó két évtizede foglalkozik fotózással, filmezéssel. Öt földrész több mint nyolcvan országában tizenhatezer . nem digitális – fotót készített, több mint kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja. Ezért a tevékenységéért 2008-ban emlékéremmel jutalmazták. A Szatmári Múzeumban „Égiek és földiek” címmel Tibetről készült fotó és fotografika kiállítását Dr. Cservenyák László múzeumigazgató-etnográfus nyitotta meg és ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Mécsvilág 2011/3, 3. p.

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, docens júniusban Révkomáromban (Komarno, Szlovákia) és Hollókőn vett részt kulturális örökség- és műemlékvédelmi konferenciákon. Egy delegáció tagjaként tett látogatást Lembergben (Lviv, Ukrajna), az erről szóló beszámolót az Armenia 2011/4. száma közli

Hírlevél 2011. szeptember

Sipos László a közelmúltban „a műemlékvédelem ügyét előmozdító, kiemelkedő publikációs tevékenységért” vehette át a Forster Gyula-emlékérmet. Ennek a több mint egy évtizedes műemlékvédelmi és művészettörténeti publikációs tevékenységnek az összefoglalása a napokban megjelent „Titkot rejtő műemlékek” című könyv…

Műsorkalauz 2011/10, 30. p.

A kötet szerzője, Sipos László talán túlzás nélkül állítható igazi reneszánsz ember. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főügyész-helyettese jogászi karrierje és tudományos munkája mellett az épített és a természeti környezet védelmének elkötelezett támogatója, propagátora is egyben, és nem mellesleg szenvedélyes utazó, képzett fotós. Legújabb gyűjteményes kötetéből műemlékvédelmis, művészettörténész oldalát ismerheti meg az érdeklődő olvasó. A kötet első részében tizenhárom (korábban folyóiratokban publikált) írása olvasható, amelyek a civil szférának műemlékvédelemben betöltött szerepével foglalkoznak, szűkebb pátriájában folyó helyreállítási munkálatokról számolnak be, valamint középkori falképek ikonográfiai elemzésére vállalkoznak többek közt a lónyai és a nyíribronyi református templom freskói kapcsán. A kötet második részében a szerző recenziói és tudósításai, valamint nyolc, az utóbbi egy évtizedben készült interjú olvasható. A szerző bibliográfiájával, angol nyelvű összefoglalóval, helységnévmutatóval záruló kötetet a szerző saját, fekete_fehér fotói illusztrálják. A kötet jó szívvel ajánlható a műemlékvédelem ügye és a középkori eredetű szakrális emlékek magyarországi története iránt érdeklődő olvasóknak.

Titkot rejtő műemlékek (könyvajánló)
Új Könyvek, 2011/11. 65-66. p.
www.bookhouse.hu

Titkot rejtő műemlékek címmel jelent meg 2011-ben Sipos Lászlónak a közel másfél évtizedes műemlékvédelemmel kapcsolatos publikációiból merítő válogatáskötete, amely tizenhárom tanulmányt, nyolc recenziót illetve tudósítást és nyolc interjút ölel fel. A könyv profi munka... A szerző a műemlékvédelem ügyének fontosságát immár hosszú ideje szívén viseli és minden rendelkezésre álló eszközzel tudatosítja. Ezt erősíti meg Dr. Kovács Erzsébet építész, az ICOMOS alelnöke is, amikor a következőket írja a kötet előszavában: Dr. Sipos László konferenciák gyakori meghívott előadója, szenvedélyes utazó és fotós, olyan ember, aki nem rest, hogy élményeit kiállítások és gyönyörű könyvek segítségével megossza másokkal. (…) Megismerésre váró és méltó csodák mindenütt vannak – ma is – a világon, de vannak itt szűkebb hazánkban is. Ezeknek jár nyomában ez a gyűjtemény. Egy olyan vidékén a hazának, ahol nincsenek felhőkbe rejtőző bércek, de titkokról zenélnek a falak… E titkok elevenednek meg az előttem fekvő könyv lapjain…

Kulimár János: Titkokat rejtő műemlékek nyomában Sipos Lászlóval
Nyírségi Gondolat, 2011/10. 18. p.

Nekem azért kedvesek Sipos László munkái, mert titkos barna folyam árja zúg bennük, melynek dallamához ősidők óta keresi a képeket, a szavakat. Érzi és velünk is láttatni akarja, hogy faggatni kell hát szent múltunkat. Ennek alárendelve minden percét… Azt hiszem Sipos László nem szorul a tanácsomra, de én mégis arra bíztatom, kutasson tovább a múltban, mint a csillagász, aki a roppant üstökös jövetelét képes moccanatlanul ülve várni apró székén. (…) Sipos László képes erre, mert azonosul a „nagylászlói” igazsággal: állandó feladat az irodalmi (és más) örökségek számontartása. Ismerve és látva elkötelezettségét az örökség értékeinek megőrzéséért…, nyugodtan állíthatom, Sipos Lászlóról még sokat fogunk hallani és olvasni, mint nagy és ősi titkok tudójáról…

Kulimár János író, költő, főszerkesztő
Belső parancsra - a Kulturális Nemzeti Szalon antológiája 2011, 105. p.

…Titkot rejtő műemlékek. Autor: Sipos, László. Jahr: 2011. Seiten: Br., 188 S., ill. Verlag: Örökségünk Kiadó. Preis: 15,00 Euro. Bestellnummer: u8812.

Kubon & Sagner
www.kubon-sagner.de

…ezzel egyidőben jelent meg Sipos László 4. fotóalbuma „Tibet – The supernal and the earthly, mountains and monasteries” címmel (ISBN 978-963-9694-32-3, 100 pp.), melyet Európában – többek közt – a Kubon & Sagner forgalmaz. Dr. Sipos László docensnek két műemlékvédelmi tanulmánya jelent meg Márokpapi református templomáról az Értékmentő 2011/2. számában, a lembergi örmény katedrálisról pedig az Armenia 2011/5. számában.

Hírlevél 2011. október és november

Az iskolai alapítványok jelentős szerepet játszanak az általános és középiskolák életében: hozzájárulnak a tárgyi eszközkészlet bővítéséhez, a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásához és az iskolák pedagógiai programjának kiszélesítéséhez. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyész-helyettes, a Debreceni Egyetem docense könyvében az iskolai alapítványokról nyújt átfogó képet, a civil szervezetek társadalmi szerepétől egészen (…) vizsgálati eredményeinek részletes elemzéséig. Az angol és német nyelvű összefoglalóval, táblázatokkal és irodalomjegyzékkel, valamint a szerző témához kapcsolódó publikációinak bibliográfiájával záródó kötet oktatási intézményvezetők és az iskolai alapítványok működtetői, továbbá az alapítványokkal foglalkozó jogászok figyelmébe ajánlható.

Új Könyvek, 2011/20. 5. p.
bookhouse.hu

Kedves Olvasó! Egy hiánypótló művet vehet kezébe, Dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes jóvoltából. (…) Az alapítványok létrehozása, jogszerű működtetése jelentős feladatot ró az alapítókra. A könyv olvasója megismerheti az alapítványok létrejöttének folyamatát a tervektől a megvalósuláson át a működtetésig, az ezekkel járó feladatokat és buktatókat. Ez a könyv segítséget nyújt mindazoknak, akik már működtetnek, vagy szeretnének nemes célok érdekében létrehozni iskolai alapítványt.

Láng Erzsébet MPKKI igazgató
www.mpkki.hu

Értékmentő emlékezet - A könyv Sipos László 1999-től 2011-ig írt műemlékvédelmi és művészettörténeti tanulmányait gyűjti egybe. Ismert jogász, képzett művészettörténész írásait olvashatjuk újra e kötetben. A szövegek ugyanúgy kettős (többszörös) szerepet töltenek be, mint a szerző, aki egyszerre köztiszteletben álló helyettes főügyész és (ahogy szerényen meghatározza önmagát) műemlékvédő. Szaktudományos eszköztárát kompromisszumok nélkül, következetesen használó tudós, ugyanakkor közéleti ember, aki történelmi emlékeinket nem holt múzeumi tárgyként, hanem közöttünk élő, mindennapjaink részét képező értékeknek tekinti. Hogy mennyire összefonódik a kulturális emlékezet ápolása és a napi kultúraszervező, értékmentő tevékenység, arra elegendő egyetlen példa, a kisszekeresi református templom helyreállítását ismertető tanulmánya, amelynek nemzetközi visszhangja (UNI Cultural Heritage) nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ezen régiójának műemlékei nagyobb figyelemben, alkalmanként célzott támogatásokban részesüljenek. A kötet első része tanulmányokat közöl. (…) Olvasóként csak azt kívánhatjuk, hogy ez a sor, ez az eredményekből szőtt portré újabb kötetekben folytatódjék.

Gerliczki András
A Vörös Postakocsi, 2011/4.
www.avorospostakocsi.hu

Kiállítás - DOTE Elméleti Galéria (Nagyerdei körút 98.): Sipos László Forster-érmes fotográfus Fotografikák Sába földjéről című kiállítása. – Megnyitó: február 5-én 11 órától. Megnyitja: Duffek Mihály dékán. Közreműködik: Dánielfy Zsolt színművész, Haja Zsolt operaénekes, Böszörményi Judit zongoraművész.

Hajdú-Bihari Napló 2012. február 4.
Debreceni Est, est.hu, Debreceni Korzó

Megjelent az Angkor-album… Interjú Sipos Lászlóval. Most jelent meg Sipos László, a művészetek és az egyetemes értékek iránt elkötelezett Forster-érmes fotós legújabb, immáron ötödik fotóalbuma. Sipos László ezúttal Kambodzsába, Angkorba, az ősi és titokzatos Khmer Birodalom fővárosába vezeti el a Kedves Olvasót. Teszi ezt most először művészi szépia-színű fotók segítségével, melyek talán képesek megsejtetni, vagy akár vissza is adni Angkor semmihez sem hasonlítható varázslatos világát, különleges légkörét…

Kulimár János író, költő, főszerkesztő
Nyírségi Gondolat, 2012/4.

A kambodzsai romváros, Angkor is megihlette a húsz éve fotózással, filmezéssel foglalkozó Sipos Lászlót. A Forster-emlékérmes, öt földrész nyolcvan országában járt műemlékfotós tematikus sorozatának eddigi albumai (Sába földjén, Ősi örmény templomok, Tibet, Tibet angolul) is meggyőzhették az olvasót, hogy a fotók fekete-fehér eszköztára sokszor színesebb lehet, mint a kolorban dolgozó fotográfusoké. Mert az egykori Khmer Királyság fővárosa dicsősége elmúltával is sugározza építői hitét, magas fokú művészi érzékét és ezt a 8-13. évszázados kulturális árnyékot leginkább ez a technika juttatja érvényre. A műemlékvédelemben is tevékeny szerző nagy alakú, egész oldalas felvételein érzékenyen tolmácsolja az óriás fák gyökereivel behálózott ősi falvak és szobrok költészetét. A hajdani délkelet-ázsiai birodalomról és uralkodói révén a templom- és palotaegyüttes tagjairól írt rövid bevezető, valamint a zárórész szómagyarázata, irodalomjegyzéke és arcképes szerzői életrajza keretezi a társai mellé besorolható kötetet.

Új könyvek 2012/10.

Meghívó – Anya-gyermekvédelem az egészségügy és a szociális ellátás határán, avagy „Közös a felelősség” konferencia. 2012. április 21. (szombat) Nyíregyháza, Sóstói út 2-4. 11:30 A gyermekbűnözés és kutatásának problémái – Dr. Sipos László docens, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

Meghívó
www.de-efk.hu

Pozvánka - Srdečne Vás pozỳvame na deň EGTC Medzibodrožia ktorỳ sa uskutoční dňa 12. 5. 2012 v areáli kaštiel’a Vécsey v Strede nad Bodrogom. Program: 13.00 Slávnostné otvorenie – „Tváre a osudy” - vỳstava fotografií László Sipos z Mad’arska.
Meghívó – Szeretettel meghívjuk Önöket a Bodrogközi EGTC napokra, amelyre 2012. 5. 12-én kerül sor Bodrogszerdahelyen, a Vécsey kastélyudvarban. Program: 13.00 Ünnepélyes megnyitó – „Arcok és sorsok” – Sipos László Forster-érmes fotókiállítása.

Pozvánka – Meghívó
Streda nad Bodrogom - Bodrogszerdahely

Vissza a menühöz