Róla (2012-2014)

 

A gyermek és a bűn (Debreceni Egyetemi Kiadó)

Hírlevél (DE-EK)

Index-Kelet (www.indexkelet.hu)

Kelet-Magyarország

Kubon & Sagner (www.kubon-sagner.de)

KulturSzalon (www.kulturszalon.hu)

Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyházi Napló

Nyírségi Gondolat

Őszi Könyvtári Napok (programfüzet)

Pro Futuro - A jövő nemzedék joga

Régió (Szlovákia)

Szabolcs Online (www.szon.hu)

Új Könyvek (Könyvtárellátó, Budapest)

www.ujsag.eu

 

SIPOS LÁSZLÓ Arcok és sorsok – 2012. május 12-én bodrogközi EGTC (European Grouping for Territorial Cooperation Ltd.) napot tartottak Bodrogszerdahelyen, a Vécsey kastélyudvarban. (…) A jelenlévő közönség megtekinthette „Arcok és sorsok” címmel – Sipos László Forster-érmes művész fotókiállítását. (…) Sipos László gazdag ember, mert a kíváncsiság, az utazás vágya gyermekkorától kísérője életének. Jó két évtizede foglalkozik fotózással, filmezéssel. (…) Szlovákiában ma nyílt meg az első kiállítása, Bodrogszerdahelyen. Erre a kiállításra jemeni, kambodzsai és tibeti fotografikáiból azokat válogatta ki, melyeken – hite szerint – fölsejlik valami az Ember és a Sors egyetemes viszonyából, az esendők méltóságából és nagyszerűségéből.

Régió 2012/3.
(Szlovákia)

Zöld könyv.../ Green Book. Studies in the Field of Environment Protection. Untertitel: Das Grüne Buch. Naturwissenschaftliche Studien 1998-2011. Autor: Sipos, László. Jahr: 2011. Verlag: Örökségünk. Land: Ungarn. Seiten: Br., 167 S. ISBN: 9789639694293. Gewicht: 300 g. Preis: 15,00 Euro. Bestellnummer: 8131463.

Kubon & Sagner
www.kubon-sagner.de

Folyóiratunkban rendszeresen jelenik meg az elmúlt időszak új hazai szakkönyveiről készült, annotált bibliográfia. Az annotáció a könyv felhasználhatóságáról írott, tényszerű leírás, amely a bibliográfiai adatok mellett meghatározza a műfajt, illetve röviden körvonalazza a feldolgozott témát… ■ Zöld könyv: környezetvédelmi tanulmányok, 1998-2011. Sipos László. Örökségünk Kiadó 2011. Tanulmánykötet. Terjedelem: 167. Bibliográfia: 149-152. és a lábjegyzetekben. ISBN 978 963 969 429 3. ● A szerző gyakorló jogász, ügyész; kötetének első részében az 1998 és 2011 között publikált tanulmányai, második részében pedig a szerzővel készített interjúk kaptak helyet. Tanulmányaiban foglalkozik az uniós jogharmonizáció kérdésével, az ügyészség és a környezetvédelem kapcsolatával, a környezetvédelmi ügyészi tevékenységgel, a talajvédelmi bírsággal, az állatvédelem témakörével stb. A második részben elhelyezett tizenhat interjút egy bibliográfiai egység követi, az 1998-2011 között, a szerzőnek a környezetvédelem körében megjelent publikációi, valamint a vele készített interjúk adataival. A kötetet angol nyelvű összegzés zárja. (Gy. A.)

Pro Futuro – A jövő nemzedékek joga 2013/1, 127-128. p.
Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tudományos folyóirata

A 83. Ünnepi Könyvhét záró programjaként 2012. június 11. napján 16:00 órakor került sor dr. Sipos László Angkor című fotóalbumának bemutatójára a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A könyvet Székhelyi Edith festőművész mutatta be, majd beszélgetést folytatott a szerzővel. A könyvbemutatóval egyidejűleg nyílt meg Sipos László kamarakiállítása az angkori fotografikákból. (Közülük hét már látható volt a „Tváre a osudy” című 2012. május 12-én megnyílt bodrogszerdahelyi – Streda nad Bodrogom, Szlovákia – kiállításon, a Vécsey-kastélyban. (…) Az Örökségünk Könyvkiadó gondozásában, augusztusban látott napvilágot – angol nyelvű absztrakttal és kétféle borítóval – Sipos László „…és a khmerek” című legújabb fotóalbuma, mely az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent Angkor-album folytatása. (…és a khmerek – Sipos László hatodik fotóalbuma, Örökségünk Könyvkiadó 2012, ISBN 978-963-9694-40-8, 96 pp.)

Hírlevél 2012/1.
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

Sipos László …és a khmerek – Sipos László fotós korábban már járt és fényképezett Kambodzsában: az ősi Khmer Birodalom hajdani fővárosának, Angkornak misztikus, romjaiban is varázslatos épületeit örökítette meg. Jelen albuma szervesen kapcsolódik ehhez, hisz a képek, amelyek helyet kaptak benne, szintén a romváros területén készültek. Noha a fotók maguk fekete-fehérek, a paloták, oszlopok, kapuk, szakrális épületek, szobrok szellemisége mégis megjelenik rajtuk. A kollekció végén külön figyelmet érdemelnek a helyi lakosokról – az egykori khmerek mai leszármazottairól - készült portrék. A kiadványt szómagyarázat zárja. (…)

Új könyvek, 2012/17.
(Könyvtárellátó, Budapest)

… „Találkozás a múzsával” címmel Sipos László és Bodnár István legújabb köteteinek bemutatásával tartottak lírai pódiumot csütörtökön a Líra könyváruházban. (…)

Kelet-Magyarország, 2012. május 19.
Műsorkalauz, 2012/5.
www.hiregyhaza.hu, www.hirfalo.hu, www.magyarorszagon.hu, www.szon.hu, stb.

Országos Könyvtári Napok – Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – 2012. október 4. 16.30 - Sipos László: …és a khmerek - A fotóalbumot bemutatja: Kührner Éva - Helyszín: MZSMVK Kamaraterem (Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Őszi Könyvtári Napok (programfüzet)
Nyíregyházi Napló (www.nyiregyhaza.hu)
Meghívó (Móricz Zsigmond Könyvtár)

Fotóalbum az időtlen időről – Nagy közönségsikerrel mutatták be csütörtök este Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Sipos László „…és a khmerek” című fotóalbumát. Az őszi Országos Könyvtári Napok keretében, Az Örökségünk Könyvkiadó által megjelentetett album szerzőjével dr. Kührner Éva PhD, a könyvtár nemrégen kinevezett új igazgatója beszélgetett, melynek során még jobban megismerhette a közönség Sipos Lászlót, a művészetek és egyetemes értékek iránt mélyen elkötelezett Forster-érmes fotóst, és immár hatodik fotóalbumát. Sipos László első albumai Sába királynőjének országáról és az ősi örmény templomokról, majd – egy magyar és egy angol nyelvű – a misztikus Tibetről valamint a dzsungel által benőtt Angkorról meséltek.(…) Az album képei valóban időtlenek, ezt barna-fehér színviláguk még hangsúlyosabbá teszi…

Fotóalbum az időtlen időről
Index-Kelet, 2012. október 5.
www.indexkelet.hu, www.ujsag.eu, stb.

DÍSZLETEK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK – Díszletek az örökkévalóságnak címmel nyílik kiállítás Sipos László fotografikáiból a nyíregyházi színház Galériájában. - Helyszín: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza. - Időpont: 2012. november 17. - Kezdés: 18.45. - A Móricz Zsigmond Színház társulata tisztelettel invitál mindenkit! (…)

Színházi Élet, 2012. november
KulturSzalon (www.kulturszalon.hu)
Index-Kelet (www.indexkelet.hu),
www.hiregyháza.hu, www.nyiregyhaza.hu, stb.

KŐBE ZÁRT MÚLT – Sipos László Kambodzsában, Angkorban készített fotóiból nyílt kiállítás szombaton a Móricz Zsigmond Színház kiállító termében, melyet dr. Tasnádi Csaba színházigazgató méltatott…

Kelet-Magyarország, 2012. november 19.
Nyíregyházi Napló, 2012. november 23.
Szabolcs Online (www.szon.hu)

Díszletek az örökkévalóságnak – Angkor címmel Sipos László munkáiból nyílt kiállítás a Móricz Zsigmond Színház Galériájában. A fekete-fehér képek Kambodzsában készültek. A közel harminc fotóból álló sorozat a táj és műemlék viszonyát mutatja be. Fekete-fehér képeket készített Sipos László kambodzsai látogatásán. Nem ez az első tárlat, ami Kambodzsával foglalkozik. Most azokból a fotókból válogatott a művész, ami a korábbi emberközpontú sorozatokkal ellentétben az ember alkotta műemlékeket mutatja be. A fotóművész húsz éve foglalkozik műemlékfotózással. A két évtized alatt öt földrész nyolcvan országában járt. Kedven témája a környezet- és műemlékvédelem, az ember és a műalkotás viszonya. Kambodzsában először 2000-ben, utoljára 2011-ben járt. Több sorozata megjelent, a legutóbbi „a díszletek az örökkévalóságnak” címet viseli. Sipos László képei már több hazai újságban is megjelentek, de munkáival a nagyközönség már találkozhatott ausztriai és hazai képeslapokon is. Eddig hat fotóalbuma és két – saját műemlékfotót tartalmazó – tanulmánykötete látott napvilágot. Külföldön is bemutatták munkáit, többek közt Szlovákiában, Ausztriában, Németországban. 2008-ban a kulturális és oktatási miniszter a műemlékvédelem ügyében nyújtott kiemelkedő publikációs és műemlékfotós tevékenységért Forster Gyula-Emlékéremmel tüntette ki. A legutolsó albuma „és a khmerek” címet viseli, aminek pár napja Szlovákiában volt a bemutatója. Ebben a sorozatban sokkal hangsúlyosabb az emberarcok és portrék, szociofotó jellege van. A következő album 2013 nyarára készül el, a Közel-Kelet műemlékeiből.

Nyíregyházi Televízió (NYTV)
www.nytv.composeit.hu

Teadélután a khmer titokról – Kedden 16.30-tól a Nyíregyházi Főiskola könyvtári teadélutánján a titokzatos khmer birodalomról hallhatnak a keleti kultúra iránt érdeklődők dr. Sipos László (műemlékvédő, fotós) előadásában a könyvtár új rendezvénytermében.

Kelet-Magyarország, 2012. december 1.
Szabolcs Online (www.szon.hu), www.infonyiregyhaza.hu
Nyíregyházi Főiskola, www.olvass-sokat.hu, stb.

Misztikus világok mélyén – December 4-én (kedd) 16.30-tól a Nyíregyházi Főiskola könyvtári teadélutánján a titokzatos Khmer birodalomról hallhatnak a keleti kultúra iránt érdeklődők. Az öt földrész nyolcvan országában jár dr. Sipos László műemlékvédő, fotográfus előadásában megelevenedik Angkor, a világ nyolcadik csodájának is tartott kambodzsai romváros. A programra mindenkit szeretettel várnak a könyvtár új rendezvénytermébe, amely megközelíthető a „B” épület Mozaikterme felől – tudtuk meg Nagy Balázs sajtóreferenstől.

Index-Kelet, 2012. december 1. (www.indexkelet.hu),
Szabolcs Online (www.szon.hu)
www.ujsag.eu, stb.

Dr. Sipos László karunk docense, aki a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából – magas szintű kutatói és tudományos munkájáért, valamint a példaértékű oktatói-kutatói magatartása elismeréseként – 2009-ben vehette át a dr. Kövér András-díjat. Negyedik egészségügyi kari jegyzete a gyermekvédelem tantárgycsoport számára készült, de hangsúlyosan foglalkozik a gyermek mint áldozat és a gyermek mint bűnelkövető témájával is. A szerző az egyik első kutatója a gyermekbűnözés égető problémájának, mely a kriminológia, a viktimológia és a gyermekvédelem határterületeire vezet bennünket. E terület kutatási eredményeinek tanulmányozása – hitünk szerint – segíthet abban, hogy a gyermek ne váljon áldozattá, de bűncselekmények elkövetőjévé sem. A jegyzet alkalmas arra is, hogy a fiatalkorúak büntetőjogának elveivel, a fiatalkorúakkal szembeni büntetőeljárás sajátosságaival és az alkalmazható szankciókkal behatóbban is megismerkedjünk. Ajánlom dr. Sipos László tanulmánykötetét a gyermekvédelemmel foglalkozó hallgatóknak, a szakdolgozóknak s a területen dolgozó szakembereknek egyaránt. – Dr. habil. Fábián Gergely dékán

A gyermek és a bűn (Ajánlás)
Debreceni Egyetemi Kiadó / Debrecen University Press, 2013.

Az Egészségügyi kari jegyzetek 16. köteteként megjelent Dr. Sipos László docens, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának tagja „A gyermek és a bűn – Tanulmányok a gyermekvédelem, a gyermek mint áldozat és a gyermekbűnözés témaköréből” című könyve, a Debreceni Egyetemi Kiadónál. A jegyzet elsősorban az ápolás és betegellátás, az egészségügyi prevenció és a szociális munkás szakos, valamint a SOWOSEC-képzésben részt vevő hallgatóknak készült, a BSC- és a mesterképzésekben oktatott gyermekvédelem tantárgycsoport számára, de haszonnal forgathatják – különös tekintettel a gyermekvédelmi alapítványokra és egyesületekre – a nonprofit szervezetek jogával foglalkozók is. Segíthet ez a tanulmánykötet a gyermekvédelem jogával, a gyermekvédelem interdiszciplináris tudományterületeivel való mélyebb ismerkedésben is, így különösen az ilyen témákat választó szakdolgozóknak, továbbá a gyermekvédelem intézményeit, a gyermek mint áldozat viktimológiai, a gyermekbűnözés kriminológiai kérdéseit kutatóknak egyaránt.

Hírlevél, 2013/1.
Debreceni Egyetemi Egészségügyi Kar, 2013. január

Tankönyv és kutatás – Tavaly év végén jelentette meg a kar az „Egészségügyi Kari Jegyzetek” sorozat 16. kötetét, dr. Sipos László docens, megyei főügyész-helyettes „A gyermek és a bűn” (Tanulmányok a gyermekvédelem, a gyermek mint áldozat és a gyermekbűnözés témaköréből) című tankönyvét, amely egyedülálló Magyarországon, hiszen hasonló munka még nem született. A jegyzet nemcsak a hallgatók tanulmányait, hanem a szakemberek munkáját is segíti. (…)

Mérföldkő a szakképzésben – Kelet-Magyarország, 2013. február 13.
Hajdú Online (haon.hu), nyiregyhaza.hu, nyirport.hu, Szabolcs Online (szon.hu),
Debreceni Egyetem Press

A Magyar Kultúra Napjára időzítve jelent meg az Örökségünk Könyvkiadó jóvoltából dr. Sipos László „Titkot rejtő városok” című kötete, mely az 1989 és 2012 közt született – de többnyire már korábban szaklapokban és folyóiratokban napvilágot látott – műemlékvédelmi, művészet- és kultúrtörténeti írásait fogta csokorba. (…)

Titkot rejtő városokba visz el Sipos László új könyve
Index-Kelet, 2013.január 21.
www.indexkelet.hu, www.ujsag.eu, stb.

Két éve, az Örökségünk Könyvkiadónál jelent meg első műemlékvédelmi tanulmánykötete, Titkot rejtő műemlékek címmel. Most pedig itt a második, a Titkot rejtő városok…

Titkot rejtő városok – Interjú Sipos Lászlóval
Nyírségi Gondolat, 2013/1-2. Címlap és 25. oldal

Titkot rejtő műemlékek – Untertitel: Studien über Denkmalschutz und Kunstgeschichte, 1999-2011. Autor: Sipos, László. Jahr: 2011. Seiten: Br., 188 S., ill. Verlag: Örökségünk Kiadó, ISBN 978-963-9694-33-0 Medienart: ■ ▒ Preis: 16,00 Euro. Bestellnummer: 8130971.

Kubon & Sagner
www.kubon-sagner.de

Környezetvédelmi ankétot rendeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen, a megyében működő civil szervezetek részvételével. Az immár negyedik ilyen jellegű találkozón Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, a közérdekvédelmi szakág vezetője a főügyészség közérdekvédelmi tevékenységéről, annak változásairól, Dr. Juszkó Mónika főügyészségi ügyész, környezetvédelmi szakjogász pedig a környezetvédelmi ügyek tapasztalatairól tájékoztatta a megjelenteket. A környezet- és természetvédelmi alapítványok és egyesületek képviselői több problémát is megvitattak, feltett kérdéseikre pedig az ügyészektől választ kaphattak.

Index-Kelet, www.ujsag.eu
Kelet-Magyarország 2013. április 26, www.szon.hu, stb.

Díszletek az örökkévalóságnak címmel megjelent Sipos László 7. fotóalbuma. „2012. november 17-én Díszletek az örökkévalóságnak – Angkor címmel nyílt meg Sipos László Forster-érmes fotóművész kiállítása, a Móricz Zsigmond Színház Galériájában. A 2013 januárjáig megtekinthető fotografika-tárlat – az újabb meghívások okán – vándorútra indul, hirdetve az ember alkotóerejét, az Idő hatalmát, Angkor semmihez sem hasonlítható varázslatos világát.” – írja a dupla fotóalbum hátoldalán Szabó Tamás, az Örökségünk Könyvkiadó igazgatója. (A második kiállítás a Bencs Villában lesz, Nyíregyházán. – a szerk.)

Díszletek az örökkévalóságnak
Nyírségi Gondolat 2013/3-4, 51. oldal

Templomcsodák – Sipos László Angkor / Díszletek az örökkévalóságnak című kiállítását tekinthetik meg, majd a Templomcsodák a dzsungelben című előadást hallgathatják meg az érdeklődők június 5-én 18. órától a Bencs Villában.

Kelet-Magyarország, 2013. június 3.
www.szon.hu, stb.

Angkor / Díszletek az örökkévalóságnak – (…) Fotóművészt, Ázsia-kutatót, aki 30 ázsiai országban járt, operakedvelőt, Forster-emlékérmes képalkotót, akiről még Makk Károly is elismeréssel szólt, a világ tetején, Tibetben járó utazót… szólított a nézők elé Orémusz Maja szerdán este a Bencs Villában. Kicsit oldalra lépett, hogy jusson elég hely ezeknek az embereknek, de a nézők meglepetésére, mindez egyetlen helyet igényelt, ugyanis dr. Sipos László beszélt élményeiről, amiket szépia-törtfehér képeken mutatott meg az érdeklődőknek. Nem elsősorban Angkor bemutatása, hanem az idő, az időtlenség ábrázolása volt az a kihívás, ami őt utazóként megérintette, és amit a nézőknek e tárlaton próbált átadni.

Szabolcs Online, www.szon.hu
www.youtube.com

Véletlen? Nemigen. Mostanság egymást érik a keleti tematikájú kiállítások, műsoros estek a Sóstói úti kulturális centrumban. A június kimondottan Ázsia hol misztikus, hol egzotikus világát próbálja közelebb hozni Nyíregyháza orientalizmusra oly nyitott közönségéhez. Már a hónap elején megnyílt Sipos László Forster-érmes fotós tárlata, mely Kambodzsa legizgalmasabb helyeit, a templomokat mutatja be. A műemlékvédő fotográfus angkori sorozatát most kicsit másként közelítették a szervezők a közönséghez, ugyanis a képek készítője szóbeli kommentárral is kiegészítette gyűjtését. A mesésen lebilincselő előadás nyomán a teremben ülő hallgatók előtt is megelevenedett Angkor történelme.

Beliján Mária Magdolna: Varázslatos keleti hangulat a Bencs villában
Kulturszalon, www.kulturszalon.hu

A 84. Ünnepi Könyvhét záróeseménye: 2013. június 10. 16:30 Sipos László – Titkot rejtő városok című könyvének bemutatója. Házigazda: Dr. Kührner Éva, a MZSMVK igazgatója. Közreműködik: Orémusz Maja, Kazinczy-díjas. A könyvbemutatóval egy időben nyílik meg Sipos László, Forster-érmes fotográfus fotografika kiállítása. A kiállítást megnyitja: Dr. Gerliczki András, főiskolai tanár, közíró. Közreműködnek a Vikár Sándor Zeneiskola művésztanárai.

84. Ünnepi Könyvhét műsorfüzet
www.mzsk.hu

A világjáró új kiállítást rendez – Sipos László fotografikai kiállítása még június 29-ig látható a Móricz Zsigmond Könyvtár kamaratermében. Sipos László két évtizede foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész 90 országában 17 ezer - nem digitális – műemlékfotót készített. Különösen a környezet- és a műemlékvédelem, a táj és a műalkotás viszonya foglalkoztatja.

Kelet-Magyarország, 2013. június 26.
www.kelet.hu, stb.

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettest, docenst felkérték a Város- és Faluvédők Szövetsége 2013. július 11-13. napján tartandó XXXII. Országos Találkozójának és Konferenciájának plenáris ülésén „A civil szféra és a jog” című előadás megtartására, továbbá a 2. számú – „az új törvényi szabályozás és a város- és műemlékvédelem” című szekció vezetésére.

Hírlevél, 2013. június
DE-EK

Csütörtöktől szombatig Nyíregyháza ad otthont az országos találkozónak és konferenciának. - „A homokba szőtt város” felkészülten várja a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXII. Országos Találkozója és Konferenciája résztvevőit. Szombathelytől Sümegen át Mezőkövesdig 30 egyesület 130 tagja lesz jelen a csütörtöktől szombatig tartó összejövetelen. (…) Az országos találkozó és konferencia programja: 2013. július 12. péntek 9.00 óra Plenáris ülés. Előadások: (…) dr. Sipos László: A civil szervezetek és a jog (…) 14.30 óra: Szekcióülések – 2. szekció: A civil szféra új törvényi szabályozása és a város- és műemlékvédelem – Szekcióvezető: dr. Sipos László

Értékes emberek találkozója – Kelet-Magyarország, 2013. július 11.
Hajdú Online (haon.hu), Hírszemle (hirszemle.net), Magyar Online (maon.hu), stb.

SORSFOTÓK - Sorsfotók a címe Sipos László Forster-érmes fotóművész legújabb albumának. A napokban megjelent 104 oldalas, nagyalakú fotóskönyv alcíme: Élet(mű)album. (…) Eddigi albumai a műemlék és a környezet, az Idő és az Időtlenség viszonyát boncolgatták. Most azonban teljesen más a koncepció…

Sorsfotók - Beszélgetés Sipos Lászlóval
Nyírségi Gondolat, 2013/7-8

Sipos László Forster-érmes fotóművész negyed százada foglalkozik fotózással és filmezéssel – elsősorban a környezet- és műemlékvédelemmel, valamint a táj és a műalkotás viszonyával kapcsolatban fotóz. A művésznek, akit egyik korábbi kötete kapcsán méltán neveztünk „igazi reneszánsz ember”-nek, eddig kilenc gyönyörű, fekete-fehér albuma jelent meg, s most tizedikként itt van a Sorsfotók címet viselő „élet(mű)album”: öt kontinens több mint negyven országában készített művészi fotográfiáinak gyűjteménye. A fotók készítőjének személyes hangú bevezetője után közel kilencven fotó szerepel, rövid kommentárokkal, minden esetben feltüntetve a készítés helyszínét és évét. A fókuszban mindenütt az ember áll, ám nem steril környezetben, hanem szerves egységben az őt körülvevő világgal. Bhutáni buddhista szerzetesek, az ajmara indiánok főpapja a Titicaca-tó partján, előkelő hindu hölgyek az elmúlást idéző Hallgatás Tornyai tövében, a főmuftira váró üzbégek Taskentben, ibán gyermekek Észak-Borneón, zimbabwei piaci árusok, dalos kedvű tutajos a Dunajec folyón, lifteslány Oszakában… - mind-mind zseniális fotóalkotások. (…)

Új könyvek, 2013/16.
(Könyvtárellátó, Budapest)

Teadélután a könyvtárban – ismeretterjesztő előadássorozat kéthetente keddenként. Sipos László (műemlékvédő, műemlékfotós) – „Műemlékvédelem – örökségvédelem”. Időpont: szeptember 24-én 16.30 óra. Helye: Nyíregyházi Főiskola Központi Könyvtár rendezvényterme („B” épület, bejárat a Mozaik terem felől).

Nyíregyházi Napló, 2013. szeptember 20.
www.indexkelet.hu, www.infonyiregyhaza.hu, www.nyirseghir.hu,
www.olvass-sokat.hu, www.sunshinefm.hu, stb.

Könyvbemutató 2013. november 14. (csütörtök) Móricz Zsigmond Könyvtár Kamaraterme, Nyíregyháza Szabadság tér 2. Sipos László: SORSFOTÓK Sipos Lászlóval beszélget Dr. Kührner Éva közíró, PhD. Közreműködik: Fesztóry Ágnes zongoraművész. A programmal egyidejűleg nyílik meg a Forster-érmes szerző „Sorsfotók” című kiállítása a Könyvtár társalgójában és kamaratermében. A kiállítást megnyitja: Nagy Zsuka költő.

Meghívó, Móricz Zsigmond Könyvtár Nyíregyháza
www.mzsk.hu

Sipos László: Sorsfotók fotóalbum bemutató - Sipos László Nyíregyházán élő fotóművész, Forster-emlékérmes műemlékfotós 10. könyvének – Sorsfotók c. fotóalbumának -, bemutatóját tartották pénteken, Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Sipos László a most megjelenő „Sorsfotók” c. fotóalbumával 25 év munkásságát zárja le. Az album öt kontinensen készült, több mint 100 fotót mutat be. A könyvbemutatóval egyidejűleg nyílt meg a szerző „Sorsfotók” című kiállítása. A kiállítást Nagy Zsuka költő nyitotta meg, összefoglalva a művész negyedszázados munkásságát. Közreműködött: Fesztóry Ágnes zongoraművész. A szerzővel dr. Kührner Éva közíró beszélgetett a most megjelenő fotóalbumról, melynek központjában ezúttal nem a műemlékek, hanem az emberi arcok, portrék állnak. Sipos László tanulmányait Nyíregyháza és Szeged városában folytatta. Művésztanárai Pál Gyula, Németh Lászlóné Michna Éva és Krutilla József. Két évtizede foglalkozik műemlékfotózással, filmezéssel. Öt földrész kilencven országában tizenhétezer – nem digitális – műemlékfotót készített, kétszáz órányi videofilmet forgatott. Különösen a környezet- és műemlékvédelem, a táj és műalkotás viszonya foglalkoztatja. Színes és fekete-fehér műemlékfotói jelentek meg az Armenia, az Értékmentő, a Falu Város Régió, a Kelet-Magyarország, a Műemlékvédelem, a Műsorkalauz, a Nyírségi Gondolat, az Örökség, a Polonia Wegierska, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle és a Megyei Könyvtárak Lapja 1999 2013. évi számaiban, a szlovákiai Régió c. kulturális folyóiratban, továbbá ausztriai és hazai képeslapokon. Első fotókiállítását – közép-ázsiai képeiből –Hilda Putschögl rendezte, Breitenfurt bei Wienben, a „Z”-ben, Baden bei Wienben. Ezeket később még több mint egy tucatnyi követte, Magyarországon és Szlovákiában, 2008-ban a kulturális és oktatási miniszter – az indoklás szerint a műemlékvédelem ügyét előmozdító kiemelkedő publikációs (és műemlékfotós) tevékenységéért, a – Magyar Műemlékvédelemért – Forster Gyula-emlékéremmel tüntette ki.

Index-Kelet, 2013. november 15.
www.hiregyhaza.hu, www.indexkelet.hu, www.ujsag.eu, stb.

…Emelkedjünk fel hétköznapjainkból és lássuk, milyen hatalmas a világ. Utazzunk Sipos László harmadik szemével, isteni gépezetével a világ több mint negyven országába. És lássuk – ahogy az alkotó mondja – „az esendők méltóságával és nagyszerűségével”, hogy nincs más mérce csak: az ember maga.

Nagy Zsuka: A Végzet, a Hős és az Isteni gépezet
KKH, 2013/3-4. 36-37. p.; Sorsfotók 2, 10-11. p.

Iris Könyvkereskedés és webshop a Vajdaságban – Könyv kódja: 176.639 SORSFOTÓK. Szerző: Sipos László. Ár: 1.596.000 dinár. (…)

Magyar Könyvek (Szerbia)
www.magyarkonyvek.rs

Világkörüli utazás a Mikulás puttonyában – Bár átvitt értelemben, de különleges csemegével érkezik a Mikulás a nyíregyházi Bencs Villába december 5-én, csütörtökön. A város vendégházába Sipos Lászlóval várja mindazokat, akik egy este folyamán „szeretnék beutazni” azt az öt földrészt, amelyet a Forster Gyula-emlékérmes fotográfus maga is végigkalandozott. A délután 17 órakor kezdődő fotós expedíción zene kíséri majd az élménybeszámolót. KM

Kelet-Magyarország, 2013. december 4.
www.kelet.hu, www.nyiregyhaza.info.hu, www.programturizmus.hu,
www.retroradio.hu, www.sunshinefm.hu, www.szon.hu, www.ujsag.eu, stb.

Ami Willy Foggnak 80 napjába került, azt a nyíregyházi közönség 80 perc alatt élvezhette végig. Pontosabban 79 minutum alatt sikerült bekalandozniuk a földrészeket a nagy utazó mintájára. Jules Verne fantasztikus regénye valószínűleg nagy hatással lehetett magára az előadóra is, aki vállalta, hogy végigkalauzolja a villa vendégeit azon az 5 kontinensen, amelyet maga is bejárt már. Mondhatjuk, hogy kötelessége is ez egy Forster Gyula-emlékérmes fotográfusnak, hisz ki más lehetett volna a nagyérdemű „idegenvezetője” egy ilyen mesés utazáson, mint Sipos László. A könyveiről, fotóalbumairól ismert műemlékfotós (legutolsó albuma SORSFOTÓK c. látott nemrég napvilágot) népszerű előadó is, hisz a város számtalan intézménye kérte már fel több ízben arra, számoljon be a különböző országokban tett látogatásairól, vesse össze élményeit, mutassa be a különböző kultúrákat, népeket. (…) Lebilincselő, szemléletes stílusa oly mértékben ragasztja a székekhez hallgatóságát, hogy az emberek nem vesznek tudomást az idő múlásáról, a kényelmetlenségekről, amelyek egy teltházas előadás kapcsán nyilvánulnak meg…

Bacskó Mária Magdolna: Phileas Fogg nyomában a Bencs Villában
KulturSzalon 2013. december 22.
www.kulturszalon.hu, www.bencsvilla.hu, stb.

Dr. Sipos László karunk docense, aki a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából – magas szintű kutatói és tudományos munkájáért, valamint a példa értékű oktatói-kutatói magatartása elismeréseként – 2009-ben vehette át a Dr. Kövér András díjat. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán 2006-bna látott napvilágot az egyesületekkel foglalkozó „A társadalmi szerveztek joga”, 2008-ban pedig „Az alapítványok joga” című kari jegyzete. Ennek a kutatási-publikációs folyamatnak az eredménye ez a mostani jegyzet is, mely a korábbiakkal együtt majdhogy nem teljessé teszi a nonprofit szektor szereplőinek bemutatását. Ez a kari jegyzet a civil (nonprofit) szervezetek joga tanterv számára készült, de haszonnal forgathatják a gyermekvédelem tantárgy csoport hallgatói is, hiszen a közhasznú alapítványok és egyesületek egyre nagyobb szerepet töltenek be ezen a területen is. Lehetőséget ad ez a jegyzet arra is, hogy az új civil törvény és a 2014. március 15. napján hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv civil szférát érintő legfontosabb rendelkezéseit is bemutassa. Ajánlom Dr. Sipos László immáron ötödik kari jegyzetét az Egészségügyi Kar hallgatóinak, a szakdolgozóknak és a területen dolgozó szakembereknek egyaránt. – Dr. habil. Fábián Gergely, dékán

A közhasznú szervezetek joga (Ajánlás).
Debreceni Egyetemi Kiadó / Debrecen University Press, 2013.

Dr. Sipos László megyei főügyész-helyettes, docens (…) 2014 februárjában szervezte meg az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével kapcsolatos szakmai konferenciát, melynek levezetője és előadója is volt. A konferencián a megye kilencven jogásza vett részt… (…) Dr. Sipos László docens, mint a párizsi székhelyű ICOMOS tagja vett részt Ausztriában, Bécsben, valamint Szlovákiában (Révkomáromban és Kassán) műemlék- és örökségvédelmi ankétokon, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tagjaként pedig a budai várban rendezett szakmai tanácskozáson.

Hírlevél, 2014. március
DE-EK

A műemlékfotós a (m)értékről – Érték és mérték – avagy egy fotós-műemlékvédő az értékek nyomában címmel február 27-én, csütörtökön 17 órától a megyei könyvtár kamaratermébe Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós előadására várja az érdeklődőket a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság. KM

Kelet-Magyarország, 2014. 02. 25.
www.kelet.hu, www.szon.hu, stb.

Egy fotográfussal az értékek nyomában – A Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság meghívására, Érték és mérték, avagy egy fotós-műemlékvédő az értékek nyomában címmel, Sipos László Forster-emlékérmes fotográfus lebilincselő előadását hallhatta a szépszámú érdeklődő csütörtök este a megyei könyvtár kamaratermében…

Index-Kelet, 2014. 02. 28.
www.indexkelet.hu, www.hiregyhaza.hu, www.ujsag.eu, stb.

A közérdek védelmében – Az ügyészség a bűnügyekben benyújtott vádak kapcsán gyakran szerepel a híradásokban. Az ügyészség közérdekvédelmi tevékenységéről azonban jóval kevesebbszer esik szó. Erről kérdeztük dr. Sipos László megyei főügyész-helyettest, a közjogi szakág vezetőjét. (…)

Szabolcs Online, www.szon.hu, 2014. március 23.
www.hiregyhaza.hu, www.magyarorszagon.hu,
www.rovid-hirek.hu, www.start-hirek.hu, stb.

Programok - A Bencs Villa a következő programokkal várja az érdeklődőket: május 5-én 17.00 óra: Képek és képtelenségek (Egy este Sipos László fotóssal). Közreműködik: Fesztóry Ágnes zongoraművésznő és Nagy Zsuka költő. (…)

Nyíregyházi Napló, 2014. május 2.
www.nyiregyhaza.hu, www.index-kelet.hu,
www.bencsvilla.hu, www.proramturizmus.hu, www.sunshinefm.hu, stb.

Festmények és képek – (…) Május 5-én, hétfőn 17 órától Képek és képtelenségek címmel várják a vendégeket a Bencs Villába – a látogatók Sipos László fotóssal tölthetik az estét, közreműködik: Fesztóry Ágnes zongoraművésznő és Nagy Zsuka költő. (…)

Kelet-Magyarország, 2014. május 3.
www.kelet.hu, stb.

Képtelen képek - …Sipos László tartott előadást hétfőn Nyíregyházán a Bencs Villában, ahol izgalmas úti élményeit és tapasztalatait mesélte el a szépszámú érdeklődőknek. (…)

Kelet-Magyarország, 2014. május 6. Címlap
www.kelet.hu, stb.

A „Múzeumok Éjszakája” rendezvénysorozat keretében 2014. június 21. napján (szombaton) 17. 30-kor Vaja városában, a várkastély földszinti termeiben nyílik meg Sipos László Forster-érmes fotográfus retrospektív kiállítása,„VOLTAM…” címmel.A tárlatot Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum mb. gyűjteményvezetője nyitja meg, és mutatja be. Ezzel szinte egy időben jelenik meg az Örökségünk Könyvkiadó jóvoltából Sipos László legújabb fotóalbuma, „Sorsfotók 2” címmel. Az album hátsó borítóján írtak szerint a fotós képeivel – csakúgy, mint a korábbi esetében – nem a műemlék és az ember viszonyát boncolgatja, hanem magára az Emberre fókuszál. Szándéka szerint az Ember és a Sors egyetemes viszonyára, az esendők méltóságára és nagyszerűségére. Az album fotói – 111 fekete-fehér kép – immár több mint egy negyedszázadot fognak át, s negyven országban készültek. Fekete-fehérek, mint albumai többségében, mert vallja, hogy „ez még inkább kiemeli a fotográfia lényegét, időtlenségét, a sorsok örökérvényűségét”.

Index-Kelet, 2014. június 15.
www.indexkelet.hu, www.hiregyhaza.hu, www.szon.hu, stb.

Vissza a menühöz